Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hey Allah'ım. Yahu arkadaş sistem yanaşıyor yaslanıyor sonra tam inecekken yüksek kuzeyden kuzeydoğuslu eğilince işi bozuyor.Ao Nao verileri ne alemde pozitif işaret var mi?

  • Hey Allah'ım. Yahu arkadaş sistem yanaşıyor yaslanıyor sonra tam inecekken yüksek kuzeyden kuzeydoğuslu eğilince işi bozuyor.Ao Nao verileri ne alemde pozitif işaret var mi?

    Yahu bu kadar kolay sıkmayın canınızı yoksa kafayı yersiniz. Şuan Gfs modeli gerekli denemeleri yapıyor. Sabah çıktısı sistemi doğudan sıyırıp attı, öğlen balkanlara indirdi. Bunlar gayet olağan şeyler. 240. saatten öte bir şeyi kovalıyoruz sonuçta. Hiç farklı bir sinoptik görmeden gelmesini beklemeyin.


    Ayrıca ana çıktılar sabah ve akşam çıktılarıdır, endeksler de sabah çıktılarına göre güncellenir. Bugün ki endekslerin pozitif yönlü çıkacağını düşünüyorum.


    Vade çok uzun işin sonunda kar da var, fön de var yapacak bir şey yok. Böyle anlık duygu değişimleri olursa çok canımız sıkılır. Ana fikir üzerinden yürüyoruz kar mı fön mü son 1 hafta hatta 4-5 güne kadar belli olmayabilir. Sonuç belli olunca ya seviniriz ya üzülürüz şuan gerek yok böyle şeylere.

  • Elimde bir veri yok ancak bu sefer şansımızın yaver gideceğine inaniyorum.Artık yavaştan zamanı geliyor en son adam akıllı organize bir sistemi 31 Ocak 2017'de aldık.2017 şubatta geleni saymıyorum.

  • BaFRaLı55 hocam şu anda aralıkta en erken sistem hangi tarihte görünüyor gfs için soruyorum hangi tarihler arası görünüyor

    Aralık 8'inden sonra bazı oluşumlar var gözüküyor ancak kuvveti ve nereyi etkileyeceği belli değil.2-3 gün geçsin biraz daha net konuşmaya başlarız.

  • İki sene oldu, koyu mavileri, kahve tonları Samsun-Ordu sınırının ötesine geçiremedik. İnanıyorum ki bu sene bu durum değişecek ve 2017 benzeri en az 3-4 sistem alacağız.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Ulkemizin bati kesimlerinde yasayan kisiler azorun bati avrupadan yukselmesini ister. Biz ise daha cok italya civarindan yukselmesini ve bati avrupada bi izlanda ab nin olmasi ile azoru dogulatip sistemi direk karadeniz uzerine inmesini isteriz. Ocakta subatta bilemem ama aralikta balkanlar heleki dogu karadenize sahillere kar acisindan yaramaz. Oyuzden bekleyelim gorelim.

  • Aralık sisteminde Yağış ülkemize girerken neden soğuklar genelde batılı geliyor daha doğrusu Balkanlar’a giderek ülkeye giriş yapıyor her yeni atakta bunu yapıyor modeller ? Orta Karadeniz sınır kalıp Doğuya geçemiyor bu böylemi geçer bu sene ? Hocalarımızdan cevap gelirse iyi olur..

    Bunun ana etkenlerinden bir tanesi D.Karadeniz üzerinde oluşan tepki alçak basınç alanı, bu alçak basınç alanı dönüş hareketiyle birlikte o bahsetmiş olduğun sistemi Kuzeyden Azor'un sarkıttığı o soğukları batıdan yurdumuza sokuyor bize ise güneyden sıcakları getiriyor.Eğer bir tepki a.b alanı oluşacaksa bu D.Akdeniz ve Kıbrıstan G.Doğu Anadolu'ya doğru hareket eden bir basınç alanı olmalı.

    iyi de negatif endeksi de şekillendiren bir etken vardır sonuçta. o etken ne?

    O zmn ben şöyle açıklayayım ;

    Kutbi girdap yani Polar vortex güçlü olduğu zaman kutup ve izlanda civarlarında basınç düşmeye başladığı an Pozitif AO.

    Kutbi girdap'ın güçlü olması soğuk havayı kutup bölgelerinde çevreleyip yükselmesiyle basınç değerini düşürmekte ancak Güçlenemezse kutbi girdap bu seferde soğuklar yer yüzünde kalarak kutup bölgesinde basıncın yükselmesine sebebiyet veriyor bunada Negatif AO deniliyor.Yüzeyde kalan soğuk kolay hareket eğilimi gösterir ve kolaylıkla sağa sola kaçar bu durumda Avrupa'ya yaramakta.

    Kutup bölgelerinde ki bu basınç değişkenleri doğal olarak izlanda azor sibirya basınç sistemlerini etkiliyor bu basınç bölgelerine olan etkende doğal olarak bizim bölgemizide etkiliyor.

    '' Aşırı '' Negaitf AO demek ülkemize akdeniz havzasından ve avrupa'dan gelen a.b alanlarının etkisi altında kalacağımızı bu sebeple ılık ve yağışlı havalar geçireceğimizi gösterir.

    '' Aşırı '' Pozitif AO demek ülkemizde akdeniz civarlarında y.b hakimiyeti olacağı bu sebeple yağış sıkıntısı çekip iç bölgelerimizin bol bol gece ayazları ve sislerle geçireceği bir dönem olarak görebiliriz.

    Buradan anlayacağımız üzere iki aşırılıkta bizim ülkemize yaramamakta.Nötr'e yakın pozitif bizim bölgemize daha çok yaramakta 0-1,5 arası gibi değer.Ülkemize ise Nötr civarı daha yararlı.


    Nao' da ise pozitif yada negatif olmasının nedeni İzlanda Alçak Basınç alanı ile Azor yüksek basıncı'nın aralarında olan ilişkilere göre şekillenmekte;

    Örnek ;

    İzlanda bölgesinde basınç normalden düşük yani İzlanda alçak basıncı güçlü ve Azor adaları civarında basınç normalden yüksek Azor yüksek Basıncı güçlü ise buna Pozitif AO.

    Eğer iki basınç alanıda olması gerektiği gibi uzun yıllar ortalamasına yakın yani Normaller civarında takılıyorsa bunada Nötr NAO denilmekte.

    Negatif NAO için ise İzlanda' olması gerektiği yerde değilse aynı şekilde azor adalarını alçak basınçlar sarmaya başlayıp azor'u kapı dışarı ediyorlarsa bunada negatif ao deniliyor kısaca iki basıncında güç kaybettiği yerlerinde olmadığı döneme verilen ad.

  • Grönland yükseği etkili ve var olduğu sürece şu an ki modellerdeki görüntünün üzerimize saldırmaya çalışan -12 -15 lerin hayal ürünü olduğunu düşünmekteyim.

    Sebebine gelirsek;

    Grönland civarında ki yüksek İzlanda'yı kudurtup avrupa'ya iten ve bu sebeple izlanda avrupa'ya girdiği an ne yapacağını bilmeyen azor'un kaçış senaryolarını modellerde görmekteyiz.Azor Yukarı kaçınca efsane doğuya kaçınca gayet mevsimine yakışır soğuk ve yağmur olduğu yerde baskıdan dolayı pide şeklini alınca ise avrupa'ya saldıran soğuklar görülmekte.