Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2016 Aralık biraz şanslı olsaydık en az 3 baba sistem alacaktık hep kafkasa gidip bize kırıntı gelmişti.O kadar soğuk geçti ki Aralık hayatımda ilk kez burada 850hpada -1 varken lapa lapa kar yağıp tuttuğuna şahit oldum.

  • Gfs'ye göre ters tarafta kalarak daha sıcak bir görüntü verdi. Cfs'ye bakarsak orta ve d. Karadenizin Aralık ayında çok sağlam kar örtüsü alması gerekiyor. Gfs'ye göre akşam çıktısında y.b arkada çok güzel ama biraz kuzeyde kalarak kuzeydoğu güney batılı şekle evrildiği için ve kollarını Yunanistan civarına kadar diklestiremedigi icin pek bize yaramadı. Arkadan gelen a.b kaynaklı kırıldı sanıyorum. Diğer etkende sanıyorum Hazar güneyinde diri kalan y.b az da olsa zinciri etkiledi.Sonuç;akşam çıktısı çok çok hoşumuza gitmese de güzel günler göreceğiz, en azından geçen sene gibi olmayacak var mı ötesi....

  • Aralık sisteminde Yağış ülkemize girerken neden soğuklar genelde batılı geliyor daha doğrusu Balkanlar’a giderek ülkeye giriş yapıyor her yeni atakta bunu yapıyor modeller ? Orta Karadeniz sınır kalıp Doğuya geçemiyor bu böylemi geçer bu sene ? Hocalarımızdan cevap gelirse iyi olur..

  • Negatif endeksi şekillendiren sibirya kar örtüsü sibirya yükseği İskandinav yükseği ve kutup yükseğidir.sistemlerin Doğulu gelmesi için azorun orta Avrupa İtalya üzerinden yükselmesi veya kuzeydoğulu başını eğmemesi gerekir. Doğu Akdenizde veya Kıbrıs civarı AB oluşması gerekir. Girit gbi oluşan ab ler batıya yarar. Ayrıca Kafkas hazar bölgesinde oluşan yüksekler de sistemin batıya kaymasına neden olur. Mesela ay sonu sisteminin doğuya gelememe sebebi Kafkas civarı oluşan yüksek basınç

  • 71cea3e18adb8.png

    Ay sonu olan sistem birakın bizim bolgeye ulasamadigini dogru durust olarak ülkemize nasil giremediginden bahsediyim.


    Azorun iskandinavya ya dogru yükselişini göruyorsunuz. Izlanda da olan ab aslinda şuanlik bizi ilgilendiriyor. Carpi ile isaretlidigim ab alanı izlanda ab ye destek olarak hem azorun tam yükselemeyişini, iskandinavya da olusan yb alanıni tetikler ve bu esnada ab alani yb ye baskilayarak yb yi yatay konuma surukler ve o yukaridan inen kolun bize tam inemeden hizlica doguya dogru süruklenmesini tetikler. Ull blokaj vs. Bu durum ise guney alandaki 500hpa durumu ile alakali. Asıl önenli mesele o sistemin bize nasıl inemeyişidir. Carpi ile isaretlidigim alanda yb alani olsa idi simdi lehmize cok farkli seyler konusuyor olacaktik.


    Bu bolge adina insallah aralikta kar almak nasip olsun . Azorun birazda daha batidan degilde orta avrupa uzerinden kutuba dogru yukselisi bize sibirya kafkas kirim artik ne olursa bu bolge adına efsane olur. Bu mevzuyu biz biliyoruz sen simdi ne anlatiyorsun diyeniniz olsada bilgisi olmayanlara yararli olacak bir aciklama olduguna inaniyorum. Tek neden bu soykediklerim degil ama ana etkenlerden biriside bu goruntudur. Saygilar...

  • Gfs 2 çıktıdır görüyorsa eğer tamam bir şeyler olacak demektir. Artık sistem gelecek denebilir gelmeme ihtimali çok az.


    Bu ay sonunda gelecek olandan da oynak. İtalya da olur balkanlar da olur Karadeniz de olur. Ya sıcak sektörde kalıp çok büyük yıkım yiyeceğiz ki olası duruyor ya da sıcacık Karadeniz -12 ler eşliğinde bütün yükünü üzerimize boşaltacak ve 2018 Aralık efsaneler arasına girecek.


    Her şey İzlandanın hareketine bağlı. Az kuvvetli olup Azoru doğuya atarsa ve çıkışını 6-12 saat engellerse sistem Kırımdan engelleyemezse İtalya-Balkanlardan giriyor. Zor, yorucu bir süreç olacak.;)X/

  • arkadaş o degilde gfs gece guncellemesine baktim giresun-hopa arasina araliktaki sistemde kar yagisini bi sokamadi. O cevrede hala bir sicak ablukasi var. Ama kky ve zamanla kar olacak . Şuan ki goruntu bu.