Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Karadeniz Aralık aylarını boş geçmemeli. Bu seneden umutluyum. Aralık ayında deniz fazla soğumadığı için yağmur biraz zor kara dönüyor ama döndüğü zaman izlemesi daha bir güzel oluyor. 850 hPa seviyesindeki sıcaklık ve deniz sıcaklığı arasındaki makas fazla olduğundan dek yağışları da daha kuvvetli oluyor. Kasım ayında gelmese de olur o kadarında gözüm yok ama gelirse de isteriz tabi.^^


    Aralık ayında düzgün kar görmeyeli kaç sene oldu. 10 Aralık 2013 sistemiydi galiba en son.

  • Accuweather'ın tahmini için çok kısa bir değerlendirme yapacağım.Tahmini beğendim,bölgemiz içinde son derece iyi.Neredeyse bütün kaynaklar bu sezonun bölgemiz için iyi geçeceğini , hatta en şanslı konumları arasında bulunduğunu ifade ediyor.

    Z3v3jo.jpg


    Ben aşağıdaki sinoptiklere benzer sistemleri bu sene görme potansiyelimizin normallere göre daha yüksek olduğunu ve bunun bir sezon boyunca tek seferlik yaşanmayacağını düşünüyorum.Tek gördüğüm belirgin sıkıntı olarak (tahmine göre) Avrupa üzerine yayılacak Azorun bize gereğinden fazla yanaşması ihtimalidir.

    Böyle durumda da yüzümüzü gülümsetmeyecek sonuçlar ortaya çıkabilir.Tabi sonuçta bu bir tahmin hiç beklenmeyen olumlu ve ya olumsuz sonuçları görme ihtimalimiz herzaman var.



    Q2D29A.png


    k646l7.png


    DDzDa1.png


    BzJzkj.png


    49LK2e.png


    ==============

    Bu tarz görüntüleri fazla görmek dileğiyle :)

    lZJqLQ.jpg

    Q2DLJj.jpg

    6Nga29.jpg

    RDmrYn.jpg

    aY9l5g.jpg

    fdVdaR.jpg

    28zV48.jpg

  • -Jupiter- "Tek gördüğüm belirgin sıkıntı olarak (tahmine göre) Avrupa üzerine yayılacak Azorun bize gereğinden fazla yanaşması ihtimalidir."


    Tek derdin bu olsun. Negatif endeks olup da avrupayı izlemektense tercih ederim Azor fazla yanaşsın ucundan kaçıralım sistemi. Kötü dediğin senaryoda 2017 kışı Şubat ayında gelen 2 sistem, 3 Aralık 2013 sistemi ve 2016 Aralık ayında gelen 4 sistem gibi sistemler yaşarız. Azor izlandaya dayanamaz üzerimize yatar sistemler ucundan sıyırır. Bence fön yiyip Hazar Yb sinin kışı mahvetmesini izlemekten çok daha güzel.^^

  • Eric Leister ne güzel demişhava-kars323hava-kars323hava-kars323


    ACCUWEATHER'IN 2018-2019 SEZONU İÇİN ASYA KIŞ TAHMİNİ

    Aktif bir fırtına koridoru, 2018-2019 kışı boyunca Çin ve Japonya'nın yanı sıra Orta Doğu'ya yağmur ve dağlara kar için çeşitli fırsatlar getirecektir.

    Fırtına koridoru güneydeki bölgeler üzerinde bazı önemli etkilere sahip olabilir(yol açabilir).

    ?url=http%3A%2F%2Faccuweather-bsp.s3.amazonaws.com%2F62%2F13%2F6d7da83b40b5b24562452f149e4f%2Fstatic-asia-winter-2.jpeg



    Ortadoğu'da Nem Toplayan Fırtınalar

    Sık sık fırtınalardan oluşan bir koridorun Türkiye ve Suriye'den kuzey Pakistan, güney Çin ve güney Japonya'ya kadar bu kışta şekilleneceği tahmin ediliyor.

    Bu patern, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarından Himalayalara kadar yağmur ve dağlarda kar üretecek.


    Fırtınalar, ani su baskınlarına neden olabilecek kadar sert olabilir ve/veya bazı alışılmadık yerlerde yerel olarak yoğun kar yağışı yaratabilir.


    Uluslararası Meteoroloji Uzmanı Jason Nicholls, "Bu fırtınanın, bir veya birkaç kez soğuk havaları Ocak ve Şubat aylarında Lübnan, Suriye, İsrail, Ürdün ve Kuzey Irak'ın alçak kesimlerine kar yağdırabilecek kadar güneye yeteri kadar itmesi olasılığı var." dedi.

    Bu patern, Türkiye'den kuzey İran'a kadar ortalamadan düşük sıcaklıklara neden olabilir.


    AccuWeather Kıdemli Meteoroloji Uzmanı Eric Leister'e göre, "Fırtınaların arkasındaki soğuk hava patlamalarıyla(oluşumlarıyla), Türkiye'de özellikle de dağlarda

    yoğun Karadeniz etkisiyle kar oluşabilir."

    ?url=http%3A%2F%2Faccuweather-bsp.s3.amazonaws.com%2F17%2Fcc%2Fdead8ef649a8bdd25683128c3517%2Fstatic-snow-istanbul-turkey-january-2017-ap.jpg

    İstanbul'un en önemli turistik yerlerinden biri olan Bizans dönemi Ayasofya arka planında, bir çocuk karda oynuyor. İstanbul, 8 Ocak 2017 Pazar. Kar, yüzlerce
    uluslararası ve iç hat uçuşları olan havayolu yolcuları arasında kargaşaya neden oldu. (Stok fotoğraf)

  • Great Khan İhtimaller ihtimalleri doğurur tabiki. 2013 Aralık başındaki sistem gibi Azorun ülkemiz üzerine doğru yaslandığı ve kuzeyimizden gelecek salınımlardan aldığımız sistemlerin kaçında etkili soğuk ve yağış görebilmişiz , hatta şöyle diyeyim , Azorun ülkemizin batı kesimlerini etkisi altına aldığı zamanlarda ülkemizin doğu tarafı kaç sistem alabilmiş.

    ''Azor fazla yanaşsın ucundan kaçıralım sistemi'' cümlen kötünün iyi hali gibi olmuş:) Kötünün iyi haliyle , dua edelimde azorun yanaştığı vakitlerde ucundan kaçıracağımız sistem inebilsin.Ama o zamanda sıyırıp geçmesinden , yarım günlük sistemlere, sitem ediyoruz :)

    Hep beraber yaşayacağız bakalım , inşallah Mart ayı ortalarında yine burda konuştuğumuzda, elde tutulur, ''2018/2019 kışındada şu tarihli bi efsane sistem vardı '' diyebiliriz.:saint:


    Gréy zehir günler, kanser günler :D Batı 60 , doğu 60 , biz ortada 10-20 :D

  • -Jupiter- "Azorun ülkemizin batı kesimlerini etkisi altına aldığı zamanlarda ülkemizin doğu tarafı kaç sistem alabilmiş."


    24 Ocak 2016, 30 Ocak 2017 en basiti bu iki sistemde yurdun batısını Azor etkisi altına almıştır 1030 mb dan daha yüksek basınç değerleri vardır.


    3 Aralık 2013 sistemi de gündüz dahi Trabzon merkezde kar yaptı. Eğer 20 gün sonra gelse örtü bile yapardı belki deniz daha da soğuyacağı için.


    15 Şubat 2017 de Azor ülkenin batı kesimlerini etkisi altına almasına rağmen gayet güzel ve tatmin edici bir sistemdi. Görüldüğü gibi çoğu kış bu tarz sistemler olabiliyor ve gayet de tatmin oluyor bölgemiz.


    Sistemlerin sıyırıp geçmesine sitem ediyoruz. Ama geçen seneyi yaşadıktan sonra artık kendi adıma söylüyorum sitem etmeyeceğim. 3 Aralık 2013 gibi sistemler olsun, 15 Şubat 2017 gibi sistemler olsun. Yeter ki olsun Hazara oturan Yb alanının kış aylarını yiyip bitirmesini izlemeyelim.

  • Great Khan

    "Azorun ülkemizin batı kesimlerini etkisi altına aldığı zamanlarda ülkemizin doğu tarafı kaç sistem alabilmiş."

    Bu cümlede Azor ülkemiz sınırları içerisine girmediğindeki sistem sayımızın ve, girdiğindekinden çok daha fazla olduğunu kastettim.Zaten bundan doğal bir şey yok :)


    Ve

    ''24 Ocak 2016, 30 Ocak 2017 en basiti bu iki sistemde yurdun batısını Azor etkisi altına almıştır 1030 mb dan daha yüksek basınç değerleri vardır.''


    Doğru alttaki iki sistemde de 1025-1035mb var, Azor ülkeye yaslanmış .

    Ancak bariz bir fark var iki görsel arasında, bölgemizin işine gelen doğu akdenizdeki ab 24 ündeki sistemde takdirilahi, şansımıza harika konumlanmış ve sistemden en karlı çıkan bölge olmuştuk.Ama 3 aralıkta onu istediğimiz şekilde göremiyoruz. 24 Ocak , 3 Aralık gibi olabilirdi ve ya tam terside olabilirdi... + 30 Ocak 2017 'deki ull den en son bölgemizde hangi sezon gördük ? Bahsettiğimiz şeyler için koşullar daha zorlayacak cinsten, ama Azorun işin içinde olmaması(ülkemizin) her zaman daha kârımızadır. Görevini yapsın yeter..


    aPbSaN.png

    f927U0.jpg


    OJHHbI.png


    ''3 Aralık 2013 sistemi de gündüz dahi Trabzon merkezde kar yaptı. Eğer 20 gün sonra gelse örtü bile yapardı belki deniz daha da soğuyacağı için.''

    3 Aralık tarihinde kar ve örtü görebilmemiz kadar doğal bir şey yok aslında.Ülkemiz deniz seviyesinde yılda ortalama 100 günlük bi kar görebilme ihtimalimizin olduğu zaman dilimi var.Bu zaman diliminde böyle bi sistemi almayı doğa için kâr sayarım ama ben bir karsevdalısı olarak pek kâr olarak sayamıyorum.Samsunda kar yağdımı örtü oldumu hiç hatırlamıyorum.Yoksa yalnızca Doğu Karadeniz'demi etkili oldu.Kaldıki o yıl o ay (2013 Aralığı) ülkemiz yanılmıyorsam 1 sistem alabilmiş.Geri kalan günler yb li günler..Aynı şekilde 24 ocaktada öyle olmuş olmuştu sanırım.Tamam 24 ocak harikaydı ama ondan sonra o sezon daha örtü görebildiğimiz sistem hatırlamıyorum yanılıyorda olabilirim.Koskoca 30-40 gün boşa gitmişti. Sıradan (3 aralık - 15 şubat) bir sistem arkasından böyle yb li günlere razıysanız gelsin :)


    ''15 Şubat 2017 de Azor ülkenin batı kesimlerini etkisi altına almasına rağmen gayet güzel ve tatmin edici bir sistemdi. Görüldüğü gibi çoğu kış bu tarz sistemler olabiliyor ve gayet de tatmin oluyor bölgemiz.''


    15 şubat Samsun

    Valla bölgenin diğer konumlarını bilmiyorum ama ben bu kardan tatmin olamadım.En iyi anıda buydu..:)

    Az4Odv.jpg

  • -Jupiter- doğu batı 60 değil 90 cm idi Allah bir daha yaşatmasın İstanbul'da olduğuma şükrediyorum o tarihte.


    2016 kışı Yılbaşı çekilişi gibiydi sorsanız ülkenin %70'i memnun değildir o kıştan çünkü tamamen yb ardı dek sistemlerinden oluşuyordu Karadeniz sahili ve Doğu Akdeniz siklonun işe yaradığı yerler dışında kötüydü.

  • -Jupiter-


    Ayrıca eğer Azor senin yakındığın şekilde yaslanmasa olacak olan budur. Azor yaslansın en kötü sıyırıp geçer bıraktığını bırakır. Gerisi hikayedir negatif endeks D. Karadenizin en büyük çilesidir. 24 Ocak sisteminde yaslanmasa işte böyle olacaktı.


    lZJ4og.gif


    Azor yaslanmadığı için bir türlü ilerlemeyen soğuklar. Giresun-Trabzon-Rize soğuk giremediği için yarım metre kar yerine yağmur kky alırdı belki bir umut kara dönerse diye beklerdi.


    vPkNdr.png

  • Ülke ve kısmen bölgemiz adına gecen seneyi görünce cok şükür ediyoruz. IRI ve jamstec mevsimlik tahmininde ülkemiz ve bölgemize indirgersek nasil bir tablo çıkıyor.

  • Great Khan azorun yaslandığında en kötü sıyırıp geçeceğinin garantisi yokki. Salınımın hiç girememe ihtimalide var.

    ====

    Üstteki mesajda neyi yazdığınıda görmedim, neyi yapayım, neyi okuyayım.? Benim zaten bu alanda herhangi bir bağlantım, uzmanlığım yok, tamamen hobiyle başladı ve öyle devam ediyor. Forumdan, internetten vs. araştırdığım, öğrendiğim bilgilere dayanarak konuşuyorum. Misafir olarak 2013 yılından beri, üye olarakta 2015 Ekimden beri, tek takip ettiğim forum burası oldu. Daha 1 defa modatörler tarafından silinen bir satır yazım yoktur,uyarım yoktur. Buna çok dikkat ediyorum, buraya gelen insanların tartışma metinlerini görmesinide, boşa vakit kaybetmelerinide istemiyorum.


    Tartışma konusu başlatmak istemiyorum ama diğer bölgelerin konularını pek inceleyemiyorum ,gördüğüm sadece Marmara ve Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri arasında genelde kış aylarının yaklaşmasıyla başlayan sürekli bi doğu batı çatışması muhabbeti dönüyor. İstisnasız ilk siteye girdiğim tarihten beri sürekli her sezon var bu, ne zaman son bulur ya da son bulur mu bilemem.


    Hatta artık durum o kadar saçma hal almaya başlıyorki şuan bu konu içinde bile bariz bölgeselcilik muhabbeti dönüyor. Yani bölgeselciliğin bölgeselciği yapılıyor.


    Tamam şöyle bir gerçek var, ülkemizde genelde batının fazla etkilendiği vakit doğu sıkıntılı oluyor, doğu fazla etkilendiğinde batı sıkıntıda kalıyor. İki tarafında eşit derecede etkilendiği, mutlu olduğu sistem nadir gözüküyor, en son ne zaman böyle bir şey olmuştur bilmiyorum.

    Ama şu herkesin kendi kapısının önününü düşünmesi düşüncesi bana saçmalıktan ibaret geliyor.


    Sonuç olarak burda belkide ömür boyunca yüzünü görmeyeceğimiz insanlarla ortak bir konu hakkında konuşuyoruz, düşünüyoruz, konu tartışıyoruz, sırf bu kadar basit bir konu yüzünden gereksiz tartışmalarının olması bana çok saçma geliyor, gelecekte.. Allah bu kış yine moderatörlerimize sabır versin, umarım fazla uğraşmak zorunda kalmazlar.


    Herkese iyi geceler..