Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhabalar. Uzun süredir Orta ve Doğu Karadeniz'e yazmıyordum, bir bakayım şöyle dedim dikkat edilmesi gereken bir iki risk görünce sizlerinde dikkatini çekmiş, bende yazmak istedim.


    Son verilere göre özellikle ay başından itibaren Avrupa'nın batısında tekrar güçlenmeye başlayacak Azor yüksek basıncının kuzeye çıktıkça güçlenmesi ancak eş zamanlı oluşacak İzlanda alçak basıncı tarafından baskılanmasıyla önce Orta Avrupa'ya oradan Romanya ve Ukrayna üzerinden Karadeniz'e yönelmesi bekleniyor. Ancak modellere göre bu yönelim sırasında zaten kuvvetli olan yüksek basıncın daha da güçlenmesi söz konusu.


    Özellikle 5 Ekim tarihlerinde Karadeniz üzerinde daha da kuvvetlenmesi ( yer yer 1040hPa'yı bulabilecek ) ve saatin tersi yönünde hareket etmesi beklenen yüksek basınç nedeniyle artacak kuzeyli hava akımlarının kuzeydeki soğuk havayı ( 850hPa'da 0 dereceyi ) yer yer Trabzon-Rize açıklarına kadar indirmesi bekleniyor. Bu nedenle Orta ve Doğu Karadeniz boyunca sıcaklıklar normallere göre kıyılarda 3 ila 6 derece, yükseklerde ise 6 ila 15 derece altına kadar gerileyecek.


    Eş zamanlı olarak özellikle artmasını beklediğimiz kuzeyli hava akımlarının Karadeniz üzerinden taşıyacakları nem, Orta ve Doğu Karadeniz'de rahmete dönüşecek ve Orta Karadeniz'de hafif, orta kuvvette; Doğu Karadeniz'de ise orta yer yer kuvvetli yağışlara sebep olacak. Yağışlar sırasında yer yer kuvvetli ve şiddetli rüzgar riski özellikle Rize-Artvin kıyı şeridi başta olmak üzere tüm Orta ve Doğu Karadeniz kıyı şeridinde dikkat edilmesi gereken bir durum.


    Beklenen yağışların özellikle yükseklerde önce kky ardından kar olarak düşmesi bekleniyor.

    En azından şuan ki verilere göre yer yer max 30-35 cm'i bulabilecek kar durumu Rize ve Artvin'in yükseklerinde mevcut. Ancak kar yağışı beklenen yerlerde özellikle 5 Ekim Cuma günü öğle saatlerinden sonra yer yer 80-90 km/s hızı bulabilecek bir rüzgar durumu da mevcut. Dikkatle takip edilmesi gereken asıl konu rüzgar olacak gibi. Aynı süreçte yerleşim birimleri olan Hopa ve Artvin'de de rüzgar hamlelerinin 70 ila 80 km/s hızı bulması muhtemel.


    80-90 km/s hızla esecek rüzgarın kar yağışıyla birleşmesi halinde birçok vatandaşımızı yaylalarda mahsur bırakabilecek potansiyele sahip bu durumu önümüzdeki günlerde dikkatlice takip etmek gerekli.


    Beklentiler son verilere göre hazırlanmış olup ilerleyen güncellemeler de değişebileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.


    Sağlıcakla kalın.

  • GFS yağış konusunda en azından yüksek kesimler için çok daha iyi çıkmış ancak yağışın cinsi konusunda yağmur ağırlıklı öngörüsü üzücü.


    Yoksa önümüzdeki 5-6 gün boyunca toplamda yüksek kesimler için 200 mm'ye yakın verdiği yerler mevcut. Kıyı kesimlerde ise bu oran bir hayli düşük.

  • Gfs yapar arada böyle her zaman ki huyu önce sistemi o gösterir peşinden ecm gösterir sonra gfs biraz bozar sıcak çıktı verir son düzlükte eskisinden azıcık daha güçlendirip geri verir.

    Galiba durup durup bidaha sevinsinler diye yapıyo^^

  • 5 Ekim'de beklenen ve 1500+m yükseklerde kar yağışı yapabilecek sistem gücünü azalttı. Bu günlerde Orta Karadeniz'de hafif-orta yağmur, Doğu Karadeniz'de kuvvetli yağmur var. Yükseklerde kar yağışı için 10-15 Ekim arasını bekleyip takip edin.