14-15 Ocak Milat Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Ülkemizin Kışı Yeni Başlıyor!
    Merhabalar Havaforum!
    İlk kez bölüm üzerinden şahsi tahminimi sizlere aktarmaya çalışacagım. Yurdumuz uzun bir sürenin ardından soğuk ve yağışlı havanın etkisini altına giriyor.
    14-15 Ocak sistemi aslında kışın dönüm noktası olarak değerlendirebiliriz. Sistemin adını ``Milat`` koymaya karar verdim. Çünkü mevcut döngünün değişeceği,ülkemizin
    soğuk tarafa geçişi önümüzdeki sistem itibariyle gerçekleşecek.
    Lafı uzatmadan hemen videolu tahmine göz atabilirsiniz. Haritalı tahminlerin yorumunu videolu tahmin üzerinden yaptım. İyi seyirler! :)
    Videolu Tahmin


    Haritalı Tahmin


    İsterseniz Haritalı tahminlerede göz atabilirsiniz.


    14 Ocak 2017 Pazar Günü Hava Tahmini


    15 Ocak 2017 Pazartesi Günü Hava Tahmini

    Analiz ve Değerlendirmeler


    Yukarı atmosferi [skewt] inceleyecek olursak fena sayılmayan koşullara sahibiz. Evet Ocak ayındayız, ama Ocak ayına yakışan kıvamda cama yapıştıracak cinsten kar beklemek
    son skewt görüntülerine göre abes olur. Görüyoruzki bulutların tepe yükseklikleri yaklaşık 2 Km civarında seyrediyor. Sistemdeki en büyük dezavantajımız üst seviye rüzgarlarındaki
    düzensizlik olsa gerek. Rüzgar zayıf görünüyor ve akabinde 800 hPa katmanının yukarısında rüzgar 90 derecelik dönüşle karayele geçiş yapıyor. Rüzgarın açılarındaki ani yön değişimi
    DEK lerin tepe yüksekliginin azalmasında en büyük etken. Şahsen İstanbul-Trakya`nın kuzey doğusu ve Marmara sahilleri Pazar akşam geç saatleri itibariyle DEK koşulları ortadan kalkıyor.




    Dilerseniz birde şu açıdan göz atalım. 850 hPa rüzgar durumuna saat saat göz atarsak rüzgarın Pazar günü, gün sonuna doğru giderek zayıfladıgını görebilirsiniz. Rüzgardaki zayıflama ve Karadeniz üzerindeki
    rüzgar durumundaki istikrarsızlık DEK oluşumunu etkileyecek en büyük engel olarak görünüyor. Pazar akşam geç saatlerine kadar Marmara ve Trakyanın kuzey doğusu kar yağışı görebilir. Sonrasında kuru soğuk hakim.
    Batı-Orta Karadeniz adına rüzgar daha uygun görünüyor. Orta-Doğu Karadeniz`de yüksek kesimlerde +200 metre örtü yapabilecek potansiyelde DEK sağanakları görülebilir.



    Elimizden belki 17-18 Şubat tarzında sistem kaçtı, ama olsun sıkıntı değil uzunda vade umut saçıyor. 500 hPa soğuğunda genel olarak -29/-30 bandında Karadeniz üzerinde sıcaklık girişi var. Buda Karadeni sahillerinde 14-15 Ocak tarihlerinde
    Sığ DEK lerin görülmesine neden olacak. Eğer soğuma biraz daha fazla olsaydı, ortaya çıkacak termodinamik kararsızlıkla birlikte gökgürültülü kar yağışı görülebilirdi. Denizlerimiz ılık sayılır, normallerin üzerinde seyrediyor.




    Bulutluluk oranına baktıgımızda özellikle son çıktılarda bulutlanma oranında artış oldugu görülüyor. Pazar günü görülecek deniz etkisi kar sağanaklarında güneşlenme süresi epey kısa olacak. Kıyı Ege dışında yurt genelinde
    çok bulutlu havanın hakimiyetini sürdürmesi tahmin ediliyor.


    Çok özledik değil mi? Ülkenin büyük bölümü 14-15 Ocak tarihlerinde kış değerlerine iniyor. Sıcaklıklar Ocak ayında ilk kez mevsim normallerinin altına geniş bir alanda inmiş olacak. Düşen kar yağışı arkasında don/buzlanmayı getirir.
    Yola çıkacaksınız kış lastiklerinizi takmayı ihmal etmeyin. Pazar gecesi ve Pazartesi gecesi kar yağışının düştügü yerlerde özellikle don/buzlanmadan dolayı yollar epey kaygan olabilir.
    Ayrıca İzmir`den Iğdır`a tüm ülke olarak yeni haftanın ilk gününde işe,okula giderken mont/bot/atkı kalın giyinecegiz. Bu görüntüyü görmek bile şahane! :)
    Milat sistem bunu gerektirir, önce sistmeler öncesi zemini kuralım sonra devamını getirecegiz inşAllah.



    Yer seviyesi rüzgar durumuna bakarsak 14 Ocak`ta Marmara,Batı Karadeniz ve Ege açıklarında kuvvetli poyraz esmesi bekleniyor. Fakat rüzgar öğle saatlerinde Marmara/Batı Karadeniz açıklarında gücünü azaltacak.
    Pazar günü bu 3 denizimizde Marmara ve Batı Karadeniz 30-50 Km/s Poyraz esmesi beklenirken, Ege açıklarında fırtına hızına ulaşan 65 Km/s Poyraz rüzgarı hakim olacak. Deniz dalgalı olacagından denizcilerimiz dikkatlı olmalı! :)



    14-15 Ocak 2017 Sistemin Animasyonu

  • Kardeşim ilk tahminin hayırlı olsun, nice güzel isabetli tahminlerde bulunman dileğiyle..ayrıca oturup uğraşmışsın tüm detaylara görsellere,video anlatımına özen göstermişsin..hep bu çizgide gitmen temennisiyle..


  • @nzhtkdr Samsun Meteogramındaki son duruma göre şehrin sahil kesimi adına Pazarı Pazartesi bağlayan gece saatlerinden itibaren donma sınırı 100 metreye iniyor. Sezonun ilk seyirlik kar yağışını görebilirsiniz.
    Örtü beklentim yağışın azlıgından dolayı yok. Gelecek sistemlerde şans yanınızda olsun. :)
    Meteogram Linki :https://www.meteopt.com/modelos/meteogramas/