Judah L.Cohen'le 3 Soru 3 Cevap

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Dr. Cohen'i artık ayda bir Hava Forumda sizlerle birlikte olacak.Kısaca ; Dr Cohen Sivil ve Çevre mühendisliği bölümünün bir parçası olan MIT'in Parsons Laboratuvarı'nda bir Araştırma Ortaklığı görevinde bulunuyor . Ana görevi AER'deki Mevsimlik Tahmin Direktörüdür [Atmosferik ve Çevresel Araştırmalar]. Şu anda toprak nemi ve kar örtüsünün diğer iklim parametreleri üzerindeki etkileri üzerinde çalışıyor. Ayrıca on yıllık sıcaklık trendleri ve bu eğilimleri büyük ölçekli iklim modelleri ile açıklıyor. Doktorasını Columbia Üniversitesiden alan Dr.Cohen ayrıca Uzay Çalışmaları NASA Goddard Enstitüsünde doktara sonrası projede yer aldı.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Arkadaşlar yine aynı şekilde beğeniye göre 3 soru olacak ve Dr.Cohen ayda bir kere bu soruları cevaplayacak.Yine belirtmeden geçemiyorum sorularınız birden fazla ise tek tek ayrı ayrı sorun.yoksa beğeni alsa dahi değerlendirme dışı kalacak...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @Cold.EFso hocam soruları ayrı yazalım ki beğeniye göre seçeceğiz.Aynı yerde birden fazla soru beğeni alsa bile değerlendirme dışı olacak.Lütfen ona göre düzenleyiniz..

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Cohen e sizin adınıza sordum sevgili Hava forum üyeleri...

    Soru 1. Kışın 2.yarısı için ne düşünüyorsunuz ?
    Cevap - Polar girdabının durumuyla ilgili belirsizlik nedeniyle kışın geri kalanından pek emin değilim. Şubat ayında ciddi bir bozulma veya zayıflamış polar girdabı bekliyorum ancak itiraf etmeliyim ki hava modelleri buna dair bir işaret göstermiyor, bu nedenle gerçekleşmeme ihtimali de bulunuyor. Ancak bu düşüncemden bağımsız olarak, kutupsal girdap çevresindeki akışın (çapraz kutup) Doğu ABD'ye soğuk hava geri dönüşünü desteklediğini düşünüyorum. Soğuk hava Sibirya üzerinden geliyor ve bence atmosferik sirkülasyon soğuk havanın Sibirya'da kalmasına sebep oluyor. Burada asıl merak edilen ise soğuk havanın nereye gittiği. Şahsen Avrupa’ya gidebileceği kanaatindeyim fakat kutup girdabının çevresindeki akış havanın batıya doğru Avrupa’ya gitmesi için pek elverişli görünmese de Türkiye semalarına geçmesi daha kolay görünüyor.

    Soru 2. Hava tahmin modelleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Tercih ettiğiniz bir model var mı?
    Cevap - Modellere çok fazla güvenmemeye çalışıyorum, ancak Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) modelinin uzun vadeli eğilimleri göstermenin en iyi yol olduğunu düşünüyorum. ECMWF verileri tamamen kamuya açık değil ve ben yalnızca kamuya açık bilgilere erişebiliyorum. Bununla birlikte, modellerin atmosferik dolaşımın büyük ölçekli özelliklerini bir haftalık ve hatta iki hafta süreyle tahminlerindeki doğruluktan etkilendim. İki haftanın ötesinde, modellerin güvenilir olduğunu düşünmüyorum ve aslında birçok tahmincinin 3-4 hafta, aylık ve hatta mevsimlik süreler için modellerin tahminlerine fazlasıyla güvendiğine inanıyorum.

    Soru 3. İyi bir sezonluk tahmin nasıl yapılabilir ?
    Cevap -
    İyileştirme yapabileceğimiz alanlardan birinin mevsimlik tahminleri tropikal zorlamanın ötesine geçirmek olduğunu düşünüyorum. Başta El-Nino-Güneyli Salınım –ENSO- olmak üzere toplumun mevsimlik tahminler için tropik sınır zorlamalarına fazla bağımlı olduğuna inanıyorum. Kuzey Kutbu değişkenliğinin mevsimlik zaman ölçeklerinde enlem-altı hava koşullarını etkilediğine ve modellerde daha iyi anlaşılabileceğine ve simüle edilebileceğine inanıyorum.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...