27 Aralık - 15 Ocak Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • AHocam tekirdag için 5 cö civarı demiştin ama kar haritaları ikiside bize hiç biley vermiyor senin gorusun nedir?
    Ama hocam tekirdag dek alan bi yer degilki anca silivri alıyor alırsa saray çerkezköy oralar en fazla

  • Balıkesir-manyas nasıl olur hocam ? sizce acaba kendi tahminime göre rüzgarın durumuna göre seyirlik bir kar alırız diye umuyorum dek tutarsa

    Örtü(3-4 cm) oluşmasını tahmin ediyorum ben dediğim gibi bunlar tahmindir .


    Takdir ALLAH'tan...

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

  • AHocam tekirdag için 5 cö civarı demiştin ama kar haritaları ikiside bize hiç biley vermiyor senin gorusun nedir?
    Ama hocam tekirdag dek alan bi yer degilki anca silivri alıyor alırsa saray çerkezköy oralar en fazla


    özellikle şu saatler diliminde yağışlar size kadar uzanacaktır. Sistem 40-50 h lara kadar düşsün tekrar haritalar üzerinden yorumlama da yaparız

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

  • Uğurkan hocam selam ,


    25 Aralık 'ta yaptığın tahminde , 15 Ocak' a kadar efsane kar beklemiyorum demiştin.Bence cesur bir tahmindi ve tuttu.
    " Dahada özetlemek gerekirse uzun vadede , en azından 15 ocak tarihine kadar EFSANE diyebileceğimiz bir nitelikte sistem beklemiyorum ."


    23-24 Ocak için beklenen " efsane " kar yağışı için görüşlerin nedir.


    Kolay gelsin

  • Öncelikle güzel düşüncelerin için teşekkürlerimi sunarım 25 ocak ver ilerisi için çok farklı tahminlerim var bu konuda açıklamayı pazartesi yapmayı düşünüyordum fakat şundan bahsedebilirim uzun süreli soğukların etkisinde kalacağız 2-3 günde bir +2,+3 derecelere kadar sıcaklıklar ve peşinden bir sistem daha gelecek tekrar -3,-5 lere kadar düşecek sıcaklıklar . Yağışlar hakkında konuşmak çok zor fakat tepki AB si oluşması kuvvetle muhtemel olduğu gibi şuanki verilere göre 500 hpa dereceleri kuvvetli DEK yağışları içinde yeterli duruyor .



    Yine kısa bi özet geçelim :


    23-30 ocak tarihleri arasında ufak ufak 2 şer günlük 2 veya 3 sistem alacağız bunlar birleşip tek ve ya iki sisteme de dönüşebilir.


    Bu süreç içersinde ;


    Akdeniz kıyıları dışında kar almayacak yer ben GÖRMÜYORUM. Ufak değişimler ile izmirde bile örtü oluşur.



    Dipnot : 4-5 şehir kar rekorları kırabilir.

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

  • Arkadaşlar öncelikle merhaba hayırlı cumalar dilerim herkese. ufak bir açıklama gereği duydum soru soranlar için.


    Öncelikle önümüzdeki sistem hakkında bilgi vermek gerekirse tam bir kapalı kutu neyin nereyi ne kadar şiddetle vuracağı belli değil .Doğu marmara , batı karadeniz hattı sistemin favorisi olup bu bölgelerde lokal olarak 20 cm e kadar kar alıcak bölgeler(250+ rakım) olacaktır.


    Bunun dışında istanbulda örtü oluşması konusuna değinmek istiyorum , şuanki veriler 14 ü akşamı ve gecesi istanbulun beyaza bürüneceği yönünde kısacası 25 ARALIK da yaptığım tahminimin arkasında bulunuyorum halen.


    Çanakkale , bursa , balıkesir , yalova , izmit hattında 14 ü gecesi kar yağışları görülecek il merkezlerinde örtü oluşmasını bekliyorum çok yüksek beklentileriniz olmasın.


    Trakya'da kar kalınlıkları 5 cm e kadar ulaşabilir.


    İç egede bazı iller de örtü oluşacak .


    İç anadolunun iç ve kuzeyi şanslı onun dışındaki bölgeleri sistem anında radardan yağışları takip ederek konuşuruz.


    Orta ve Doğu karadeniz illerinde iç kesimlerde örtü oluşma ihtimali %75 lerde kıyılarda sınırda bulunuyor yağış anında tekrar kontrol ederek konuşuruz.


    Doğu anadolu orta şiddetli kar yağışları alıcak yüksekler yoğun.


    Akdenizde yarın akşam antalya mersin hattında kuvvetli yağmur geçişleri bekleniyor DİKKAT !


    Toroslarda 15 cm e ulaşan kar yağışları görülebilir.


    Ve DİKKAT : Pazar günü BOLU DAĞI geçişini kullanacak arkadaşların çok dikkatli olması gerekiyor lütfen zincirsiz , halatsız yola çıkmayalım .


    Uzun vadede bahsettiğimiz tarihler olan 22-23 tarihlerinde sistem gözüküyor öyle böyle bir sistem değil dünde bahsetmiştim kar rekorları gelebilir diye şuan karadeniz hattı çok şanslı gözüküyor . Ülkenin yüzde seksenini beyazlatacak bir sistem .


    Bu gecede detaylı bir açıklama yapmayı düşünüyorum . Saat 01:00 gibi burada hazır olur.


    ALLAH C.C. istediğimiz soğuklara ve kar yağışlarına kavuştursun bizi .

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

  • Arkadaşlar rahatsızlığımdan dolayı dün gece sistem hakkında açıklama yapacaktım fakat yapamadım bugün gün içerisinde sizlere sunacağım .

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

  • Merhabalar hayırlı günler kar sever dostlarım ,


    Dün geçirmiş olduğum bir rahatsızlıktan dolayı sizlere dün gece yapacağım açıklamayı ertelemiştim ve şimdi o açıklama ile karşınızdayım ;


    14 Ocak Sistemi :


    Aslında çok uzun zaman önce bu sistemin gelmesini bekliyorduk ufak bir rötar yaptı fakat yüzümüzü kara çıkarmadan karşımıza çıktı 300 h lardan sistemi getirdik şimdi bir adım ötemizde bizi bekliyor.


    Sistem balkan , karadeniz karması üzerinden ülkemize giriş yapacak.Edirne ,tekirdağ, çanakkale, bursa, yalova, düzce , bolu ,zonguldak hattının kuzey kesimleri ilk önce -6lık 850 hPA soğuklarıyla karşılacak ve ileryen 12 saat içersinde , yani yarın akşam saatlerine doğru bu bölgenin tamamına -10,-12 derece aralığında 850 hpa soğukları giriş yapacak.


    Sistemin ilk karla tanışacak bölgeleri edirne dolayları ve bolu , düzce çevreleri olacaktır. Ardından sıra gelen saatler içerisinde tekirdağ , çanakkale , bursa , zonguldak ve izmit dolayları kar ile tanışacak.Sabah saatlerinden itibaren istanbuldaki yağışlar kara dönmeye başlamasını bekliyorum.


    Dipnot :İstanbul sahillerde dahil kar yağışı gözlemlenecek....



    DEK yağışları "dahil" beklediğim örtü miktarları :

    TRAKYA


    Edirne , tekirdağ civarlarında her zamanki gibi soğuk sıkıntısı yok yağış sıkıntısı var olarak söyleniyor ama ben bu sefer çok fazla sıkıntı görmüyorum .


    18 ocak sisteminde daha şanslı olacak fakat bu sistemde de bu bölgelerde 5 cm dolaylarında örtü oluşmasını bekliyorum .


    MARMARA


    Mega kent istanbul ilk örtüsüyle tanışacak bir çok tahminci ve hava durumu spikerleri sadece aydos gibi yüksek kesimlerde kar yağışı görüleceğini söylüyor ve ben buna KESİNLİKLE katılmıyorum.


    İstanbulun %55, %60 lık bir kısmında örtü oluşacaktır . Karadeniz sahilleri buna dahildir. İstanbul genelinde 3-8 cm aralığında örtü oluşmasını bekliyor iken 250+ rakımlı bölgelerde bu örtü miktarı 10 cm i aşacaktır.


    Kocaeli , sakarya , yalova dolaylarında orta şiddette kar yağışları görülecek ve bu yağışlar bu illerin iç ve kuzeylerinde örtü miktarları 10 cmin üzerine çıkmasını sağlıyacak iken şehir merkezlerinde 4-7 cm aralığında olmasını öngörüyorum.


    Balıkesir , çanakkale , bursa hattında 200+ rakımlı bölgeler %99 kar ile tanışacak. şehir merkezlerinde yalova hattında beklediğim miktar gibi 4-7 cm aralığından öteye geçmemesini bekliyorum.


    Kartepe ve Uludağ'ın özlediği kar yağışlarının ilk etabı geliyor kartepeye 40 cm civarı kar beklerken uludağ için bekletim 30 cm e yakın olması yönünde.


    BATI KARADENİZ


    Bir diğer sıcaklık sıkıntısı olmayacağını düşündüğüm bölgedir ki bence sistemin favori bölgesi . 850 Hpa sıcaklıkları yer yer -11 lere kadar düşecek ve bu sıcaklıklar sahillerde dahi kar yapmak için bazı bölgelerde yeterli olacaktır .


    Düzce , Bolu , Zonguldak , Karabük , Kastamonu hattının 250+ rakımlı bölgeleri 15 cm i aşacaktır.


    Bölge genelinde il merkezlerinde örtü bekliyorum bu örtü miktarı 5-10 cm aralığında olacak.


    Düzce kaynaşlı ilçesi , Bolu dağı , Bolu abant tabiat parkı ve kastamonu küre dağlarında örtü miktarları 20-25 cm i aşabilir 14 ocak gece 02:00-03:00 saatlerinden itibaren bölgeye yoğun kar yağışı geliyor dikkat !


    Zonguldak merkezde örtü bekliyorum sahillerde örtü oluşma ihtimali ise şuan %70 lerde. Sinop dolaylarında yağışlar ilk önce yağmur ardından yarın öğlen saatlerinden itibaran kky ve kara dönmesini bekliyorum.


    EGE

    Ege sahillerinde yağış yağmurdan öteye gidemeyecek iken iç kesimlerde yağışlar 850 HPA 'da -4 , -6 aralığında gelen soğuklar ile yer yer kky ve kar yağışlarına dönecektir . Yine bu bölgenin kar yağışları açısından iç ve kuzey kesimleri daha şanslı gözüküyor bu bölgede yer alan illerde 5cm e kadar örtü oluşması muhtemeldir. İzmir 22-23 ocak sisteminde kar ile tekrar bütünleşebilir.

    İÇ ANADOLU

    Bölgede kar yağışları 14 ocak öğleden sonra itibaren etkisini göstermeye başlıyacaktır . Bölgenin tamamında kar yağışları görülecek .


    Ankaranın kuzey ilçeleri , sivas dolayları bölgenin şanslı lokasyonu buralarda örtü miktarı 10 cm i geçebilecek. Diğer yerlerde 5 cm civarında örtü oluşmasını bekliyorum.


    ORTA VE DOĞU KARADENİZ


    Bölge geneli kky ve kar yağışı ile geçirecek bu sistemi , özellikle gümüşhanenin batısında kalan kısım daha şanslı gözüküyor iç kesimlerde kar ihtimali çok yüksek kıyılarda ise %60,%65 lerde diyebilirim. Bölgenin doğusunda yağışlar daha çok yağmur ve kky olarak görülecek . Bölge tamamında yaylalarda yoğun kar yağışları bekleniyor . Yaylalarda örtü miktarları 30 cm in üzerine çıkabilir.


    DOĞU VE GÜNEY DOĞU ANADOLU


    Doğu anadoludaki yağışların %95 lik kısmı kar olarak görülcek bitlis çevrelerinde yerel olarak yoğun kar yağışları görülmesini bekliyorum. 14-15 ocak sistemi bölge geneline 10-12 cm lik örtü bırakmasını bekliyorum yükseklerde bu miktar 30 cm e kadar çıkabilir. Bitlis civar ve yükseklerinde bu miktar 40-45 cm in üzerine çıkacaktır.
    Güney Doğu anadolunun kuzey kesimlerinde kısa süreli kar yağışları geçişleri olabilir örtü şuan için söz konusu değil.


    AKDENİZ


    İl merkezlerinde ve sahillerindeki yağışların tamamı yağmur olarak düşecektir mersin ve antalyanın doğusunda özellikle yarın(14 Ocak) kuvvetli yağmur geçişleri görülecek. Ve toroslardaki yağışlar ilk önce kky arından 14 ü akşam saatlerinden itibaren yerini kar yağışlarına bırakcak ve bu yağışlar zaman zaman yoğun olacak yağış miktarı lokal olarak 30 cm in üzerine çıkacaktır.

    Önümüzdeki 15 günlük süreçte 3 adet sistem daha gözüküyor bu sistemler hakkında açıklamaları yapacağım tarihleri aşağıda belirtiyorum :

    18-20 Ocak sistemi hakkında yapılacak açıklama ; 15 Ocak Gece 01:00 ' da,


    22-25 Ocak sistemi hakkında yapılacak açıklama ; 19 Ocak Gece 01:00 ' da,


    26-30 Ocak sistemi hakkında yapılacak açıklama ; 22 Ocak Gece 01:00 ' da


    Sizlere sunacağım belki bu konu içerisinde belki başka bir konu açarak tekrar görüşebiliriz.


    ALLAH C.C. evinizin önünden kar'ı eksik etmesin hava-kars323

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley