Uzun Vade Merkezi - Tahminci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Coronal mass ejections (CME'ler) Güneş'in koronasındaki manyetik alan ve plazmanın büyük patlamalarıdır.Diye ekleyeyim de nedir bu denmesin...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Ağıt yakanlardan, ağlayanlardan, feryat edenlerden geçilmiyor.


    Diyeceğim şey ise, modellerin çözmekte zorlandığı bir dönem vardı. Şu an bu dönemin tam da içine giriyoruz. Bu süreçte modeller pek çok kez değişebilecektir. Ne zaman bitecek peki? Soğuk salınım yola çıktığında, salı akşamı veya çarşamba sabahı bitecek.



    Çok kez söylendi ama; sabır, sabır, sabır.

  • Ağzına eline sağlık okeys13123

  • Tahminci Sizin beklentinizi öğrenebilirmiyiz.

    Sorun şurada:


    Soğuk salınım yola çıkarken alacağı yöne etki eden önemli faktörlerden biri de YB'nin konumu. Bu da İzlanda'ya bağlı. Soğuk salınımın seyrini doğrudan etkileyen bir faktör de aslında soğuk salınımın başlaması aşaması. SSW olaylarında bu safhanın açılımı çok zordur. Haliyle ilk saatlerden fırlayan standart sapma ve olasılık sayısı nedeniyle model çuvallıyor, devamı da takip ediyor.



    Sistem İtalya yönelimli olunca, Akdeniz üzerinde Afrika kökenli sıcaklarla karşılaşıyor. Cephe oluşuyor. Bu sert cepheden güç alan siklonlar, Akdeniz boyunca adeta bir "tren" gibi sıralanıyor. Ardından da bu siklonlar soğuğu Atlantik'e taşıyor.


    Bunda etkili olan bir diğer faktör ise doğulu jetlerin İskandinavya'yı Grönland'a taşıyor. Bu da yukarıda yazdığım tren oluşumunu tetikliyor.



    Akdeniz yerine Balkanlar veya Türkiye'ye yönelince bunların hiçbiri olmuyor. Bunun için de tepki AB önemli.

  • @tahminci Giritte bir ab oluşması beklentiniz var mı hocam. Sistem takibinin başlarından beridir bazıları bu olasılığı dillendirdi fakat gün geçtikçe bu olasılığa göre tahminini şekillendiren kişi sayısı azalmaya başladı.

  • Düşük çözünürlüklü modeller tepki AB'sini çözemiyorlar.


    Yüksek çözünürlüklü ARPEGE ve WRF, sistem başında lehimize bir AB oluşumu veriyor, ICON ise sonunda.