Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar herkese merhabalar.


    GFS ile başlayalım. Yine ilk 192 saate bakalım. Bildiğiniz gibi dün 24-25'inde İngiltere ve güneyde İspanya-Portekiz açıklarına inecek bir AB'den bahsetmiştik bu AB'nin 25'inde etkisini kaybedip Azor'un İskandinavya'ya kadar yükseleceğini söylemiştik. Bugünse 24-25'indeki AB daha güneyde yer yer Fas açıklarına kadar iniyor ve durum böyle olunca Azor'un yükselişini kısıtlıyor, bu durum nedeniyle Azor her ne kadar güçlü olsa da ilk 192 saat içinde maalesef ancak İngiltere civarına kadar yükselebiliyor. Bu yükseliş kuzeyden soğuğun ülkemize inmesi için yeterli ancak Güney, Güneydoğu'ya inmesi için maalesef daha güçlü kuzeye çıkan bir Azor gerekli, bu nedenle şuan için ilk 192 saat içinde Güney ve Güneydoğu'ya kadar inebilecek bir güçlü atak şuan için söz konusu değil. Hiç mi aksiyon yok derseniz aslında bakarsanız Azor daha doğulu yükselince her ne kadar umutsuzluk olsa da aslında bu kuzeyli ataklarında aynı oranda daha doğulu gelmesine yol açacak o nedenle diyagramlar burada bize ilk 192 saat içinde de umutlu konuşuyor. Özellikle 25 Aralık'ta Azor doğulu yükselirken kuzeyden daha hızlı inecek soğuklar konusunda diyagramlar Güneydoğu'da Şırnak-Siirt-Karacadağ, Doğu Anadolu'da Malatya-Elazığ dışında umutlu yer yer örtü beklentisi mevcut. 1 Günlük aradan sonra 27'sinde ise ikinci atakla bu yerler arasına Malatya-Elazığ-Diyarbakır-Mardin-Nurdağı civarının eklenmesi ihtimali mevcut.


    Şimdi 192 saat sonrasına bakalım. 192'den hemen sonra 27 Aralık civarı Fas civarına kadar inen AB etkisini kaybediyor. Bu nedenle Azor üzerinde azalan baskı hemen etkisini gösteriyor ve Azor kuzeye yükselmeye başlıyor ve yılbaşında İskandinavya'ya kadar ulaşmış oluyor. Bu sırada soğuklarda zaten 26 Aralık'ta Ukrayna-Rusya sınırına kadar inmişti ve bu sistem etkisini arttırıp çekirdek yapısı olarak yer yer Kırım'ın güneyinde Karadeniz'in kuzeyine kadar ulaşmış oluyor. Bu sırada bölgelerimizde 850hPa'da sıcaklıklarsa yeni yılın ilk gününe kadar kar değerleri için uygun değil çünkü Karadeniz'in kuzeyine kadar ulaşan sistemin çekirdeği bu sırada İskandinavya'ya kadar çıkan Azor'un boynunu doğu yönlü bükmesi sonucu baskı yiyor ve azda olsa geri çekiliyor. Yani şuana kadar bakarsak yeni yıla kadar GFS fikir ilerleyiş olarak güzel ama yeterli değil maalesef.


    Peki yeni yıldan sonra ne oluyor? 1 Ocak itibariyle Azor İspanya civarından çok güçlü bir atağa kalkıyor ve 30 saat sonra 2 Ocak sonunda etkisini İskandinavya'nın güneyine kadar ulaştırıyor bu sırada zaten yeterince soğuyan kuzeyimizde hazır bekleyen soğuk çekirdek eş zamanlı olarak 2 Ocak'ta direk Kırım-Gürcistan arasındaki bölgeden polar atak diyebileceğimiz bir atak sinyali veriyor. Sinyal biraz erken hayal kırıklığı yaratıyor çünkü bir önceki gibi Azor aynı hızla boynunu doğuya doğru eğiyor. Peki bu hızlı Polar atak bölgelerimiz için birşey yaratıyor mu, hocam yok mu bir ışık derseniz? 2-3 Aralık'ta 850hPa'da Doğu Akdeniz'e 0 derece, Güneydoğu'ya 0 ve -2 derece, Doğu Anadolu'ya -4 ila -16 derece giriyor. Kar yağışı konusunda ise maalesef yağışsız olarak geçirdiğimiz döneme denk geldiği için kuru soğukla geçiriyoruz.


    Hocam bunca şey anlattın sonuç 0 ne gerek vardı bunları anlatmaya derseniz, bunları böyle uzunca yazmamın sebebi sizinde bölgelerimiz için gerekli basınç ve sıcaklık hareketlerini anlayıp kendinizi bu konuda belki daha ileri aşamalara taşıyabilmenizi sağlamak.


    Son olarak GFS'nin güncelleme boyunca çok iyi sinyaller verdiği her seferinde Azor'un boyun eğmesi nedeniyle kılpayı kaçırılan fırsatların eninde sonunda rayına oturacağını kendimden emin bir şekilde bekliyorum.


    :thumbup:'yi unutmayalım. Destekleriniz için teşekkürler umarım bazı arkadaşlarımızın kafasında bir resim oluşturabilmişimdir. :saint:

  • Ortada bir sistem var. Dün bize inen bugün bize inmedi.. Sistemin olduğuna modeller tamam demiş ancak nereye ve ne güçte ineceğine karar verememiş vaziyetteler. Temennimiz 1 2 senenin ardından gönlümüzü içimizi rahatlatacak, sıcağı özletecek kar ve soğuğun tüm ülkenin yaşaması. Rabbim sesimizi duysun inşallah...

  • ECMWF ve EPS dün ülke geneline verdikleri sistemde bu güncellemede de batıda etkisini arttırmak suretiyle devam diyorlar. Ancak ECMWF Ocak 1'i sonrası hareket başlar diyor EPS'de yılbaşına işaret ediyor. Genel olarak görülüm EPS'de her zaman daha iyi kar haritasını zaten Kvothe atmış hiçbir sorun yok gördüğünüz gibi. Biraz sabır ve zaman daha rica ediyorum sizlerden birkaç güne meşaleler yanıyor kurşunlar hava da uçuşuyor olacak inşallah. ;)


    Hepinize hayırlı geceler diliyorum. Sağlıcakla kalın.

  • hersey yolunda bölge geneli sıkıntı yok ALLAH,ın izniyle yine diyorum sistemin kaymagı bizimdir ins cok netim bu söylediklerimde izle gör bol bol güzel foto cekmeye bakin derim;)