Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 14.12.2016 mgm nin tahminine göre diyarbakır 19 dereceye cıkıyor senin tahminine göre kiş bittimi güneydoğu için

    Bundan dört yıl önceydi. Şubat bitti mart geldi. Havalar ısındı ağaçlar çiçeklerini çoktan açmıştı, hatta tamamen yeşermiş ağaçlarda vardı. Her yer yemyeşildi. 20 dereceleri geçen sıcaklıklar vardı ve insanlar kısa kollu kıyafetlerini giymeye başlamıştı. Herkes kafasında kışı tamamen bitirmişti. Ancak 30 mart 2014 te kimsenin beklemediği bir anda kış soğuk yüzünü tekrar gösterdi. Önceki gün 20 derecelerde seyreden sıcaklıklar, bir sonraki gün hızla azalarak 0 dereceye kadar düştü ve lapa lapa kar yağışı etkili oldu. 5 cm ye yakın örtü meydana geldi. Herkes şoktaydı. O gece sıcaklık Siirt'te -2 dereceye kadar düşmüştü. Ve tarım ciddi zarar gördü. Daha önceki yıllarda da benzer durumlarla karşılaştık. Yani mart ayında havaların sıcak gitmesi kışın tamamen bittiği anlamına gelmiyor. Tabi ki ihtimal çok az ama 2014 yılındaki gibi durumlar yaşanabilir. Sadece Allah bilir...

  • Arkadaşlar foruma yeni katıldım yaklaşık bir haftadır grafik ve yorumları inceliyorum sıcaklık ve yağış grafiklerini çözebildim gibi sorum şu bu 15 günlük sıcaklık verilerinde değişkenlik ne oranda olur şu kadar güvenilir diyebilirmiyiz gün be gün güncelleniyor mu meseala gördüğüm kadarıyla 18 mart sonrası kuzeyden gelecek soğuk hava dalgası neredeyse 28 marta kadar etkili olacak görünüyor peki bu veriler ne derece değişebilir

  • şimdi yazacaklarım daha mart ayında olduğumuzu, hiçbir şeyin bitmediğini gösteriyor. 25 mart 2015 : özellikle elazığ'lılar iyi bilir bu sistemi, lapa lapa kar yolları dahi bembeyaz yapmıştı.

    30 mart 2014 var sıramızda, tüm türkiyeye özellikle de bölgemize balyoz gibi inen, bir çok yerde sıfırın altına indiren bir sistemdi. fakat bölgemizin batısı kuru soğuk yedi, doğusu ise nisan başı efsaneyi gördü.

    sıramızdaki sistem ise 18 mart 2017. elazığ-malatya'nın çok iyi hatırlayacağı bu sistemde asıl kar yağışını malatya almıştı. elazığ'da ise 1200+ rakım örtülü kar almıştı. 1050 civarı rakımda saat 10 buçuk civarlarında şiddetlenen yağmur yerini 3 derecede yoğun lapa lapa kara bırakmıştı fakat sıcaklık sorunundan dolayı merkezde seyirlikti, batı mahallelerde düz arazilerde hafif beyazlama vardı. bir kaç saat içinde harput 10-20 cm civarı kar almıştı.

    son olarak 16 mart 2012. tüm ülkeye balyoz gibi inen ikinci sistemimiz. asıl yağışın gece düştüğü zamanda özellikle bölgenin doğusunda 1 metreyi zorlayan bölgeler oldu.

    daha bunun gibi bir çok soğuk senaryo var fakat ben yağışla çakıştırdıklarımızı yazdım.

  • @mstrkenan 15 gün çok uzun vade. istikrar sağlanması ise çok zor. önceki senaryosunda haziran'ı getiren adam sonraki senaryoda sibiryayı getiriyor. ha gelir mi gelir fakat dediğim gibi son 5 güne (hatta bu yılda süre 3 güne düştü) girmeden bu sistemin gelme ihtimali çok yüksek diyemeyiz. ha kesin olacak veya olmayacak denilemez sonuçta bu bir tahmin. hiç bir modelin 6 saat sonrası için soğuk sokmadığı zaman elazığ'da kar yağmıştı.
    @Tamer Malatya kısa ve uzun vadede bir şey gözükmüyor. gün ilerledikçe yeni sistemler patlak verecektir.

  • @mstrkenan foruma hoşgeldin. Hava tahmini yapmak için genellikle modellere bakılır. Küresel çapta en çok bilinen, başarı oranı yüksek iki model var. Gfs ve Ecmwf. Birçok tahmin sitesi de bu modellerin verilerinden yararlanıyorlar. Gfs günde dört defa, ecmwf ise iki defa güncelleniyor. İlk üç gün için genellikle pek fazla değişiklik olmuyor ama vade uzadıkça tahminlerin güvenilirliği azalıyor. 15 gün sonrası için soğuk dalga gösteren model, aynı gün içinde sıcak dalga gösterebiliyor. Sana tavsiyem uzun vadeye pek güvenme. Ama çok uzun vade olmasına rağmen nokta atışı yapan üstadlarımız var. Onları takip et.Bu forumda kaldığın sürece hava tahminine dair çok şey öğreneceksin inşaallah... ^^

  • teşekkürler cevabınız için herkesin kendine göre bir içinden geçen var ben martın özellikle ikinci yarısı hatta bu günden sonrası için soğuk bir dalgayı bölge için istemem zaten zor durumda olan çiftçiye büyük külfet olur hatta 23 martta benim de fide dikimim var biraz risk alıp erken yapıyoruz ama ya nasip dedik artık

  • peki bu sistemler sürpriz mi oldu o dönemde de yakın tahmin ve öngörüler varmıydı

    16 mart 2012 8-9 gün önceden öngörülmüştü fakat sanılanın aksine çok daha hafif bir soğuk öngörmüşlerdi. gün geçtikçe daha fazla soğuk verdiler.
    18 mart 2017 8-9 gün önceden belliydi ve istikrar sağlamışlardı.
    30 mart 2014 son 4 gün de bir anda patlak vermişti fakat çok daha hafif öngörülmüştü.
    25 mart 2015 son 5 günde yavaş yavaş belli olmuştu.