Ege ve Batı Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şimdi kar konusunda sadece sıcaklık etmen değildir soğuğun geliş yönü.Rüzgar ın yönü ve 500 hpa da ki soğuk vr yağış şiddeti yağışın kar olup olmaması bir çok etmene bağlı şehirlerin kara gömülmesi bu ayda çok zor ihtmal belki sulukar ve kar alabilir ama yükseklerimizin ilk kar örtüsünü alacağını tahmin ediyorum.500 hpa soğuğu sağlam olsun Afyon Kütahya Uşağa 0 izotermindede yağar 500 hpa soğuğu zayıf olsun -3 otursun sulukar yağmur bile alabiliriz.Çok çeşitli etkenler var hava Havai bir şey.^^^^^^Biz ilk olarak. Bol yağışa bakalım İnşaAllah bölgecek bol yağış alırız.Burası İç ege 23 nisanda kar yağıp tutmuşluğu var.1970 mayısında Afyona 25 cm kar yağıp okulların tatil olmuşluğu var 9 nisan 2015 te 35 cm kar yağmışlığı var yani Afyon-Kütahya-Uşak gibi yerler senenin çoğu zamanında kar alabilir yeterki koşullar uygun olsun Kasım ayında 2-3 senede bir kar yağar ekim sonunda da yağabilir çünkü burası İç Ege.;)

  • Şimdi kar konusunda sadece sıcaklık etmen değildir soğuğun geliş yönü.Rüzgar ın yönü ve 500 hpa da ki soğuk vr yağış şiddeti yağışın kar olup olmaması bir çok etmene bağlı şehirlerin kara gömülmesi bu ayda çok zor ihtmal belki sulukar ve kar alabilir ama yükseklerimizin ilk kar örtüsünü alacağını tahmin ediyorum.500 hpa soğuğu sağlam olsun Afyon Kütahya Uşağa 0 izotermindede yağar 500 hpa soğuğu zayıf olsun -3 otursun sulukar yağmur bile alabiliriz.Çok çeşitli etkenler var hava Havai bir şey.^^^^^^Biz ilk olarak. Bol yağışa bakalım İnşaAllah bölgecek bol yağış alırız.Burası İç ege 23 nisanda kar yağıp tutmuşluğu var.1970 mayısında Afyona 25 cm kar yağıp okulların tatil olmuşluğu var 9 nisan 2015 te 35 cm kar yağmışlığı var yani Afyon-Kütahya-Uşak gibi yerler senenin çoğu zamanında kar alabilir yeterki koşullar uygun olsun Kasım aylarında 2-3 senede bir kar yağar ekim sonunda da yağabilir çünkü burası İç Ege.;)

    23 nisanda kütahyanin nasil kar aldığını afyonunda ondan aşağı kalmadığını cok iyi hatırlıyorum. Atmosferin bize son kıyağı olmuştu. Bitmeyen kış olarak adlandirmistim.:)

  • 23 nisanda kütahyanin nasil kar aldığını afyonunda ondan aşağı kalmadığını cok iyi hatırlıyorum. Atmosferin bize son kıyağı olmuştu. Bitmeyen kış olarak adlandirmistim.:)

    Hocam iyi hatırlıyorum o sistemi 23 nisanda kar yağmıştı iç egeye 2 3 gün sonda kırkikindi yağışları başlamıştı :)

  • Hocam iyi hatırlıyorum o sistemi 23 nisanda kar yağmıştı iç egeye 2 3 gün sonda kırkikindi yağışları başlamıştı :)

    evet hocam kıyılarin gece -13 lere gerilediği bir kıştı. hatta izmirde resmini cekmstim .Yakin tarihde diye hatırlıyorum yılını tam olarak kestiremedim ama muazzam soğuklar yaşadık. bitmiyordu :)

  • cok yaşa hocam işte tamda bahsettiğimiz bu. Ne güzel yakışmıştı Nisan ayına. Kış bitti diyenlerin nereye sakladığını da biliyorduk :) Ben bir ara hiç kış bitmeyecek sanmadim degil yani :)

    Bizim sınıftaki ılıkçılar şoka uğramıştı.Mart neyse Nisanda da kar yağar mı?Yağar hem de böyle yağar demişti Afyon.87 Nisanda 40 cm olduğunu söylüyorlar.2018 senesi çok sıcaktı kışın doğru dürüst kar yağmamıştı.2 nisanda yoğun yağış almıştık.İlk yağmur sonra donan yağmur sonra kara dönüştü.Yıllardır gözlemlediğim bir şey var en kötü ihtimal 2 senede bir bizim buralara nisana kar yağar.


    O sene kış hiç bitmedi cidden hocam.Mayısta 4-5 gün aralıklarla yoğun sağanakların ardına soğuk hava geldi.31 Mayısta hava bu şekildeydi.Hırkayla bile üşüyorduk.

    VD4M7j.jpg


    27 Haziran'da yoğun sağanak yağış ardından Merkez 14:30 civarında 7,4 dereceye inmişti.Afyon'da şöyle bir söz vardır.Haziran'da kiraz üstüne kar yağdı derler.:)

  • Bizim sınıftaki ılıkçılar şoka uğramıştı.Mart neyse Nisanda da kar yağar mı?Yağar hem de böyle yağar demişti Afyon.87 Nisanda 40 cm olduğunu söylüyorlar.2018 senesi çok sıcaktı kışın doğru dürüst kar yağmamıştı.2 nisanda yoğun yağış almıştık.İlk yağmur sonra donan yağmur sonra kara dönüştü.Yıllardır gözlemlediğim bir şey var en kötü ihtimal 2 senede bir bizim buralara kar yağar.

    Benimde iddaadan pizza kazandığım sene :) o sene iç ege gercekden cok güzel kar yağışı aldı. nisanin öncesinde de gelen sistemlerde de kar yağışları iyiydi. Afyon genellikle tüm kış en az 1 kere kar görüyor. konum olarak çok şanslı diye düşünüyorum. Bizim izmirde yeterli sıcaklıgin olmamasindan dolayı yağmur birakan kütleler Afyona gelince kara dönüşüyor bunu üzüntüyle radarda takip ediyorum :)

  • Benimde iddaadan pizza kazandığım sene :) o sene iç ege gercekden cok güzel kar yağışı aldı. nisanin öncesinde de gelen sistemlerde de kar yağışları iyiydi. Afyon genellikle tüm kış en az 1 kere kar görüyor. konum olarak çok şanslı diye düşünüyorum. Bizim izmirde yeterli sıcaklıgin olmamasindan dolayı yağmur birakan kütleler Afyona gelince kara dönüşüyor bunu üzüntüyle radarda takip ediyorum :)

    Evet hocam kar yağışı açısından iç egede şanslı yerlerden biriyiz.Afyon'da yağış konusunda sıkıntı var yağışımız diğer illere oranla düşük onun haricinde iklimi beni memnun ediyor.Son yıllarda iç ege nin kışlarında az kar yağar oldu inşaAllah bu kış acısı çıkacak. Havaforumsevdalısı le bizim favori yerlerimiz Dumlupınar ve Sinanpaşa'dır.:) O kış Afyon çok sağlam kar almıştı unutulmazdı.Belki 45-50 gün kar örtüsü vardı.Ana sistemlerden hareket edersek 6 ocak 2015 45 cm. 12 ocak 2015 53 cm. bir gecede.41 kg yağış almıştık.9-12 Şubat 2015 60 cm. olmuştuk 55-60 kg yağış düşmüştü o sistemde.:) Hiç beklemediğim anda 15 Şubat sistemi Ull Afyon'a oturmuştu ondada 1 gecede 17.8 kg kar almıştık 20-25 cm. kar almıştık.:) En sonda 9 nisan sistemi 30-35 cm.:gun_bandana::hfyeni (29):

  • Evet hocam kar yağışı açısından iç ege şanslı yerlerden biriyiz.Afyon'da yağış konusunda sıkıntı var yağışımız diğer illere oranla düşük onun haricinde iklimi beni memnun ediyor.Son yıllarda iç ege nin kışlarında az kar yağar oldu inşaAllah bu kış acısı çıkacak. Havaforumsevdalısı le bizim favori yerlerimiz Dumlupınar ve Sinanpaşa'dır.:) O kış Afyon çok sağlam kar almıştı unutulmazdı.Belki 45-50 gün kar örtüsü vardı.Ana sistemlerden hareket edersek 6 ocak 2015 45 cm. 12 ocak 2015 53 cm. bir gecede.41 kg yağış almıştık.9-12 Şubat 2015 60 cm. olmuştuk 55-60 kg yağış düşmüştü o sistemde.:) Hiç beklemediğim anda 15 Şubat sistemi Ull Afyon'a oturmuştu ondada 1 gecede 17.8 kg kar almıştık 20-25 cm. kar almıştık.:) En sonda 9 nisan sistemi 30-35 cm.:gun_bandana::hfyeni (29):

    Ahh afyon oradaki yağışlari görsem yılda bir kez o bana yeter bir izmirli olarak :) O sene akşam afyona ulaşan bir sistem vardi diye hatırlıyorum. lapa lapa kar yağışıni videolar olarak atan arkadaşlardan izlemistim. Afyon Her bakimdan şanslı bu yaz da gayet orajlı kuvvetli saganaklar aldi diye hatırlıyorum. hatta pembeye dönen kütle yakalamıştım radarda o zaman forumda olsaydim buryaa atardim kesin. Yağış bakımından soğuk bakimindan çok şanslı bir şehir. tabi kütahya da öyle en az onun kadar diyebiliirm :)

  • Ahh afyon oradaki yağışlari görsem yılda bir kez o bana yeter bir izmirli olarak :) O sene akşam afyona ulaşan bir sistem vardi diye hatırlıyorum. lapa lapa kar yağışıni videolar olarak atan arkadaşlardan izlemistim. Afyon Her bakimdan şanslı bu yaz da gayet orajlı kuvvetli saganaklar aldi diye hatırlıyorum. hatta pembeye dönen kütle yakalamıştım radarda o zaman forumda olsaydim buryaa atardim kesin. Yağış bakımından soğuk bakimindan çok şanslı bir şehir. tabi kütahya da öyle en az onun kadar diyebiliirm :)

    Evet bu yaz çok iyiydi.Özellikle Haziran ayı bulunduğum konumda kendime ait yağış ölçerim var 167,3 kg yağmış ölçmüştü.Merkezde 130-150 kg arası almıştı.Mayıstada çok ani sağanaklar vardı.


    O görüntü bu 14 Haziran 2018-Arife günü.


    Bu da Afyon şehir merkezinde pembe kütlenin etkili olduğu anlar.



    Afyon ya hep alır ya da hiç alamaz.Kütahya yağışta Afyon'da 2 gömlek üstündür.

  • Evet tamda bahsettiğim. Afyonda bu sene kırmızı kütleleri de sıkça gördüğüm oldu. pembe kütleden sonra takibe aldim radarda :) bir önceki yaza oranla güzel yağışlar gördük. Kütahyanin kuzeyden gelen kutlelerle de beslendiğini görüyoruz. uc kulvardan yardiriyor. Soğukların ve yağışın oraya ulaşması daha kolay olduğu icin bir tık afyondan daha sansli olabilir tabi.

  • Evet tamda bahsettiğim. Afyonda bu sene kırmızı kütleleri de sıkça gördüğüm oldu. pembe kütleden sonra takibe aldim radarda :) bir önceki yaza oranla güzel yağışlar gördük. Kütahyanin kuzeyden gelen kutlelerle de beslendiğini görüyoruz. uc kulvardan yardiriyor. Soğukların ve yağışın oraya ulaşması daha kolay olduğu icin bir tık afyondan daha sansli olabilir tabi.

    Aynen hocam Kütahya konumdan dolayı bize göre avantajlı.Ama benim için 2015 oraj sezonu 1 numaradır 2015 yazında 279 kg yağış almıştık.:):):)