Anadolu'nun 'Büyük Kanyon'u: Levent Vadisi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Anadolu'nun 'Büyük Kanyon'u: Levent Vadisi



    ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilen ve 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumlarının bulunduğu Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.



    Bünyesinde barındırdığı jeolojik özelliklerle dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen ve neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunluğundaki Levent Vadisi'nde son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve mağaralar yer alıyor.



    Malatya-Kayseri karayolu üzerindeki kanyonun duvarlarında çeşitli dönemlere ait çok sayıda mağara bulunuyor. Eşsiz bir görünümü bulunan vadi, insanların dinlenmesine de olanak sağlıyor.



    Jeolojik görünümüyle farklı bir yapıya sahip vadi, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen doğa tutkunlarınca mola noktası olarak görülüyor.



    Sonbaharda tabloları aratmayan manzaralara sahne olan vadi, ziyaretçiler için eşsiz bir manzarada dinlenme imkanı sunarken, fotoğraf meraklıları için de vazgeçilmez yerlerden biri oluyor.



    Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği vadide son 2 yıldır Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneğince (MAFSAD) kentin ve Levent Vadisi'nin tanıtımı amacıyla "Uluslararası Malatya Fotokampı" gerçekleştiriliyor. Etkinlik sayesinde yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda fotoğraf sanatçısı vadiye gelerek kamp yapıyor. Vadinin eşsiz güzelliğinin fotoğraflandığı kampta, aynı zamanda tanıtım da yapılıyor.



    Tarihi ve farklı jeolojik yapısının yanı sıra sarp kayalıkların bulunduğu vadi, dik bir kaya bloğu üzerine çelikten yapılan ve zemini cam olan seyir terasından kuş bakışı izlenebiliyor.



    Bin 400 rakımda ve vadi tabanından 240 metre yükseklikte bulunan seyir terası, yapıldığı 2012'den bu yana yoğun ilgi görüyor. Seyir terasının etrafındaki bazı mağaralar ve kaya blokları güneş enerjili sistemle aydınlatılıyor.



    Son zamanlarda özellikle yerli turistlerden yoğun ilgi gören, kurulduğu 2012'den bu yana 1 milyona yakın yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen seyir terasına ilgi her geçen gün artıyor.






    kaynak : sondakika.com


  • LEVENT VADİSİ







    Malatya ilinin Akçadağ ilçesinde bulunan Levent Vadisi, sadece ülkemizin değil, dünyanın en eski ve en ilginç yerlerinden biridir. 65 Milyon yıl kadar öncesine dayanan kaya oluşumlarının yer aldığı vadide, Neolitik Çağ’dan kalma kalıntılar bulunmuştur.Vadi, 28 Km uzunluğa sahiptir ve bünyesinde son derece ilginç jeolojik oluşumlar, inanılmaz yükseklikte uçurumlar, gezmesi çok keyifli çeşit çeşit mağaralar bulundurmaktadır. Mağaraların yoğunlaştığı en önemli noktalar İnkaya, Kozalak, Taşköy, Bağköy, Kolköy ve Küçükkürne köyleridir. Bağköy kaya kabartmalarında Roma dönemi izleri görülmekle beraber, bu kalıntılar Genç Hitit dönemi eserleri olarak da bilinmektedir. Vadi içinde birçok yerde karşılaşılan fosiller analiz edildiğinde bölgenin geçmiş dönemlerde bir denizden ibaret olduğu tahmin edilmektedir.Kış aylarında Levent Vadisi muhteşem bir görüntüye bürünse de insan varlığı açısından sakinleşmekte; yaşam izleri azalmaktadır. Ancak, baharın gelmesiyle her taraf yeşile bürünmekte ve nüfus artmaktadır.
    Malatya Valiliği’nin yapmış olduğu Seyir Terası son zamanlarda oldukça ilgi görmektedir. Vadide dik bir kaya bloğu üzerine çelikten yapılan ve zemini cam olan Seyir Terası, Levent Vadisi’ni panoramik olarak izleyip, fotoğraflayabileceğiniz özel bir konuma sahip.
    Levent Vadisi, hiking (günübirlik doğa yürüyüşü), treking gibi doğa sporları ve bisiklet turları için oldukça elverişli parkurlar içermektedir. Bölgenin bunlar ve benzeri aktiviteler açısından düzenlenerek turizme kazandırılması yönünde önemli adımlar atılmaktadır. Yerel yöneticiler Levent Vadisinin dünya mirası listesi

    girmeye aday olduğunu belirtmektedirler. Malatya Valiliği tarafından Levent Kanyonu ile başlatılan çalışmalar ile vadinin ve çevresinin hak ettiği kadar değer görmesi, bölgenin tanınması daha çok ziyaret alması hedeflenmektedir.
    Levent Vadisi Nerede Nasıl Gidilir
    Malatya- Kayseri karayolunu takiben yaklaşık 40-45 Km ilerledikten sonra karşılaşılacak olan Levent Köyü tabelasının yönlendirmeleri ile devam edilmelidir. 1-2 Km kadar köye doğru ilerledikten sonra ikiye ayrılan yol, vadinin altına inilmek isteniyorsa soldan, köye çıkılmak isteniyorsa sağdan takip edilmelidir.
    Malatya’ya havayolu ile direkt erişim mümkündür. Uçak ile kente ulaştıktan sonra Malatya Havalimanı rent-a-car firmalarından temin edilecek olan araç ile bölgeyi ve Levent Vadisini keşfe çıkmak son derece keyifli bir tercih olarak tavsiye edilmektedir.


    kaynak : www.akcadag.bel.tr