Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İzmit'te hissettim ama farklı lokasyonlarda oturan bazı aile dostlarımızın hissetmemiş

    Sanırım zemin ve bina kalitesinden olsa gerek

    Oturduğum apartman 30 yaşında

  • Sabah Sivas'ta 6.1'lik hatalı deprem girdisinden sonra demin Arjantin 9.5'lik hatalı deprem bildirisi geldi.Gün içinde iki kere aklım gitti geldi...


    Einmal editiert, zuletzt von Cagatay17 ()

  • Girit karasallığında son 1-2 aylık süre zarfında meydana gelen 3-4Mw arasındaki depremler 6.5Mw ,Kandilli otomatik çözüm (6.6Mw) bir depremle sonuçlandı.Adada yerel hasarlar muhtemel.


    Edit: Afad 5.7Mw Atina 5.8Mw Kandilli 6.0Mw

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Deprem unutulduğunda gelir sözü hakikaten doğru bir söz. Normal günlük hayat olağan seyrinde sürerken bir anda hiç kimsenin aklında olmadığı bir anda saniyeler içerisinde hayatları korkuyla dolduran, insanın doğa karşısında ne kadar zayıf olduğunu gözler önüne seren ve aklını kullanma yetisi yerinde olan herkesi düşünmeye iten büyük bir olaydır deprem. Allah korusun diyoruz kolayı bu olduğu için ama biliyoruz ki Allah’ın korumasıyla ilgili bir olay değil. Çünkü Allah zaten gezegeni bu şekilde yaratmış. Allah elbette koruyacağını korur. Orası Allah’ın işi. Ama depremler her zaman vardı ve her zaman var olacak. Bizler de bunun bilinciyle yaşamak mecburiyetindeyiz. Doğal afetler keyfiyet kabul etmez. Bilinçli, bilgili ve öngörüye dayalı aksiyon alınmazsa doğa gelir, ezer ve geçer. Ondan sonra kader demekle bu işler olmaz. Kader bir bahane değil. Depremin olduğu bir coğrafyada yaşıyor olmak bir kader ama gerisi insanın bilgisine, ilgisine ve bilime kalır. İşte bugün Girit’teki bu görüntüleri izlerken hem geçmişte yaşadıklarımız hem de gelecekte yaşayacaklarımız insanın zihnini dolduruyor. Mesele hazır olmak her anlamda

  • Aletsel dönemde Girit karasalını vuran, en büyük deprem olması bakımından dünkü deprem sismolistler bakımından önem arz ediyor( 1 kişi öldü 35kişi yaralandı birçok eski bina hasar gördü) .

    10-11Km uzunluğunda 8-9Km genişliğinde ortalama 40cm atım yapan normal faylanmalı, bir fay zonu depremi.Fay zonu olması bakımından yüksek artçı deprem aktivitesi görülüyor, bu depremlerin bir çoğu bağımsız fay zonu içinde gelişen,ikincil kırık depremleri çözümlerde eğim ve yönleri anaşokla farklı çıkıyor.

    Depreme sebep olan fay KD-GB uzanımlı Kastelli fayı bazı çalışmalarda kısa bir fay olarak haritalanın bu fay muhtemelen adayı boydan boya farklı segmentlere ayrılarak kesiyor.

    Ada karasalındaki faylar için yapılan en iyi çalışma ve bu çalışmaya ait fayların özellikleri;

    Kastelli fayı için 13Km uzunluğunda , Ortalama 6.5Mw en büyük 6.7Mw deprem potansiyeli olduğu yazılmış bu büyüklükteki bir depremin bu fayda tekrarlanma aralığı ortalama 812 Yıl ,yapması beklenen atım miktarı ortalama 37cm en yüksek 68cm. Dünkü depremde 10-10.5Km uzunluğunda 40cm civarında bir atım gerçekleşti.

    Anaşok öncesi temmuz ayında başlayan bir dizi hareket ve bu deprem dizisini izleyen 24 Temmuzda 4.8(Emsc) 4.9(Kandilli) bir deprem mevcut aynı şekilde ağustos ayındada aynı dizilimle 3.0-3.9Mw arasında 9 adet deprem mevcut, anaşok öncesi hazırlık depremleri 2.5-3Ay önce başladı kırılacak fay uzunluğu boyunca dağılım gösterdi.

    Anaşok sonrası gelişen artçı depremler;

  • 6 Ay önce Nisiros(İncirli ada) güneyinde başlayan bir takım derin depremleri izleyen 5.3Mw ve 5.1Mw'lik 2 depremle başlayan deprem fırtınası 6 Aydır zaman zaman çok yoğun olmak üzere sürüyor.( +2Mw'lik +1800'den fazla , +3Mw'lik +320'den fazla, +4Mw'lik +45'den fazla , +5Mw 7 adet deprem meydana geldi 2'nin altındaki deprem sayısı çok daha fazla.Bu depremlerin zaman/oluş/derinlik grafiği yükselen bir magmayı işaret etmezken (çok düzensiz) nisiros adası aktif bir volkanik ada konumunda son patlama 1881-1887 arasında ,özellikle volkanik bir patlama çok dillendirilmeye başladı ama bu depremlerin tektonik kökenli olma ihtimali çok daha yüksek.

    Depremlerin dağılımı ve güney-güneybatıya gittikçe derinleşmesi bölgenin genişleme rejimiyle uyumlu, Nisiros ve Tilos adası arasındaki alan kuzeybatı-güneydoğu yönünde normal faylanma depremleriyle gittikçe genişleyip çöküyor.Bu tür uzun süreli depremsellikleri genelde büyük bir deprem takip etmezken depremlerin yakın çevredeki faylarla etkileşiminin incelenmesinde yarar var.Tarihsel dönemde bölgede tsunami yaratmış büyük depremler mevcut.

    Son 3 Gündür bu bölgedeki deprem eğrisinde yine artış mevcut, kısa süre sonra bu eğri yine azalabilir veyahut artan deprem eğilimini yeni bir +5'lik deprem izleyebilir. Oniki adalarda ,Akdenizde 5-6 Arası deprem bekliyorum diyenlere itibar etmeyin.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • @4 Şubat En büyük deprem 4.2Mw olarak gerçekleşti 1.0>M>4.2 arasındaki deprem sayısı 15.000 ile 20.000 arasında Rastgele bir tarihdeki Emsc’nin deprem kaydı görünümü bu şekilde 2-3 Günlük süre zarfında ada patlamanın meydan geldiği kesimde 15cm deformasyona uğradı bu deformasyon şimdi 30cm’lerde.

    12 Eylülde başlayan micro depremler 19 Eylülde patlamayla sonuçlandı en büyük deprem patlamadan önce gerçekleşti (4.2) sonrasında deprem sayısında ciddi bir azalma mevcut.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • yunanistan sismik tehlike ve sismik risk değerlendirme merkezi komitesi bu gece olağan üstü acil toplanıyormuş. Ramazan hocada dikkat çekmişti orta yunanistan için. @Permagon hocam hiç dikkatini çektimi o bölgedeki aktivite?

  • yunanistan sismik tehlike ve sismik risk değerlendirme merkezi komitesi bu gece olağan üstü acil toplanıyormuş. Ramazan hocada dikkat çekmişti orta yunanistan için. @Permagon hocam hiç dikkatini çektimi o bölgedeki aktivite?

    Ramazan hocanın orta Yunanistan için bir söylemi olmadı diye hatırlıyorum dün geceki paylaşımında 2019’dan beri Akdeniz’in çok aktif noktalarına değindi;

    1-Girit güneyi

    2-Nisiros-Tilos arası

    3-Antalya havzası (Çok daha az aktif)

    4-Girit-Rodos arası


    Yunanistan sismik risk değenlendirme komitesi hakkında bir bilgim yok ne için toplanıyor ne karar alıyorlar vb. bilmiyorum, böyle bir haberde okumadım

    Atina’ya yakın bir kesimde son 24 saatde 1.0-3.0M arasında değişen 20-25 adet deprem oldu bu depremlerin çoğunluğu 1.0-1.5M arasında derindeki faylanmayı temsil etmeyen depremler.Corinth körfezindede bir takım depremler mevcut ama Corinth’in depremselliğini anlatmaya gerek yok çok aktif bir bölge körfez normal faylarla çevrili.

    Toplanmanın sebebi muhtemelen depremlerin Atinaya yakın olmasından kaynaklıdır ama ne gibi kararlar vericekler-veriyorlar bilmiyorum.


    7 Eylül 1999 Atina depreminde 6.0Mw

    143 kişi öldü 1600 kişi yaralandı 53.000 binden fazla bina hasar gördü.


    Atina depremleri Yunanistan için önemli ,nüfus yoğunluğu bakımından ayrı bir önem taşıyor.

  • PergamoN Hocam buradaki hareketlilik ile ilgili bir yorumunuz var mıdır?

    2011 Van depremi kırığı içinde kalan bir alan Van’ın depremselliği çok karışık yorum yapmak güç ,2011 (7.2Mw) depreminden sonra çözümleri farklı onlarca fay tetiklendi yine bağımsız bir kırık içinde gelişen depremlerse 5-5.5Mw arasında deprem üretebiliyorlar.Tetiklenen en büyük deprem anaşokdan sonra (23Ekim) 9 Kasımda meydana gelen Van/Edremit 5.7Mw depremi daha büyük bir deprem olacağını zannetmiyorum.Bu fay sistemlerinin çalışma şekilleri birbirinden farklı bağımsız.

  • Bomonti06 senin sorun üzerine geçmiş verileri birdaha inceledim Emsc ve kandilli’nin artçı deprem büyükleri farklı Emsc’de en büyük artçı deprem yada tetiklenen bağımsız deprem bugün ki depremlerin olduğu kesimde 6.0Mw olarak gerçekleşmiş Kandillide bu depremin büyüklüğü Edremit depremiyle aynı 5.7Mw benim aklımda anaşokdan sonra en büyük deprem Edremit depremi olarak kalmış yaptığı yıkımdan sonra.

    +5Mw depremlerin(Kandilli ekim ve kasım ayları dağılımı) 4’ün üzerindeki depremlerin sayısı 200’ün üzerinde.Bu lokasyonda büyük bir deprem gerçekleşme ihtimali oldukça düşük.

    Aynı depremin Emsc’deki lokasyonu bugün ki depremlerle benzer lokasyonda;

    Çözüm anaşokla aynı bindirme fayı kaynaklı ama uzanımı farklı;

    Edremit depreminin çözümü daha güneyde doğrultu atımlı faylanma;

    Van depremi sonrası tetiklenen faylarda her türlü çözüm çıkmıştı (Normal fay,Bindirme fayı,Doğrultu atımlı fay,oblik fay)