Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bafra/Samsun'da ağaçlar yapraklarını en üstten dökmeye başladılar birkaç gündür dikkatimi çekiyor.Geçen sene ise tamtersi bir durum yaşanmıştı sonbaharda.

  • Eylül’de gelen yağışlar biraz yıprattı ağaçları ama Ekim’de de bu fırtınalı yağışlı havalara ihtiyaç var ki dökülmede ki hız artış kazansın şimdilik standart şekilde devam ediyor sonbahar.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Bafra/Samsun'da ağaçlar yapraklarını en üstten dökmeye başladılar birkaç gündür dikkatimi çekiyor.Geçen sene ise tamtersi bir durum yaşanmıştı sonbaharda.

    2017 Kışı önceside ağaçlar yapraklarını üstten döküyordu

    önceki sene alttan döktüyse bu sene güzel olabilir

  • Ekim ayına girdiğimiz bu günlerde, ağaçlarda sararma durumu ve yaprak dökümü gün be gün artarak devam ediyor. Benim gördüğüm İstanbulda sonbahar mevsiminin işaretini taşımayan ağaç kalmadı. Şile tarafına da gidecek olursanız sararmanın gayet güzel ilerlediğini göreceksiniz. Düzce de belirtiler aynı, görüntüler gecen seneki gibi kesinlikle değil...


    Örneğin 2017 de eylülün ilk haftası ilk sararma işaretlerini veren çınarlar, bu sene Ağustos'un ilk haftası sararmaya başladı.. Yine bu sene kuşların erken göçüne şahit olduk. Ihlamur, Fındık, Kestane gibi bazı ağaçların ürünlerinin önceki seneye kıyasla daha erken olgunlaşıp toplanmaya başlandığını gördük. Meyvelerin de iyi mahsul yılı diyebilirim kendi adıma..

    Balık bolluğu geçen seneye göre daha iyi, Palamut daha bol ve iri çıkıyor,devamınında bereketli olacağı söyleniyor.balıkçılar memnun. Aracıların gözü doyduğu vakit halk'ta fiyatlardan memnun olacaklardır böyle devam ederse...


    Bu sene burnundan kıl aldırmayan Kavak ağaçlarının bir yolculuk esnasında belki binlercesine baktım. Bunların çoğunluğunda ilk sararma işaretlerinin üst kısımda başladığını gördüm..


    Çam ağaçlarının yetişkinleri de dahil olmak kaydıyla bu sene hatırı sayılır sayıda kuruma, erken sararma farkettim.


    Bu yıl erken ve güzel belirtiler olduğunu söyleyerek bu belirtilerin devamında yaşananlara biraz bakalım isterseniz.

    Bu belirtilere paralel olarak aldığımız yağışların ve oluşan soğuklardan memnun olmayan kişi sayısı azdır diye tahmin ediyorum.

    Geçenlerde Düzce Gölyaka Kardüz yaylasında 2 derecenin altıda gerçekleşen gece sıcaklıkları gördüm örneğin.


    Kartalkaya'ya 2017'de Ekimin son günleri düşen ilk kar, Bu sene Eylülün 26'sında, bir ay erken yağdı..

    Erciyese bakacak olursak, 2016 da 16 Eylülde, 2017 de 1 Ekim'de yağan ilk kar, bu sene yani 2018 de 10 Eylül'de gerçekleşti.

    Doğanın verdiği belirtilerin akabinde yaşananların da doğaya paralel, benzer istikamette gittiğini düşünüyorum.


    Önümüzdeki haftalarda ağaçların ne yönde belirti vereceğini göreceğimiz önemli zamanlar olduğunu belirterek, bu güne kadar gördüğümüz tabloyu da hafife almayarak dikkatli takibe devam etmem gerektiğini düşünüyorum


    Son olarak, Bu kış erkenmi gelir geçmi gider bunu bilmiyorum ama, butün bu yazdıklarımın devamında takip ettiğim yerlerin bana yansıması kapanan köy yolları, kar, tipi şeklinde olmazsa şayet doğayla aramıza ufak bir dargınlık gireceğini iyi biliyorum :)

  • Geçen sonbahar palamut çoktu.


    http://www.milliyet.com.tr/sam…atlamasi-ekonomi-2532814/


    3 tanesi 10 liraya satılıyorken bu sene tanesi 10 liraya satılıyor.Balıkçıya konuşurken bu durum neden artan masraflardan mı diye sorunca biraz ondan birazda geçen sene kadar yok cevabını aldım.Samsun sahillerinde böyle durum diğer yerlerde durum nasıl bilmiyorum.

  • Hakikaten palamut bol bol deniliyor ama fiyatlar geçen seneyle aynı hatta görece pahalı. Istanbul'da fiyatlar böyle olunca Zonguldak'tan amcam ile görüştüğümde fiyatların nispi daha düşük olduğunu söyledi, sanırım burda maliyet kalemi devreye giriyor. Kendiside balığa sık sık giden birisi, anlattıklarından anladığım geçen seneye göre durum pek farklı değil sanırım.


    Bu palamutun meşe mi balık mı olduğunu ise bende çok merak ediyorum.. :):evil:

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Geçen sene sezon başında iyi balık var dendi fakat sonrasında gerçek ortaya çıktı. Şahsen ben geçen sene balık fiyatlarını yüksek ve kalitesini lezzetsiz olarak hatırlıyorum.


    https://www.google.com.tr/amp/…u-100-tl-10089101-haberi/


    https://www.google.com.tr/amp/…palamut-35-tlye-cikti/amp


    https://www.google.com.tr/amp/…htan-kaciyor-2041132/amp/


    Meşe palamuduna ise doğaya karışıp bakmak lazım :)



    Son olarak birşey eklemek istiyorum

    http://m.akcakocatv.com/gundem…-40-ton-gorulmemis-bolluk

    Bakın haberde balıkçı arkadaş,

    "Hamsinin kasası geçen yıl 65-70 lira iken bu yıl 25 ile 30 liradan gidiyor. Ama tezgahlarda hamsi 10 liradan satılıyor. Buna anlam veremiyoruz" diyerek fiyatların anlamsız yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

    Seyyah

    Einmal editiert, zuletzt von Seyyah ()

  • Evin hemen yakınında yaşını minimum 60-70 olarak tahmin ettiğim dev bir meşe ağacı bulunmakta. Abi hatta amca yazılabilecek bu ağacı bende artık dikkatle gözlemlemeye başlayacağım.



    Balıkların ise kışa dair bir fikir verme konusunda net bir kaynak olabileceği konusunda ciddi şüphelerim var. Çevresel faktörler, üreme koşulları, uygunsuz avlanma, su sıcaklığı vs. birçok faktör var balık konusunda. Özellikle deniz suyu sıcaklığını bir önceki senenin sonucu olarak nitelendirdiğimde böyle bir fikre vardım.

    Bara döda fiskar följer strömmen...