Bu Kış Nasıl Geçecek ?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • @Root,geçen sene 28-29 Eylül'de de bunun benzeri olmuştu.Kartepe 480 mm aldı.Ferizli 250 kg.

    Gözün Boğaz'dan geçişini hatırlıyorum. Fakat çok zayıf bir sisteme dönüşmüştü ilk göründüğü haline göre. Trakya'da gün içinde şiddetli yağışlara, akşama doğru da Sarıyer'de korkunç bir dolu yağışına neden olduktan sonra şimşekler gece saatlerine kadar sürmüştü fakat İstanbul'da genel bir sel olayı olmamıştı beklendiği gibi.

  • Dediğin gibi beklenen olmamıştı.İstanbul'da sel olması için kuzeydoğulu akım gerekiyor,Kırım üzerinden gelmesi lazım sistemin.Aksi takdirde Kocaeli-Sakarya ve Zonguldak tarafı daha ziyade etkileniyor.

  • forum.havaforum.com/attachment/2386/


    İstanbul'un kuzeyli sistemlerde iyi yağış alması için kuvvetli bir nem taşınımı yapabilecek güçteki rüzgarın Kırım üzerinden gelmesi lazım. Yukarıdaki gibi. Bir metre kar yapar bu görüntü.
    Kocaeli-Samsun arasının iyi yağış alması için üst seviyeden Marmara'ya doğru inen soğuğun Karadeniz'in nemini toplayarak Azor yükseğinin baskısıyla hızla doğuya kayması lazım.
    Samsun-Artvin arasının iyi yağış alması için yine bu tür bir sistemin Doğu Akdeniz'den kuzeye çıkan bir tepki alçağı ile veya Doğu Karadeniz açıklarında oluşan bir siklon ile desteklenmesi lazım.


    ULL'leri, dinamik etkenleri filan katınca ortaya birçok istisna çıkıyor fakat genel olarak Karadeniz kıyılarının kuzeyli sistemlerde iyi yağış almasını sağlayan durumlar bunlar.

  • Bakın Sizce Gelir mi dersiniz

    "B" dediği alanda Sibirya'nın baskısıyla doğuya ilerleyemeyen bir İzlanda alçağı, "GELO" dediği alanda güçlü bir Sibirya yükseği, "A" dediği alanda İtalya'nın çok işine yaramayacak fakat bizim çok işimize yarayacak bir Azor yükseği bekliyor. Hepsini birleştirirsek 2017 kışı 2012'nin aynısı olacak demiş fakat gelir mi sorusuna ben cevap vermiyorum çünkü daha önce iyi bir kış yaşayacağımızı, en çok 2006'ya benzeyeceğini fakat ne kadar iyi olacağı ve Sibirya'nın gelip gelmeyeceği konusunda Ekim'e kadar tahmin yapmayacağımı söyledim.

  • @Root


    Doğu Karadeniz açıklarında bir Ab alanı oluşumu demek Trabzon'da küçücük bir alanın Yoroz'un etkisinde kalıp 2 km sağı veya solu metreyi zorlarken hüsran yaşaması demek.Ben de o küçücük alana dahilim. :D


    Allah korusun.

  • Beyler sakin şimdiden başlamayın ya :D Gelmeyen kışın bereketini kıracaksınız :D Valla kafam rahat sistem batı merkezli mi? hop İstanbul'dayım sistem doğu merkezli mi? hop Bafra'dayım :D


    Afrika gelecek beyler geleeoo

  • Bölge tartışması yapacaksanız da en azından şimdiden başlamayın. 12 gün önce Forumatmosfer'de burada yazdıklarımın kısaca bir özetini yazıp verilerimi de göstererek 2006 ve 2012 benzerliklerinden bahsetmiştim. Uzun süre yeni mesaj yazan olmamıştı, dün biri yazmış, yazdığı mesajı alıntı yapıyorum;


    Zitat von snow394

    2017 Kışı Tahminim: 2017 kışı Marmara Bölgesinde bol karlı geçecek.. Eylül ayı Marmara'da Akdeniz Bölgesinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcak geçecek fakat ekim ayında İstanbul'da sıcaklıklar düşecek .. Kasım ayında Marmara Bölgesi Doğu Anadolu Bölgesi İç Anadolu Bölgesinde bol kar yağışları bekliyorum Fakat Marmara'ya Kasımın 2.veya 3.haftası kar gelebilir kesin değil fakat kasım ayı soğuk geçecek Doğu Anadolu'da ekim ayının sonlarında ilk kar düşecek diyee tahmin ediyorum ama çok erken tahmin yaptım inşallah böyle olur .... 2006 veya 2012 kışına benzeyecek gibi olacak

    "2017 kışı Marmara Bölgesinde bol karlı geçecek."


    Türkiye'nin en uçuk tahminlerini yapan, en ufak kar ihtimaliyle bile uğraşan bir tahminci olarak ben bile en çok hangi bölgenin kar alacağı konusunda bir tahmin yapmadım. Genel olarak tüm ülke için güzel bir kış bekliyorum dedim ve bölge soranlara da bu yüzden iyi geçeceğini söyledim. Veri bile göstermeden Temmuz ortasında böyle bir tahmin yapılır mı?


    "Kasım ayında Marmara Bölgesi Doğu Anadolu Bölgesi İç Anadolu Bölgesinde bol kar yağışları bekliyorum Fakat Marmara'ya Kasımın 2.veya 3.haftası kar gelebilir kesin değil fakat kasım ayı soğuk geçecek"


    2006 benzeri bir yılı duyunca her şeyin 2006 gibi olmasını beklemek olacak şey midir? Accuweather'a göre 2015 de 2001 benzeri olacaktı. Kopyasını mı yaşadık? Eğer bunu 2006 benzerliği nedeniyle söylemiyorsa durum daha da kötü çünkü 10 gün sonrasını bile tahmin etmek zorken Temmuz'dan Kasım'ı tahmin etmek saçmalıktır.


    "Doğu Anadolu'da ekim ayının sonlarında ilk kar düşecek diyee tahmin ediyorum"


    Valla mı diyoorsun? (2 o yazılır, tek o okunur.) Doğu Anadolu'da Ekim ayında ilk karın düşmediği kaç tane yıl var acaba? :hfyeni (18):


    "2006 veya 2012 kışına benzeyecek gibi olacak"


    Acaba neden... Tam da mesajımın üstüne yazılmış yani. Verisiz merisiz. "benzeyecek gibi olacak" :hfyeni (25): 


    Yani şuan bölge tartışması yapmanın da, karın ne zaman geleceğini söylemenin de hiçbir anlamı yok. Daha Avrupa geneli için büyük belirleyiciliği olan Sibirya bile netleşmedi.