Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bir kaç tip yapay dünya düşünün. Yarı çapı üssel olarak artan mini dünyalar.(r=1^1,r=2^2,r=3^3,r=4^4....) Bu yapay dünyaların içerisi gerçekte olduğu gibi merkezi yerçekimi ivmeli, atmosfer yapılı , tüm basınç tipleri , rüzgar , sıcaklık, yağış tipleri gibi tüm etmenler bu sistemin içine kaydedilmiş. Dünyadaki gibi gerçek sonuçlar verebiliyor. Bugünün tüm basınç değişimi güneşin konumu ve uzaklığına göre ısı gönderimi ve tüm meteorolojik değerler giriliyor. Ardından sistem çalıştırılıyor. Ve izlemeye alınıyor. Tabi bu sistem hızlandırılmış bir şekilde izleniyor. Böylece yarın hakkında en doğru meteorolojik verilere sahip olunuyor.Bununla kalınmayıp bu sistem ard arda yapılarak yarın hakkında en doğru sonuç verdiği için sınırsız tekrar ediliyor. Böylece gün,ay ve belkide yıllık tahminler yapılabiliyor. Sistemin üssel olarak artmasının sebebi de dünyanın boyutuna bağlı olarak en doğru sonuçları verebilmek.böyle bir sistem olabileceğini düşünün.

  • Hasan5256


    Merhaba;


    Meteorolojik tahmin araçları, modelleme yazılımları teorik olarak dediğiniz gibi çalışıyor.

    Sadece 3 boyutlu modellemeyi, görsel olarak değil de, yazılım aracılığı ile gerçekleştiriyorlar.

    Fakat bir sorun var. Sizinde tanımladığınız simülasyon sistemlerinin ön göremediği olaylar, genel akışı etkileyip, gerçek sonuçlara ulaşılmasını engelleyebiliyor.

    En basitinden, yapılaşma, sanayi yapıları ve enerji tesisleri, global rüzgarlardaki ani değişimler,yerel farklılıklar gibi.

    Bunun gibi öngörülemeyen parametreler ve parametrik değişimler, "ideal simülasyon" şartlarını bozabiliyor.


    Teorik olarak haklısınız ama pratik de uygulanması olası değil diye düşünüyorum.


    İyi forumlar

  • ilker.gunebakan

    Modelleme yazılımları geçmişteki bilgiler yazılımlara eklenerek ve diğer etmenler neticesinde tahmin yapıldığını düşünmekteyim.Yani bilgisayara komut vermedikçe bilgisayarlar aptal şeylerdir. kısacası biligsayar girilen değerleri kullanır ve tahmin yapılır. Ama 3 boyutlu olarak modellendiğinde ve hatayı minimum seviyeye indirdiğimizde geçmişe ait çok eski bilgileri tecrübeleri kullanmaya gerek kalmayabilir . Eğer bir atmosferin şifresi çözülecekse bu yolla çözülebilir. Belki 50 yıl belki binlerce yıl sonra. Dediğim yöntemle hata oranı minimum seviyelere indirilebilir. Öngürülemez dediğimiz olaylar ise sürekli takip halinde olunup havadaki co2 ısı gibi diğer birleşimlerin tahminleri bu konuda geçmiş bilgileri de kullanarak gelecekteki tahmini yapılabilir.(2050 de hava sıcaklıklarının 2.5 C’ artacağı gibi) Bu konuda geniş çaplı bir araştırma yapmayı düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkürler

  • Hasan5256


    Benim de ilgi alanımda olan bir konu olduğu için atladım hemen :)

    En büyük ilgi alanlarımdan biri ve üzerinde çalıştığım konulardan olduğu için, yazılım, simülasyon, sanayi de otomasyon denince

    ilgimi çekiyor konu.

    Eğer üzerinde çalışır ve patent veya gizlilik gibi konular söz konusu olmazda bilgilendirirseniz çok mutlu edersiniz.

    Aynı şekilde, aklınıza takılan konular da olursa, zevkle yardımcı olmaya çalışırım.



    Selamlarımla

  • Havaforumdan ayrılmayan varlık üstad dün soğukların nereye gittiğini yazdım aslında. Şans mı, kader mi onu çözemedim bir tek. :)

  • 3 gunlük bi kars doğu ekspres yaptım karsda -26 yı gördüm hissedileni siz düşünüm kar yağmadı nefes buhar olup kar olarak düşüyordu :)


    İstanbul da yasayan olarak buralar - 1 de olsa sıcak :)

  • 2.salınım tekrar gözüktü:

    gfs-1-162.png?12



    Daha önce karalama tahtasına yazı:

  • Merhaba arkadaşlar günaydın herkese ilk olarak mutlu yıllar dilerim sevdiklerinizle birlikte güzel yıllqr geçirin 😀 gfs ve emcwf modellerine baktım şuanda ve ona göre yorumlama yapıcam ilk olarak modeller tekrar değişmiş biraz daha batılı çıkmışlar bu sistemin batılı ve doğulu çıkma olayı çarşamba sabahına anca belli olur alçak basınçlı sistemlerde bunu hep yaşadık zaten.

    Şimdi başlayalım İstanbulda nolucak:

    Cuma günü;

    İlk saatlerinde kuvvetli yıldız ve karayel şeklindeki rüzgarlarla kuvvetli diyorum ama yer yer 80-90 km çıkıcak bu rüzgarlarla birlikte aslında sistemin öngördüğünden daha hızlı giricek soğuklar kar gece 4 gibi başlar daha sonra öğlen 1 gibi durur daha sonra akşam 10 gibi başlar bu arada sıcaklığı cuma günü İstanbul genelinde 0 ila 1 derece arasında bekliyorum.

    Cumartesi günü;

    Cumartesi tüm gün yoğun kar yağışlı bekliyorum + olarak cumartesi dek yağışıda alıcaz.Ortalama sıcaklık 0-1

    Pazar günü;

    Sıcaklıklar biraz yükselicek yağış öğleden sonra başlıcak ve yağışın ilk kısmını kky olarak alıcaz diğer kısmını ise kar olarak alıcaz ortalama sıcaklık 1-3

    Pazartesi ve Salı günlerini şimdiden konuşmayalım ama şuanda 2 günde kuvvetli kar olarak gözüküyor uzun süreli değişme ihtimali var ama bu sistem şimdiden herkes için hayırlı olsun.