Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Olan çıktıyı yorumluyoruz. 4 model var hepsi farklı. Sen söyle ne olacak onu bekleyelim o zaman model yorumlamayalım. Kaçırdığımız noktaları yakalıyormuşsun birde. Hadi söyle bekliyorum?
    -8 olan yer kar alabilir ama kar mı yağmur mu ne belli olmaz. Cıvık olur tutmaz, boş yere soğuk, yağmur, çamur. En nefret ettiğim şey.

    Ben modelleri 500 hpa olarak takip ediyorum ve şu görüntüyü gördükten sonra 850 hpa'ya bakma gereksinimi bile duymam açıkcası ; bu görüntü eğer gerçekleşirse de senin cıvık , sulu kar diye tanımladığın kar yağışları gözükürse ben bu işten zerre bir halt anlamıyorum demektir.Tabiki de bu görüntü hakkında konuşuyoruz.-9c olur -10c olur söylediklerinde gerçekleşebilir bunları etkileyen faktörlere bakmak gerekir ancak bu görüntüde hiç bir olumsuz etken gözükmüyor.

    mesela sana bir örnek vereyim araştır 3 Nisan 2004. Nisan ayında -10c 30-40cm kar yağışı bırakıp çekilip gidiyor :)

  • @Mia

    Kusura bakma kardeşim çıktı sinirimi bozdu sert davrandım. :(

    Anlayabiliyorum zaten çoğu insan duygusal yaklaştığı için böyle durumlar olabiliyor.
    elimizden gelebilen bir şey olmadığı için insanların sinirlenmesinide anlamıyorum bu sayısal model dediğimiz çalıştırmaların ise ;
    bugünün sıcaklık değerleri değerlenip bilgisayar ortamına sunulup makinelerin öne sürdüğü senaryolardan ibaret.Aslında olayın basitce gerçekleştiğini bilirsek daha sakin olabiliriz.

  • @Mia

    Tekrar kusura bakma.

    Hatırlıyorum o Nisan sistemini. 30-40 cm nereye yaptı ama? Ben sahilde 30-40 cm görmedim. Çocuktum hayalen aklımda Nisanda kar yağdı o kadar.

    Ayrıca o sistemde 850 hPa sıcaklıkları yeterli. Bundaki gibi max -9 girip sonra -7 ye düşmüyor.

  • @Mia efsane nisan ayı bende hangi tarihti diye hatırlayamıyorum yıllardır :)

    Hava bi anda soğumuş gece bir dışarı bakayım dedim ? ne göreyim nisan ayında kar yağıyor ama nasıl yağıyor ? sabaha kadar diz boyuna yaklaşmıştı kar yağışı hava da bulutlar arasında muazzam derece de boşluk görünse güneş gözükse bile öyle bir kar yağışı devam ediyor du ki erimeye çalışan kar tutturmaya devam ediyordu gerçekten bir efsane bu nisan sistemi ve -10c tam girmeden kar yağışı başlamıştı bunuda hatırlatayım.

    ayriyetten şu anda marmara'da ki sistem -7,-6 olarak aldı sahil bandında dahi kar yağışları gözükebildi.Bu soğuk aşağ sarkarken çok dayak yiyrek gelmesine rağmen şu an da beklenilen sistem ise nur topu gibi anadan doğma temiz.

  • Hava bi anda soğumuş gece bir dışarı bakayım dedim ? ne göreyim nisan ayında kar yağıyor ama nasıl yağıyor ? sabaha kadar diz boyuna yaklaşmıştı kar yağışı hava da bulutlar arasında muazzam derece de boşluk görünse güneş gözükse bile öyle bir kar yağışı devam ediyor du ki erimeye çalışan kar tutturmaya devam ediyordu gerçekten bir efsane bu nisan sistemi ve -10c tam girmeden kar yağışı başlamıştı bunuda hatırlatayım.
    ayriyetten şu anda marmara'da ki sistem -7,-6 olarak aldı sahil bandında dahi kar yağışları gözükebildi.Bu soğuk aşağ sarkarken çok dayak yiyrek gelmesine rağmen şu an da beklenilen sistem ise nur topu gibi anadan doğma temiz.

    Ben de Samsun'da ilkokula gidiyordum nisan ayında 2 gün kar tatili almıştık ama kaç cm yağdığını hatırlayamıyorum muhteşemdi :)
    Marmara -4 ile kar aldı dün ve bugün gerçekten bazen tahmin yapmak çok zor oluyor.

  • @Mia

    Tekrar kusura bakma.

    Hatırlıyorum o Nisan sistemini. 30-40 cm nereye yaptı ama? Ben sahilde 30-40 cm görmedim. Çocuktum hayalen aklımda Nisanda kar yağdı o kadar.

    Ayrıca o sistemde 850 hPa sıcaklıkları yeterli. Bundaki gibi max -9 girip sonra -7 ye düşmüyor.

    Akçaabat'ta sahil de oturuyorum 33cm ölçüm yapmıştım :) o zamanlar liseliydim cetvelim vardı 30cm lik onu geçiyordu ^^ oradan biliyorum.
    850 hpa -10 girmeden kar yağışı başlamıştı zaten ayriyetten bu ay mart değil nisan ayı :) sistemin nereden kopup geldiğini görmen için örnek verdim.Nisan ayın'da tekrar -10 c gelsin karı ancak havada görürsün.böyle bir sinoptik daha yakalanmaz.Bazı detaylar var onları göstermeye çalıştım.
    Nisan'ın -10c si mi Ocağın -8c ' simi diye ayrım yapmayalım komik olur.Baharın ortası ile kışın ortası :O

  • Beyler 23 Aralıkta Bafra 100 rakım lapa lapa sıcak cephe kar aldı.5 cm örtü bile yaptı.Yağış kar olarak başladı ve kar olarak bitti.Olabiliyor böyle şeyler işte her şey 850hpa değil.

    Ben hayatımda çok az hatırlıyorum bir yağış direk kar olarak başlasın Bafra'ya.