Neden Yıldırım Düşer ?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yapılan araştırmalara göre yılda ortalama 3 milyar şimşek veya yıldırım oluştuğu yönünde. Özetle dünyamıza her saniye ortalama 100 yıldırım düşmekte.Yıldırımla müthiş bir enerjiye sahiptirler. Basit bir örnekle bir yıldırım hiroşima’ya atılan atom bombasından 100 kat daha fazla enerjiye sahiptir. Elektrik Mühendisleri yıldırım enerjisini kullanabilmek üzere çalışmalarına devam etmekteler.


    Yıldırımlar asırlardır bazı topluluklarda ilahi bir mesaj olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra yıldırımların düşmesi doğa için oldukça önemlidir. Bir çok maddenin dönüşümünde etken rol almaktadır. Azot dönüşümü bunlardan biridir. Ve yeryüzüne oksijen inmesine fayda sağlamaktadırlar.


    Bu bilgilerden sonra yıldırımın oluşmasından bahsedebiliriz. Suların buharlaşmasıyla oluşan bulutlar gök yüzünde yükseldikçe soğuk hava dalgasının etkisiyle içinde oluşan buz kristallerinin birbirine sürtünmesiyle statik bir elektriklenme oluşmaktadır. Bunun sonucunda bulutların üzeri pozitif (+) yüklenirken alt tarafları ise negatif (-) yüklenir. Bulutun içindeki yük havayı iyonize edecek güce ulaşınca şimşek oluşur.
    Bulutun alt tarafındaki büyük negatif yük içindeki elektronları itereke orayı pozitif yük haline getiriyor. Bu yük saniyede 1000 km ile yeryüzüne inerken 30.000 derece ısıya ulaşıyor. Yani güneşin yüzeyindeki ısının tam 5 katı.Yıldırım düşerken çok şaşırtıcı bir şey oluyor. Yerden de buluta doğru bir boşalma oluyor. Yerden 100 metre yükseklikte bu iki akım birleşiyor ve iletkenliği çok fazla olan bir koridor oluşuyor. İşte bundan sonra yıldırımı hiçbir şey durduramaz, pozitif yük hızla buluta doğru onu nötr hale getirmek için yükselir, îşte yıldırımın havadan yere mi, yoksa yerden havaya mı oluştuğunu yaratan soru bu.


    Bu koridordan yerden göğe doğru neredeyse ışık hızının üçte biri hızla yükselen akını yıldırımın göze gelen şiddetli ışığını da yaratır. Ardından yine yukardan yere iner ve iki taraf arasındaki potansiyel farkı sıfırlanana kadar bu olay 10-12 kez tekrarlanabilir.




  • Yanlışınız var. Yıldırım değil iki kere yedi kere bile aynı yere düşebilir.Tarihte örnekleri var bunun.


    Hocamıza sordum, tarihte örnekleri varmış dediğiniz gibi. Ama çok nadirmiş aynı yere düşmesi, sebebini bilmiyorum.

    AF-YOK


  • Yanlışınız var. Yıldırım değil iki kere yedi kere bile aynı yere düşebilir.Tarihte örnekleri var bunun.


    Biliyorum o hikayeyi. Adamın kafasına aynı yerde 7 kez yıldırım düşüyor ve adam ölmüyor. :D



    Hocamıza sordum, tarihte örnekleri varmış dediğiniz gibi. Ama çok nadirmiş aynı yere düşmesi, sebebini bilmiyorum.


    Düştüğü yerde elektron yükü nötr hale geldiğinden tekrar yüklenmesi zor oluyor ve bir yıldırım oluşturması kolay olmuyor. Fakat olabiliyor da bazen. :D

    Einmal editiert, zuletzt von Root ()