Jet Stream [Jet Rüzgârları] Nedir?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Jet Stream (Jet Rüzgarları) Nedir? Jet Stream (Jet Rüzgarları) Nasıl Oluşur?



    Orta enlemlerde, yüksek seviyede esen batı rüzgârları batıdan doğuya doğru paralellere uygun uzanışlı belirgin ve güçlü bir hava akımı oluştururlar. Yeryüzüne yakın yerlerde rüzgârlar Ekvator’a, yükseklerde ise kutuplara doğru hafif bir eğim gösterseler de asıl egemen hareket, batıdan doğuya doğrudur. Batı rüzgârlarının estiği kuşak kışın Ekvator’a doğru genişler, yazın daralır. Bu kuşak içindeki batı rüzgârları 25. ve 40. enlemler arasında güçlüdür ve troposferin üst sınırında, yani 10-12 kilometre yükseklerde yer yer çok hızlı akımlar halini alırlar. Belirli oluklar halinde esen bu çok hızlı batı rüzgârlarına "Jet Streams" denir.



    Çok hızlı esen bu rüzgârların yanında yavaş esen rüzgârlar vardır. Bu iki akım alanı arasındaki geçiş yerinde çok güçlü, uçuşlar için tehlikeli türbülans görülür. Jet akımlarının olduğu yerde belirgin bir sıcaklık gradyanı vardır. Jet rüzgârları baroklinik yapıdaki batı rüzgârlarının özellikle üst troposferdeki güçlü sıcaklık gradyanına bağlı olarak gelişmiş bölümleridir. Meteorolojik cepheler ve özellikle polar cephe doğrudan doğruya jet akımlarının altında gelişmiştir. Jet akımları, yüksek batı rüzgârlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Yeryüzü hava koşullarını ve özellikle yağışları, yüksek batı rüzgârları ile beraber kontrol ederler.



    {KarTutkusu03}


  • Jet akımlarının kuzeyinde kalmamız soğuk; güneyinde kalmamız sıcak havayı sağlar. Streamın güçlenmesi sıcağı ya da soğuğu arttırır.

  • Kışın soğuk ve kar almamızda en büyük rol oynayan şey.Güneyimize inince soğuk hava geliyor ama kuzeyde olunca ılık tarafta kalıyoruz.


  • Umarım bir dahaki kış hep güneyimizde olur. :)


    İnşallah.Zaman zaman kısa süreliğine üste çıkması iyi olur.Havanın ısınıp sonra soğuyup bize bol yağış ve kar getimesi lazım.Yani siklonik sistemler gelir.Bu yıl ki gibi.Afyon bu yıl şüphesiz siklonik sistemlerden dolayı kara gömüldü.Elhamdülillah. :)Soğuk yeterli olunca size zaten bol kar gelir. ;)