Tarihte Bugün

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 18 MART 1915 ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ


    Çanakkale savaşı, 18 Mart 1915 - 9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. 18 Mart 1915 de başlayan ilk saldırı 9 ocak 1916 tarihinde karşı donanmanın ülkeyi tamamen terk etmesi ile son bulmuştur.




    Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanma Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçilmek zorunda kalındı.



    Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar. Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

    AF-YOK

  • Tarihte Bugün


    21 Mart 1590'da Osmanlı ile İran arasında "Ferhat Paşa Antlaşması" imzalandı.Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti doğuda en geniş sınırlara ulaştı

  • Ferhat Paşa Antlaşması ile alınan yerler 20 yıl elde tutulabilmiştir. Ordunun yürüyüş mesafesi ve kültürel zıtlık(Şii Müslümanlar) bunun nedenidir.

  • 21 Mart 1779 - Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Aynalıkavak Antlaşması imzalandı.



    Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu, Kırım'ın bağımsızlığını kabul etmek zorunda kalmıştı. Bir süre sonra Rusya yanlısı Şahin Giray Kırım hanı olunca Kırım'da Tatarlar arasında bir ayaklanma çıktı. Osmanlı Devleti Rusya'nın desteklediği Şahin Giray'a karşı Osmanlı yanlısı Selim Giray'ı destekledi. Ayaklanmanın bastırılması üzerine İngiltere ve Fransa'nın arabuluculuğu ile Osmanlı ve Rusya delegeleri bir araya gelerek İstanbul'daki Aynalıkavak Kasrı'nda yeni bir antlaşma imzaladılar. Bu antlaşmaya göre:


    Osmanlı Devleti, Şahin Giray'ın hanlığını tanıyacak; fakat sonraki hanların seçimi için padişahın halife olarak onayı alınacaktı.
    Akdeniz ve Karadeniz'de, Fransızlarla İngilizlere tanınan ticari haklar Rusya'ya da tanınacaktı.
    Kırım'daki Rus kuvvetleri geri çekilecekti.
    Bu antlaşma ile Kırım'ın bağımsızlığı yeniden onaylanmış oldu.

    Einmal editiert, zuletzt von sneijder10 ()


  • 8 yıl sonra Rusya Kırım'ı topraklarına kattı


  • Ferhat Paşa Antlaşması ile alınan yerler 20 yıl elde tutulabilmiştir. Ordunun yürüyüş mesafesi ve kültürel zıtlık(Şii Müslümanlar) bunun nedenidir.


    Şii lerdi ancak oradaki nüfus türktü.

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]


  • Şii lerdi ancak oradaki nüfus türktü.


    O dönemde Türklük hiçbir yarar sağlamıyordu savaşların amacı ve sebebi hep din kaynaklıydı kimse ırklara göre yargılamıyordu. Şii - Sünni ayrımı tavan yapmıştı. Hatta seferin nedenlerinden Safevi hükumdarının kendisini Şii halifesi ilan etmesi yüzünden ve Osmanlıda yaşayan Şiilerin Safevi lehine gelişmeleri.

  • O dönemde Türklük hiçbir yarar sağlamıyordu savaşların amacı ve sebebi hep din kaynaklıydı kimse ırklara göre yargılamıyordu. Şii - Sünni ayrımı tavan yapmıştı. Hatta seferin nedenlerinden Safevi hükumdarının kendisini Şii halifesi ilan etmesi yüzünden ve Osmanlıda yaşayan Şiilerin Safevi lehine gelişmeleri.


    Osmanlıda geçerliydi bu dediğin şey.O zamanlarda kurulmuş Timur imparatorluğunun imparatoru Timurun amacı tüm türkleri birleştirmekti.Safevi Devleti de bir türk devletidir.

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]