Basınç Nedir ?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • [size=5]BASINÇ NEDİR ?[/size]


    Atmosfer basıncı, atmosferik basınç veya barometrik basınç; belirli bir yüzeye, üzerindeki atmosfer kolonu tarafından uygulanan birim kuvvet.[size=1] [/size]Atmosfer basıncı genellikle civalı ve aneroid (sıvısız) barometre ile ölçülür. Basınç birimi olarak ise meteoroloji dalında genellike mb veya hpA birimleri kullanılır.
    Şuana kadar meydana gelen en yüksek basınç Sibirya'da 1084mb, en düşük basınç değeri ise Güney Pasifik'de bir Tayfun esnasında 877mb'ye kadar gerilemiştir. Bu küçük basınç farklılıkları dünyada rüzgar, fırtına ve daha bir çok şey oluşturabilir.


    [size=4]ALÇAK BASINÇ[/size]


    Alçak basınç ya da depresyon, yüzeyde atmosfer basıncının civar bölgelerden düşük olduğu bölge. Alçak basınç merkezinden uzaklaştıkça atmosfer basıncı gitgide artar.


    Güneş doğmadan önce veya güneş battıktan sonra satıh (yer) ısısı yavaş yavaş azalır kara parçaları soğumaya başlar. Soğuk havanın yoğunluğu arttığından hava çökmeye neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz–kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs.) ısı farklı olacağından sisin kalınlığı yer yer çok yoğun veya daha ince olabilir bu da görüşü etkileyebilir. Güneş doğup; sis, duman, pus, yoğun bulutlar nedeniyle ısısını yer yüzüne ulaştıramadığı zaman satıh ısısı havadaki ısıdan düşük olmaya devem eder. Farklı bölgelerden gelen soğuk hava akımları da alçak basınca neden olabilir. Kuzey yarıkürede rüzgâr, alçak basınç merkezi etrafından saat yönünün tersine döner.





    [size=1]İzlanda'nın güneybatı açıklarında "Soğuk [/size][size=1]ve alçak basınç" ([/size][size=1]cold low[/size][size=1]) alanlarındaki hava hareketlerinin görüntüsü. (4 Eylül 2003). Coriolis kuvetinin [/size][size=1]etkisiyle kuzey yarım kürede [/size][size=1]hava ve rüzgârın hareket yönünün sağına saptırıldığı görülmektedir.[/size]





    [size=1]Buys Ballot Kanunu'na [/size]


    [size=1]göre kuzey yarıkürede rüzgâr gözlemcinin sırtına doğru (arkadan) esiyorsa, alçak basınç gözlemcinin solunda, yüksek basınç sağındadır. Kuzey yarıkürede rüzgâr alçak basınç merkezi çevresinde "saat yönünün tersine", yüksek basınç çevresinde "saat yönünde" eser. Güney yarıkürede ise durum bunun tam tersidir.[/size]





    [size=4]YÜKSEK BASINÇ[/size]


    Yüksek basınç veya antisiklon, Güneşin doğması satıh (yer) ısısının yükselmesine neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz – kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs) farklı ısı yükselmesi nedeniyle havanın genleşmesi ve yükseldikçe basıncın düşmesiyle moleküllerin arası büyür, yoğunluğu azalır' yukarı (gök yüzüne) doğru hava hareket eder. Bu hareket havadaki bulut ve basıncı etkileyen diğer nesneleri kendisiyle birlikte sürükler. Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir.


    [font=Monaco, Consolas, Courier, monospace][dipnot] Bilgiler ve resimler Vikipedi: Özgür Ansiklopedi'den alıntıdır. [/dipnot][/font]






    [font=Monaco, Consolas, Courier, monospace]SİKLON NEDİR ?[/font]