5-9 Ocak Sistemi (Genel Tartışma Konusu)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Sistem Ankara için nasıl olur senelahmet?[hr]
    "Hala bir umut var mı" demek daha doğru olur aslında :) :(


    Ankara kar alıcak fakat bu kar Ankaralı karseverleri aşırı sevindirir mi bilemem yağış şuan için biraz az ama artma şansı hala devam ediyor. :yes: [hr]


    Samsuna ne mgm ne de diger siteler pek umut vermemis :(


    Siz merak etmeyin sadece bekleyin ve görün. ;)

  • Merhabalar , Giresun için bu sistem nasıl bir etki yapacak ne zaman başlayacak kar olacak mı etkili olabilir mi bu sistem cevaplarsanız sevinirim..

  • Sistem batıya kaydı biraz o yüzden geç başlayabilir.

    evet ama modelleri takip ediyorsanız her an yine değişebilir .. 1 haftadır bir sağa bir sola oynuyor ne olacağı belli olmaz şuan.. mgm de 5 günlük tahmininde Pazartesi gecesi başlayacak şekilde kar vermiş..

  • Bu sistemle ilgili birkaç araştırma ve analiz yaptım işte tahminler. Kar yağışının Anadolu yakasında daha etkili olmasını beklediğimden kar kalınlığı avrupa yakasına göre 5-10cm fazla olabilir.
    5 Ocak: 6/1 *3/0 Öğlen saatlerine kadar yağmur öğleden sonra akşam ve gece saatlerinde kky pazar sabahına doğru yağışlar kara dönecek, İstanbulun karasal ve yüksek kesimlerinde öğlene kadar kky öğleden sonra akşam saatlerinde kar yağışlı gece Yoğun kar yağışlı. Rüzgar; Yıldız ve Karayelden 30-80km

    !6 Ocak: 2/-1 *0/-2 Sabah saatlerinden itibaren Yoğun Kar yağışlı. Rüzgar; Yıldız ve Karayelden 30-60km
    !7 Ocak: 0/-3 *-2/-4 Yoğun Kar yağışlı. Rüzgar; Karayelden 30-50km
    !8 Ocak: -1/-3 *-2/-5 Yoğun Kar yağışlı. Rüzgar; Yıldız 20-40km
    9 Ocak: 0/-4 *-3/-6 zaman zaman yoğun olmak üzere Kar yağışlı. Rüzgar; Yıldız ve Karayelden 20-30km
    10 Ocak: 1/-3 *-2/-4 Parç. Çok bulutlu aralıklarla Kar yağışlı. Rüzgar; Yıldız ve Karayelden 20-30km
    11 Ocak: 2/-2 *0/-3 Parç. Çok bulutlu aralıklarla hafif kar yağışlı. Rüzgar; Yıldız ve Karayelden 10-30km
    Verdiğim sıcaklık değerleri İstanbul karasal kesim hariç ortalama sıcaklık değerleridir. Başında * işareti olan sıcaklık değerleri Çatalca-Hadımköy-Büyükçekmece-Arnavutköy-Aydos vb. gibi İstanbul'un yüksek ve karasal kesimleri için geçerlidir. İstanbulun yüksek ve karasal kesimleri hariç yerlerinde ortalama kar kalınlığı 15-30, yüksek ve karasal kesimlerde ve Anadolu yakasında 30-40cm, kıyılarda ve çok alçak yerlerde 10-20cm olabilir. Daha sonra tahminlerimi tekrar güncelleyeceğim. Bol Karlı Günler..

    Einmal editiert, zuletzt von gkhnylmz ()

  • Sistem hakkında genel değerlendirme:


    Marmara: Sistem marmara merkezli olmamasına rağmen marmara bölgesi sistemden en çok etkilenecek yerlerden biri.Yağışların marmaranın doğusunda cumartesi günü yağmur olarak başlaması ile birlikte cumartesi gece balkanlar ve karadeniz üzerinden gelen soğuk hava dalgası ülkemizi soğutarak kar yağışlarına sebep olacak.Marmaranın kuzeyinde ve trakyada pazar sabaha karşı hatta cumartesi gece saatlerinde kar yağışının başlaması beklenmektedir.Bu sistemden marmarada en çok etkilenecek yerler:Sakarya,İstanbulun Anadolu yakası,Bursa,Yalova ve Kocaeli olmasını beklemekteyim.Diğer bölgelerde ise yağış zaman zaman kuvvetli ama genellikle orta kuvvette olacaktır.Marmarada genelinde kar yaklaşık 3-4 gün kalcaktır.Dondurucu soğuklara karşı tedbirli olunmalı.


    Ege: Sistemi kıl payı kaçıran bölge ise ege bölgesi olacağa benziyor.Sistemden etkilenecek yerler Manisa'nın kuzey ilçeleri,Afyonkarahisar,Kütahya,Isparta,Denizli ve Uşak.Ama bu illerde de sistem sadece 1 gün kalıyor o da sadece salı günü .Egede ise yağış bakımından en şanslı yer Manisa'nın kuzey ilçeleri.En çok merak edilen konu ise İzmir bu sistemden kar alacak mı ? Gönül isterdi ki İzmir bu sistemden yılın ilk karını alsın ama maalesef bu sistemde İzmirde kar yok.Fakat pazar gecesi karla karışık yağmur ihtimali var.


    Akdeniz: Akdeniz bölgesi alışık olduğumuz gibi bu sistemde de bulutlu ve sağanak yağışlı.Pekta önemli bir hava olayı görünmüyor.Pazar günü Mersin ve Hatay çevrelerinde kuvvetli yağmur görülebilir sel ve su baskınlarına dikkat.


    İç Anadolu: İç Anadoluya sistem cumartesi günü geliyor.Bu sistemde İç Anadolu'nun tamamı etkilenecek gibi gözüküyor.Özellikle kuzey ve doğu bölgelerinde kuvvetli kar yağışları olacak.Ankarada ise alışılan ve Ankaralılar için sıradan olan bir kar yağışı görülecek.


    Karadeniz: İşte geldik sistemin en çok etkileyeceği bölgeye.Cumartesi yağmur olarak başlayan yağışlar gece karla karışık yağmura çevirecek pazar günü karla karışık yağmur olarak devam edecek yağışlar pazartesi günü batı ve orta karadenizde kara dönecek ve etkisini göstermeye başlayacak.Salı günü ise tüm karadenize yayılmış olan yağışlar etkisini gösterecek.Kar kalınlığı yer yer yarım metreyi bulabilir.


    Doğu Anadolu: Şüphesiz her sistemde olduğu gibi doğu anadolu yine bu sistemden de oldukça fazla kar alacak.Aslında pek fazla söze gerek yok.Yağışlar Pazartesi ve Salı günleri oldukça kuvvetli olacak.Dağlarda çığ düşmeleri görülebilir ve dondurucu suklara karşı çok dikkatli olunmalı.


    Güney Doğu Anadolu: Sonuda güney doğu anadoluların beklediği kar yağışları bu hafta ile birlikte bölgeye geliyor.Kar yağışı cumartesi günü sadece Diyarbakır ve çevresinde görülecek.Pazar günü ise yağışlar yer yer karla karışık yağmura dönüyor fakar gece tekrar başlayacak kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkileyebilir.Yoğun kar yağışı pzartesi gününden itibaren yaklaşık 2 gün bölgede kalacak.Ama maalesef bu sistemden bölgenin batısı etkilenmeyecek Şanlıurfa ve Gaziantepte sıcaklıkların yüksek olması sebebiyle yağışlar karla karışık yağmur olarak görülebilir.



    Kar yağışından dolayı Karadeniz,Marmara'nın güney kıyıları ve doğusu, Sivas ve Kayseri dolaylarında eğitim-öğretimde ara verilebilir.



    Senelahmet12