Ocak ayı nasıl geçecek??

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • 25.12.2012 öğle modelleriyle birlikte istanbuld 10 ocaka kadar kar yağışı beklenmiyor.


    5 ocaktan itibaren kışa girebiliriz ama soğuk güneye inmiyor Marmaradan kalıyor:(İnşallah güneye iner yoksa marmara koparken biz bakarız.

  • Ortalamanın 0.7 derece civarı altında ve yağış olarak normallerin üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Özellikle ocak ayının ilk haftalarında Azor yüksek basıncının Avrupa kıtasına hakim olacağını ve böylece İzlanda alçak basıncının kötü planlarına çomak sokacağını, aynı zamanda yüksek basınç hakimiyeti oluşturacağı için hem Sibirya'ya yol açacağını hem de bize inen sistemleri kendine çeken alçak basınçlara yer vermeyeceğini düşünüyorum. Eğer uygun basınç yerleşimleri olursa ki olacağını bekliyorum, Azor yardımıyla ayın 5'inde bize güzel bir polar sistem geleceğini tahmin ediyorum. Fakat eğer beklediğim basınç yerleşimleri olmazsa halimiz yaman. Sorun yaşayacağımız garanti olur. Azor yardımı ile gelecek bir sistem beklediğim için eğer 5 ocak 160h içine girdiğinde hala sistem felan yoksa inanın ki o değişmeyecektir. Çünkü Azor sistemleri; sibirya sistemleri veya efsane sistemlere benzer. Bir kere göründümü gitmez, görünmezse de bir daha görünmez. Görünmezse aynı zamanda ayın 15'ine kadar ne kar görürüz ne soğuk. Hani 10 ocak sistemi vardı diye sorarsanız 10 ocak sistemi tamamen bir domino etkisi. 5 ocağa kadar kuzeyde birikecek soğuklar küçük bir kaçamak bulup üzerimize inecek ve 10 ocak sistemine yol açacak. Tabii Azor yardım ederse. O konu hala muamma. Cuma günü ayrıntılı açıklamamı yapabilirim. Takipte kalın. Diyelim ki ocağın ilk haftası gitti. Aynı geçen yılki gibi bir durum olasılığı söz konusu. Berbat bir ocak ilk yarısı, efsane bir ocak sonu. 2. İhtimal ise şu şekilde, güzel bir ocak başlangıcı, efsane bir ocak sonu. Şahsen kötü bir ocak olacağına kesinlikle ihtimal vermiyorum. Nedeni tepemizde duran kapı gibi sibirya. İzlanda felan yenemez onu. Zaten kanıtladı da kendini sibirya. Bakın aralıkta 15 gün uyanık kaldı ve neler yaptı Sibirya.
    7 Aralık sistemi; 3 gün etkili oldu ve birçok merkez yılın ilk kar yağışıyla tanıştı
    13 Aralık sistemi; istanbul dahi kar değerlerine indi. Yağış olmadığından batı bölgeler kuru soğuk yedi. Fakat yağış olsaydı efsane bir sistem olabilirdi.
    20 Aralık sistemi; Herkese kendini kanıtlayan bir sistem. Marmarada müthiş bir kar ve tipi.. Batı bölgeler buz kesti..
    Evet 15 günlük Sibirya saldırısında (5aralık-20aralık) 3 ayrı çok iyi sistem aldık. Bu yıl Sibirya pasif olacak diyenlere ve izlandaya tokadını vurduktan sonra yuvasına çekildi. Şuan geri çekilmiş durumda ve ayın 10'una kadar geri döneceğe de benzemiyor. Ama döndüğünde çok fena döneceği yönünde sinyaller de veriyor. Yani diyeceğim şu, ocak her türlü sürprize açık. Bir bakarsınız ocak ilk yarısı hiç bir şey olmaz, ikinci yarısı güzel geçer, bir bakarsınız tüm ocak efsane olur. Dediğim gibi önümüzdeki süreçteki model çıktıları çok önemli..
    Bu açıklama ile 5 ocakta ve 10 ocakta beklediği beklediğim sistemi de açıklamış oldum. Bakalım neler olacak...

  • Dediğim gibi çok da doğru bir açıklama yapamamışım. Cuma veya cumartesi daha ayrıntıya girerek açıklayacağım. Şuan için tahminime itibar etmenize gerek yok. Yanlışlar var ;)

  • EVET ARKADAŞLAR DEMEDİ DEMEYİN 5 OCAK VE 20 OCAK TARİHLERİ ARASINDA YOĞUN BİR KAR KÜTLESİ GELİYOR HEMDE ÇOK YOĞUN NEREDEYSE 15 OCAKTA İSTANBULDA 4 GÜN YAĞACAK OLAN KAR HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYEBİLİR BENDEN SÖYLEMESİ TÜRKİYENİN % 80 KAR ALTINDA OLACAK SAYGILARIMLA