Cemal Saydam'dan Hava Durumu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2011 Sonu-2012
    Yayın tarihi: 26 Ara 2011

    Yaşlanıyorum demiyorum ama seneler geçtikçe ve de yolun yarısı her ne ise onu da mutlaka geride bıraktıktan epey sonra insan yaşlıların neler hissettiğini daha iyi anlar oluyor. Bende buna yaşlanmanın bir başka tarifi olarak bakıyorum. Oydu buydu değdiydi değmediydi teğetti tanjanttı hipotenüstü derken bir sene daha geride kalıyor. Gayri müslim vatandaşlarımız için genelde olmasa da yüksek yerlerde oturanları bir “white christmas” yılı ile daha tanıştırdık. Bakalım yeni yıla nasıl gireceğiz beklenen soğuk ve karlı hava teğet mi geçecek yoksa bağrımıza saplanacak mı?


    29 Aralık perşembeye kadar hava cephesi sakin geçecek, aslında 29 Aralık perşembe de bizim için sakin ama Libya açıklarında oluşması beklenen bir alçak basınç merkezinin Fransa üzerinden buz gibi havayı Cezayir ve Libya’ya çekmesi ve bunun hemen doğusunda da Sahra’nın yoğun tozlu ılıman havasını Akdeniz basenine çekerek bir seri alçak basınç merkezi oluşturması beklenmekte. İşte yeni yıla damgasını vurması beklenen hava koşulları da böylece oluşacak gibi görünüyor. Perşembe günü bu nedenle hava ılıman oldu olacak derken



    30 Aralık Cuma günü Ege’de sert lodos fırtınası başlayacak ve hava koşullarının değişmeye başladığını hissedeceğiz, zaman içerisinde de yağışlı hava batıdan yurda girecek.


    31 Aralık Cumartesi günü ise alçak basınç merkezinin Ege üzerinde yer alması nedeni ile Trakya’dan başlayarak yine bu haftaki filmi yeniden göreceğiz ve batıdaki etkili sürekli yağışlar kara dönmeye başlayacak. 31 Aralık gece yarısı ise bence kar Samsun Ankara Muğla hattı doğusunda etkili olacak. Bana kalırsa bu sefer İstanbul dahil bol kar alacak gibiyiz. Yani bu sefer beyaz bir yeni yıl sabahına merhaba diyecek gibiyiz.


    Yeni yıla Akdeniz bölgesinde ve KTC’de girmeyi tercih edecekler ise gökten kovalarca boşalacak yağışla yeni yıla girecek. Poyraz alan yerlerde sağlık koşullarınız bomba gibi olacak ama hala lodos alan yerlerde de yemeği içkiyi fazla kaçırdım galiba şikayetleri olacağa benzer. Aman dikkat perşembeden itibaren bol çöl tozu olacak bu nedenle yağmur ve kar daha da kaygan olacak. Kar zaten kaygandır demeyin daha da kaygan olacak.
    Hepinize sağlıklı başarı dolu sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu nice sene(ler) dilerim.



    Sağlıcakla kalın

    Cemal Saydam