Güneydoğu Anadolu Genel Tahminler ve Raporlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hava Tahmini ve Bölge Hakkında Bilgi



    Güneydoğu Anadolu Bölgesi

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi
    Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar.


    Şehirleri
    1 Gaziantep
    2 Diyarbakır
    3 Şanlıurfa
    4 Batman
    5 Adıyaman
    6 Kahta (Adıyaman)
    7 Kızıltepe (Mardin)
    8 Nusaybin (Mardin)
    9 Siverek (Şanlıurfa)
    10 Viranşehir (Şanlıurfa)

    11 Nizip (Gaziantep)
    12 Cizre ( Şırnak)
    13 Siirt (Siirt)
    14 Mardin (Mardin)
    15 Silopi ( Şırnak)


    Coğrafya
    Arazi Yapısı

    Bölgenin kuzey kesiminde Toros dağ sırasının güney yamaçları ile birlikte ikinci bir kıvrımlı dağ kuşağı uzanır. Bölgenin ortasında 1957 m yükseltiye sahip sönmüş Karacadağ Volkanı yer alır. Bölgenin batısında ise Gaziantep Platosu üzerinde yükselen Kartal Dağları önemli yükseklik yapar. İç kesimlere gidildikçe iklim karasallaşır.


    Karadağ'ın batısında Harran, Suruç, Ceylanpınar ve Birecik ovaları yer alır. Dicle nehri ve kollarının toplandığı Diyarbakır Havzası geniş olmayan ancak çok verimli bir ovaya sahiptir.


    Karacadağ'ın batısındaki Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman platoları Fırat ve kolları tarafından derin bir şekilde yarılmıştır. Karacadağ'ın doğusu ise daha engebeli bir yapı gösterir. Bu bölümün güneyinde Mardin-Midyat Eşiği yer alır.


    Bölgenin iki önemli akarsuyundan biri olan Fırat, kaynağını Doğu Anadolu Bölgesi'nden alır. Bölgede ise Toroslar'dan gelen Kahta ve Karadağ'dan gelen küçük akarsularla beslenir. Güneydoğu Toroslar'ın güneye bakan yamaçlarından birçok kol halinde çıkan Dicle Nehri ise bölgenin diğer önemli akarsuyudur. Her iki akarsu da Basra Körfezi'ne sularını boşaltırlar.


    Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur. Ancak Fırat ve Dicle üzerinde kurulmuş baraj gölleri bulunmaktadır. Bölgenin ve ülkenin 2. en büyük baraj gölü olan Atatürk Barajı bu bölge sınırları içinde yer alır.


    Orta Fırat Bölümü
    Bu bölümde Akdeniz iklimi görülür. Bölgenin içlerine doğru iklim karasallaşır. Kış sıcaklık ortalaması, Dicle Bölümü'ne göre daha yüksektir. Bölümün kış sıcaklık ortalaması 0 °C'nin altına pek düşmez. Yağış en fazla kış mevsiminde görülür. Yıllık yağış tutarı 700 mm dir. Yaz aylarında yağışların azalması ve sıcaklığın yüksek olması kuraklığı arttırmıştır. Iç kesimlerde karasal iklim görülür..


    Dicle Bölümü
    Dicle Bölümü'nde karasal iklim etkilidir. Bölümde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur. Bölümün yüksek kesimlerinde kar yağışları görülür. Kış mevsiminde sıcaklık 0°C nin altına düşer. Bölümdeki yıllık yağış miktarı 500-600 mm' dir.


    Bitki örtüsü
    Bölgenin doğal bitki örtüsü 9 türlüdür bozkırdır. Iç Anadolu bozkırlarına göre çok fakirdir. Bölgede antropojen bozkırlarda geniş yer kaplamaktadır. Ormanların en az olarak kapladığı bölge olan Güneydoğu Anadolu`da mevcut ormanların büyük bölümüde tahrip edilmiştir.


    Umut Can Oğuz.

    Einmal editiert, zuletzt von UmuTCaN ()

  • İyi de Güneydoğu Anadolu bölgesi başlığı altındaki başlıkların çoğu bana aitti. Hepsi de tutan tahminlerdi. Başlıklarımız silinecekse hiç tahmin yapmayalım o zaman. Herkese iyi forumlar. Ben artık yokum...


  • İyi de Güneydoğu Anadolu bölgesi başlığı altındaki başlıkların çoğu bana aitti. Hepsi de tutan tahminlerdi. Başlıklarımız silinecekse hiç tahmin yapmayalım o zaman. Herkese iyi forumlar. Ben artık yokum...


    Arkadaşım kimse senin tahminlerinin tutmadığını söylemedi ki.
    Hem biz Hava Forum yöneticilerine gelen şikayetler doğrultusunda bu temizliği her konu başlığı altında yapıyoruz.
    Bu temizlik Bu bölüme has bir temizlik değil.

  • Mckpghs arkadaşımıza hak veriyorum [hr]
    görünürde bi sistem yokmu yaa havalar çok sıkıcı gidiyor 1 gün yağış 10 gün güneş :huh: :huh: :huh:

    Einmal editiert, zuletzt von Yusuf63 ()


  • Biri bana dediki ocak sonuna kadar kar yok moralim bozuldu :( :( :( sence ş.urfa için kar ne zaman gelir umutcan

    Yusuf arkadaşım seninde belirttiğin gibi ay sonu gelmesi muhtemel sistem etkisini biraz daha arttırırsa Güneydoğu'da Urfa dahil olmak üzere bir çok il güzel kar yağışları alabilir.
    Sistemin son halinde yağış baya iyi soğuma kendini biraz daha arttırırsa kar urfa'da da etkili olacaktır.
    Kim sana ocak sonuna kadar kar olmaz dediyse o meteorolojiden hiç bir halt anlamıyordur.

  • Şanlıurfa'da kapanan yollar açıldı.



    2 gece önce kar nedeni ile kapanan Şanlıurfa- Diyarbakır şehirler arası yolu ve Şanlıurfa İl Özel İdaresinin iş makanalarının çalışmaları sonucu ulaşıma tamamen açıldı...

    Siverek İlçesinde yağan kar başta GAP Havaalanı ve Şanlıurfa- Diyarbakır karayolunun 110. km sinde trafiğin durmasına yol açmıştı. Şehirler arası yol ile birlikte, Siverek ilçesi Karacadağ bölgesinde bulunan tüm köy ve mezra yolları kapanmıştı. Şanlıurfa İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, Yardımcısı Bayram Türkdili ile birlikte , kar yağışının olduğu ilk geceden itibaren Siverek ilçesine Özel idareye ait iş makinalarını sevk ettiler. 5 grayder, 2 kepçe, 2 dozer, v3 3 kamyon ile kardan kapalı olan yollarda çalışmalara başlandı.

    Karayolları Bölge Müdürlüğü sorunluluk alanında olan Şanlıurfa-Diyarbakır şehirler arası yolun açılmasına katkıda bulunan Şanlıurfa İl Özel idaresi ekipleri, hafta sonu mesai olmamasına rağmen, 7 grup yolu ile birlikte kardan kaplı 60 köy yolunu tamamen ulaşıma açtılar. İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, hafta sonunda çalışan Özel idare ekiplerinin başında bulunarak, özellikle köy yollarının açılmasını takip etti. İl Özel idaresi çalışanlarının iki gün içerisinde büyük bir başarı elde ettiklerini belirten İl Genel Sekreteri Hatipoğlu, yapılan kar temizleme çalışmaları ile ilgili konuştu. Hatipoğlu,' Bilindiği gibi İlimiz Siverek İlçesi ve Şanlıurfa merkez köylerinde yoğun kar yağışı oldu. Sayın Valimiz Celalettin Güvenç'in talimatları doğrultusunda ,il özel idaremizce hemen oluşturulan ekiple, kapalı bulunan, GAP Havaalanı ve Siverek-Diyarbakır yolunu ulaşıma açtık, daha sonra özellikle Karacadağ bölgesinde bulunan köy ve mezraların tüm yolları kapanmıştı, iki gün boyunca yaklaşık 60 köy yolunu kar'dan temizledik, bugün itibarı ile kapalı köy yolumuz kalmamıştır'dedi.


  • Yılbaşında kar olacakmı


    Şu anki verilere göre olacak.
    Çünkü bu sistem bölge geneline kar yağdırabilecek bir sistem fakat yağış daha çok bölgenin kuzeyinde etkili olacak gibi.
    Eğer yağış kuvvetlenirse bölge geneli yıllardan sonra ilk defa bu kadar yoğun kar yağışlarıyla karşılaşabilir.
    Ancak dediğim gibi tek sorun yağış.