Yanardağ Haberleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Amatör olarak yanardağ bilimi (volkanoloji) ile ilgilenen birisi olarak yanardağ püskürmelerinin iklimi soğutan başlıca etmenlerden birisi olduğuna inanıyorum. Zaten yanardağ püskürmelerinin hava durumunu etkiliyor olması kanıtlanmış bir şey.


    Bu sene içerisinde faaliyet gösteren yanardağların sayısı arttı. Neredeyse her geçen hafta, yeni bir püskürme haberi alıyorum. Yakın bir gelecekte Tatvan' daki Nemrut Dağı' ımızın veya Tendürek' in, veya ikisinin birden faaliyete geçme olasılıkları var.


    Ben bu başlık altında yeni püskürme haberlerini vermek istiyorum. Her bir püskürme haberi, kar sevenler için yeni bir umut taşımalı. 1991 yılındaki Pinatubo püskürmesinden sonra, iklimi büyük ölçüde etkileyecek çok büyük bir püskürme yaşanmamış olmasına rağmen, ben çok sayıdaki püskürmenin birleşik etkisinin iklim üzerinde az da olsa etkili olacağını düşünüyorum. Etna' nın 2002-2003 püskürmeleri çok güçlü olmasalar da, ülkemize yakınlığı sebebiyle 2003-2004 kışlarının sert geçmesinin nedenlerinden birisi olabilir.


    Bu sene Etna volkanı çok hareketli. Van Depremi' nin olduğu günün akşamı 2011 yılının 17. büyük püskürmesini yaptı. Şu an pek çok yanardağ hareket halinde. Az önce aldığım bir habere göre Endonezya' daki Lokon volkanı büyük bir kül bulutu püskürtmüş.


    Bu yanardağ püskürmeleri küresel ısınmanın doğal yollarla yavaşlatılması için iyi bir olay olsa da, çevrelerinde yaşayanlar için her zaman iyi olmayabiliyor. Bu yüzden yanardağlar püskürmeye devam etsin, ama mümkünse kimsenin kılına zarar gelmesin.

  • Fotoğraflar için teşekkürler.


    Kesin olmayan 1793 püskürmesinden beri ilk kez 10 Ekim 2011 tarihinde harekete geçen, İspanya' ya bağlı Kanarya Adaları' ndan Hierro volkanı (El Hierro) hakkında takip yapmak için bu linke tıklayabilirsiniz. Verdiğim bu link, yanardağı takip eden gözlemevine bağlı. Anlık sismik kayıtları izleyebilirsiniz.


    Hierro volkanı hakkında güncel haberlere ulaşabilmek için, bu siteye gidebilirsiniz.


    Bu volkan hakkında kısa bir bilgi için bu siteden bilgi alabilirsiniz.


    Adada püskürme öncesi yaşanan, ve aylardır devam etmiş olan deprem fırtınası beni çok heyecanlandırmıştı. Hava durumu takip etmek gibi. Depremlerin merkez üslerinin olduğu bölge, sürekli değişiyordu. Ada uzun zamandır uyuduğu için, tüten bir krateri yok. Bu yüzden lavların nereden patlak vereceği, adada yaşayanları korkuttu. Lavların birisinin arka bahçesinden çıkma olasılığı bile vardı. Ha patladı, ha patlayacak derken, depremlerin merkez üsleri zırt pırt değiştiği için adanın bir kasabası boşaltılıyor, sonra başka bir kasaba boşaltılıyordu. En sonunda lavlar, adanın güneyinin açıklarında 10 Ekim tarihinde, kendilerine iki ayrı çıkış yolu açtılar ve okyanusun yüzlerce metre altında püskürme başladı. Püskürmenin yüzeyde olmaması beni hayal kırıklığına uğrattı. Eğer yüzeyde yaşansaydı, iklimi az da olsa soğutacak bir etki olurdu.


    Aşağıdaki fotoğrafta püskürme noktalarını görebilirsiniz. Adaya yakın püskürme noktası, yüzeye yakın olduğundan, püskürme bir kaç hafta daha devam ederse, orada bir adanın doğma olasılığı var.



    Adadaki sismik hareket henüz bitmedi. Deprem fırtınası tekrar başladı. Bu kez adanın kuzey kıyılarında bir püskürmenin yaşanması bekleniyor. Bu yüzden ada halkı tedirgin.[hr]
    Dünya' nın en aktif yanardağlarından birisi Stromboli' dir. Tarih boyunca söndüğü hiç görülmemiştir. Binlerce yıldır Akdeniz' in deniz feneri ünvanına sahip. 10-15 dakikada bir püskürme yaşanıyor. Bu webcam sayfasındaki kameralar Stromboli'yi gösteriyor. Görüntüler 3 dakikada bir güncellenmekte olup, geceleri lav görme garantisi vardır.


    Stromboli' den bir kaç fotoğraf.


    Adanın güney kıyısındaki Ginostra mevkii.




    Deniz otobüsünden adanın güneyden görünüşü.




    Adanın doğu sahilleri.




    Adanın sönmeyen bacasının yeni bir patlama sonrasında Stromboli merkez limanından görünüşü.




    Adanın kuzey taraftan görünüşü.




    Patlamalar sık aralıklarla sürüyor.










    Püskürmeler gündüzleri yaşandığında sadece kül dolu, minik bir mantar bulut çıkıyor.




    Patlamaların birinin zirveden görünümü.




    Buraya bir gün yolunuz düşerse bu büyüleyici anları mutlaka siz de yaşayacaksınız.


    Fotoğrafların büyük halleri ve daha fazlaları için bu blog sayfalarımı ziyaret edebilirsiniz.


    1. Sayfa.


    2. Sayfa.


    Yanardağ aşkımı mazur görün. En az hava durumu kadar bu tehlikeli güzellerle ilgilenmeyi seviyorum. Meteoroloji ve volkanoloji arasındaki ilişki, beni daha bir heyecanlandırıyor.

    Einmal editiert, zuletzt von baymineral ()

  • Ve Eylül Ayında Alarm Verilen Yanardağın Haberi
    İspanya'da volkan patlaması alarmı

    İspanya'nın güneydoğusundaki Kanarya Adaları grubuna bağlı El Hierro adasında yer sarsıntılarının son günlerde artmasından dolayı adadaki yanardağda volkanik patlama olabileceği şüphesiyle alarm verildi.

    Kanarya Adaları grubu arasında, 268 kilometrelik yüz ölçümü ile en küçüğü olan El Hierro'da 19 Temmuz'dan bu yana 7500 yer sarsıntısının meydana geldiği bildirildi.

    Ulusal Jeoloji Enstitüsü (IGN) verilerine göre, yer sarsıntılarının büyüklüğünün Richter ölçeğiyle 1,6 ila 3,3 arasında olduğu ve bazılarının yerin sadece iki kilometre aşağısında gerçekleştiğinin tespit edildiği belirtildi.

    Adada şimdilik temkinli olma ve uyarı anlamına gelen, sarı alarm verilirken, yanardağ çevresindeki yerleşim yerlerinden 53 kişinin tedbir amaçlı olarak evlerini boşalttığı açıklandı. Yerel yönetim yetkilileri, 53 kişiden 38'inin adanın en büyük kenti olan Valverde'deki yakınlarının yanına gittiğini, 15'inin de okul yurtlarına yerleştirildiğini belirtti. Bölgeden verilen haberlerde, tehlikeli alanda olduğu gerekçesiyle evlerini boşaltabileceklerinin sayısının 300'ü bulabileceği kaydedildi.

    Bu arada Kanarya Adaları acil durum askeri birliğinden 31 askerin, 4 otobüs ve 6 kamyonla El Hierro adasına gönderildiği duyuruldu.
    İspanya'da en son volkanik patlama 1971 yılında, Kanarya Adaları grubundan La Palma adasındaki Teneguia yanardağında görülürken, IGN'nin elinde bulunan verilerde, El Hierro adasında herhangi bir volkanik patlama olayına rastlanmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, El Hierro'da volkanik patlama olma olasılığını yüzde 15 olarak görüyor.

  • Haberde bahsedilen %15 ihtimal gerçekleşince çok sevindim. Haberde ekli olan fotoğraf Hierro Adası' na ait değil. Fotoğraf; Lipari Adaları grubundaki Salina' daki volkanlardan birine benziyor.

  • Etna kameraları.


    1. Bu kameralar , dağı gözleyen gözlem evine ait. 3 dakikada bir güncelleniyor.


    2. Bu linkteki kamera görüntüleri, dakikada bir güncellenmekte.


    3. Bu sitedeki kameraların kaç dakikada bir güncellendiğini tespit edemedim. Ama çok güzel görüntüler veriyorlar.


    Şu an Etna' da hava yağışlı. Sanırım 3000 metrede bile yağmur yağıyor. Ilık bir gün yaşanıyor olmalı. Karlı bir günde, kameralardan hiç bir şey görünmüyor.

  • Onu bende diyorum. Yani bu söylenti doğru. Nemrut yada Tendürek veya her ikisi birden faaliyete geçebilir. Ama içimden bir ses Nemrut diyor. :angel:

    Bence de Nemrut.
    Nemrut'tan önce bölgedeki topraklarda oluşan yarıklardan buharlaşma haberleri geliyor.

  • Basında çıkan toprak yanma olayı çok basit. Yazdığına göre, bölge eski bir bataklıkmış. Anlaşılan zeminde turba var. Turba, kömürün ilk aşaması. Araziye düşen bir yıldırım, toprağın altındaki turba tabakasını tutuşturmuştur. Depremle, volkanizmayla alakası yok. Arazi yangını televizyonda çıktığında jeologlar inceleme yapmış ve onlar da turba yangını dediler. Bu videoda İrlanda' daki bir turba yangınını izleyebilirsiniz. :sleepy: [hr]



    Hierro Adası' na ait yeni bir uydu fotoğrafı çıktı. Okyanus tabanında gerçekleşen püskürmeler, okyanusun rengini değiştiriyor.

    Einmal editiert, zuletzt von baymineral ()