Beiträge von evrengurkan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    3/5/7/10 hatta 20 gibi kayıplarımız bu deprem için az kayıpla atlattık denilecek sayılardır

    Ciddi bir deprem yaşadık , her kayıp can önemlidir ama Dinar ve Adana depremleri daha hafif büyüklükteydi , kayıplarımız ise oldukça fazlaydı , kaldı ki bu deprem Doğuda ve köy nüfus oranı diğer iki ilden daha fazla , dua edelim bu tek basamaklı sayılarla atlatalım

    Kayıpların netleşmesi biraz zaman alıcaktır malesef 99 depreminde sabah 6 da sayı 12 olarak bildirilmişti. İnşallah artmaz ama köylerde ciddi sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Birde göçük altında olanlar için en fazla 3-4 saat zaman var çünkü hava bölgede - 7 civarında. kurtarma ekiplerinin işi çok zor.

    Düşünmek bile korkutucu.

    Jeolojide period hesaplanirken herzaman son kirilmadan hemen sonra fayin kilitlendigi var sayilir ama bazen oyle olmiya biliyor bir segment kirildiktan 10 20 30 50 yil sonrada kilitlenmis olabiliyor dua edelimki marmaradaki segmentlerde bu durum yasanmis olsun ve cok kisa araliklarla 1766 gibi bir durumla karsikarsiya kalmayalim. Cunku ganos fayinin 1912 de ve 1999 depremi hem dogudan hem batidan cok muaazam bir enerjiyi mamara ya aktardi. Bu nedenle pes pese kirilma ihtimali cok yuksek. Sahsi fikrimdir.

    Artçi veya degil. Anafayda - tali fayda. Hangisi oldugu kisa surede netlesicektir ama Marmara da son birkac ayda aktivite artisi bariz. Artik marmara ben bu yuku tasimakta zorlaniyorum daha fazla dayanamiyacagim diyor bize. Malesef artik kentsel donusumun buyuk depreme veya depremlere kadar tamamlanamayacagi asikar o yuzden herkesin bu deprem icin sahsi olarak hazirlanmasi gerekiyor. Konutlarinin durumundan suphe edenlerin bir an once daha iyi yapilara tasinmasi, kendince onlem almasi şart.

    Farklı plakalarladaki depremlerin birbirini tetiklemesi bilimsel olarak pek olası olmasada yapılan istatistiki çalışmalarda büyük depremlerin çok geniş bir bölgede gerginlik değişimine neden olduğu drek olamasada dolaylı yollardan sismik aktivite başlatabildiği görülmüştür. Tıpkı Sempai nin yapımış olduğu listeleme gibi dünyanın bir çok bölgesinde yakın plakalarda birbiri takip eden sismik aktiviteler gözlemlenebilmekte. O yüzden şahsi düşüncem takip etmekte fayda var mutlaka bir deprem olacak olarak algılamamak lazım ama sismik aktivitelerde değişim olacaktır diye düşünüyorum.

    Dikkatimi çeken bi durum oldu sizde farkettinizmi bilmiyorum. Kandilli deprem icin epicenter karada diyor Afad denizde hadi bukadar farklilik olabilir dedim ama EMSC tam ana fayi epicenter vermis. kucuk farklar olabiyor bazen ama bu sefer Kandilliyle EMSC arasinda 30 km den fazla fark var :/

    Size Bir Anımı anlatmak isterim depremle birebir etkilidir, değildir bilemem 16.08.1999 günü silivride yazlıktaydım o gün planımız arkadaşlarla kayıkla denize açılıp balık tutmaktı ama tüm gün kayıktan olta atmamıza rağmen tek bir balık tutamamıştık. daha önce görmediğimiz kadar cok deniz anası vardı ve resmen yüzeye cıkmışlardı balık tutamamamızı buna bağlamıstık. hatta sadece beyaz değil değişik renklerde ve boyutlarda deniz anaları görmüştük denize girmeye bile korkmuştuk zehirli olduklarını düşünerek. 17. ağustos sabahı tekrar açılıp şansımızı deneyecektik ama malesef kısmet olmadı.


    Durumun mevsimle alakalı olma ihtimali yüksek olsada daha sonrasında çok dikkatimi çekmişti bu yaşadığımız olay.

    ben nedense deprem kaynakli tsunaminin surlari asacak seviyeye cikacagini dusunmuyorum. Isin icinde baska birsey var. Eylul ayindan bahsediyoruz.( 1509 eylulde olduysa) tamda kasirga olusumuna musait donem. Yani akdenizden gelen bir siklonda sebep olmus olabilir. Zor belki ama imkansizda degil. 1509 depreminin bence yeri ve deprem olup olmadigi bile kesin degil. Milattan once bilgilere sahipken boyle bir olayin uzun surmesi olumlere neden olmasi ve elimizde az bir bilgi olmasi manidar.

    marmara.jpg



    1509 Depremini diğer depremlerden ayıran en büyük özellik Cenk hocanın haritasını baz alırsak ok ile gösterdiğim fayın kıvrımlı şekli. Yanal atılımlı bir fay olduğunu göz önünde bulundurursak yeşil ile tarayarak gösterdiğim alan faya resmen bir kilit mekanizması eklemişcesine hareket etmekte ve buda diğer fay segmentlerinden farklı olarak kırılabilmek için daha fazla bir enerjiye ihtiyaç duymakta dolayısıyla periyotları diğer segmentler gibi 250 yıl değil 500 yıl ortalamaya uzamakta. 500 yıllık periyotlar açığa çıkan enerjinin diğer segmentlere oranla çok daha fazla olması anlamına gelmekte. Fay gerçekten bu yapıdaysa deprem esnasında yeşil ile taralı alanın tamamen deforme olması demektir ki bu o bölgede bir düşey atıma sebebiyet verebilir. bu da büyük bir su altı heyalanı oluşması ihtimalinin oldukça yüksek olduğu anlamına gelir. adaların toplam kütlesinden bile fazla kütleteye sahip böyle bir haraketin 7-9 metre civarında tusunami oluşturması pekte süpriz olmaz. Ancak bu tusunami elbette okyanuslardaki kadar etkili bir tusunami olmayacaktır.


    1509 depremiyle ilgili kayıtlar aslında pekte az değil mesela deprem sonrasında Padişah II. Beyaızıt'ın edirneye gitmek zorunda kalması, Tüm osmanlı halkından deprem vergisi toplanması, Ayasofyanın kubbesinin yıkılması, Padişahın 66.000 işci 3.000 ustabaşı ile 11.000 asistanı görevlendirilerek istanbulu tekrar inşa ettmesi, 80.000 fazla kişi çalışmasına rağmen inşaatların 1 yıldan fazla sürmesi gibi çok bariz kayıtlar mevcut. bunların hepsini bir araya topladığında yıkımın muaazam bir büyüklükte olduğu aşikardır.

    Estafurullah hocam. yazdiginiz her cevap bizim icin ders niteliginde. yazdiginiz icin ben tesekkur ederim.


    Kesinlikle dediginize katiliyorum. hatta bu konuda Sayin Haluk Eyidogan ile kisa bir sohpetimiz olmustu.


    istanbulun 2006 yilinda yuruluge giren deprem yonetmeliginin tum lokasyonlar icin ayni oldugunu sanki tum ilcelerde deprem etkisinin ayni olucagi var sayilarak hazirladigi yonunde bilgi vermisti.


    birde afadin elindeki yapi stogu verilerinin cok eksik oldugu bir cok kacak yapinin yapilan degerlendirmelerde dikkat alinmadigindan hatta bu konuda meclise soru onergesi bile verdiginden bahsetmisti ( istanbulda 2 milyon yapi oldugu tahmin edilmekte ancak kayitlarda ve verilerin islenmesinde 1.2 milyon yapi olarak kabul edilmekte gibi bir ifadesi olmustu)


    madem her soruma cevap vermis gibi oldunuz bende en can alici soruyu sormak isterim size. 😊


    sizce istanbulu kurtaracak vaktimiz kaldimi, yada yikilsinda yeniden yapalim gozuylemi bakiyoruz bu sehre?

    Afad tarafindan yapilan calismalarda istanbulun yikim eşiği 6.4 olarak belirlenmis ancak itu tarafindan yapilan degerlendirmelerde bu degerin cok iyimser oldugu yonundedir. 6.2 olarak ongorulmekte istanbulun yikim esigi. 5.8 de yuzlerce yapinin hasar aldigini goz onunde bulundursak. 6 lik bir deprem bile yikimlara neden olur diye dusunuyorum.


    iletisim konusundada alt yapiyla ilgili hic bir hasar olusmamisken. il genelinde elektrik kesintisi bile cok kisitli yasanmisken coken mobil sebekelerin yikici bir depremde calisabilecegini hic sanmiyorum. Sahsi fikrim.