Beiträge von So Cold

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bir ULL gördüm sanki.

    Şimdilik balkanlar diyor takibi zevkli bir ULL olacak Asor yataylama Sibirya ile birleşmeyip az dikine gitse bize inebilir.

    ULL bu son 36 saate sokmadan ne olacağını bilemeyeceğiz.

    Hadi bakalım.

    Tamam önce 10 şubat sonra 20 şubat derken şubat ayı bitti.

    Bu kış da olmadı be beyler.Önümüzde sistem ihtimali var ancak efsane niteliği taşıyan bir oluşum gözükmüyor.9 şubat için bir oluşum vardı 5 gün önce o da bittiğine göre artık realist olarak bakalım önümüze ve 18 şubat civarlarında gelebilecek normal kış şartları oluşturacak sistemde sahillerde örtü kovalamaya çalışalım.

    Boş yere ümit bağlamayın normal kış sistemi dışında hiçbir ihtimal yok.

    Silverhand hocam ABD’nin kutuptan etkilenen bölgeleriyle hemen hemen aynı enlemlerdeyiz ama küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölge Akdeniz çanağı olarak söylenmişti. Ne hikmetse ABD’yi kış sezonlarında şimdiye kadar etkilemedi küresel ısınma.

    Buda ısınmanın sebebi olarak açıklanıyor kutup ısınınca soğukları muhafaza eden girdap o denli güçsüzleşip bölünüyor bölünme sonucu kim pay kaparsaya dönüyor olay ve işin garip kısmı bu pay kapmada en az payı kapan amerika en güzel şekilde bunu değerlendiriyor.

    Bizim soğuklarıda indirecek basınç alanı naz niyaz peşinde olunca bizim büyük payda olduğu yerde duruyor.Aslına bakarsan şans olarakta bu bölünmeden çok şanslı çıktık ancak durum ortada.

    Amerika soğuklardan donarken soğuk rekorları kırarken aynı zamanda güney yarım küre'den de sıcaklık rekoru geldi Avustralya son 109 yılın en sıcak gününü yaşadı 59.6 c.

    ECMWF = GFS sinoptik olarak ecmwf'de gfs gibi verdi. iskandinav yükseğini(sistemi getirecek olan basınç) doğulu ve kuzeyli verdi işimize yaramaz.

    Ukrayna civarlarında gezinse 1985 yaşayacağız tüm oluşumlar lehimize ancak yüksek yerini alamıyor böyle bir kutuptan soğuk kaçağı daha zor bulunur.

    ECMWF bu sene başarı olarak diğer modellere göre daha iyi gidiyor.

    Buna nazaran aslında koşullar vs. olması gerektiği gibi.Ancak YB alanının yataylamasına hareketi sistemi doğrudan sibirya'dan alıp ülkemize paralel bir biçimde avrupa'ya kaymasına sebep oluyor.

    İskandinavya YB eğer yatay yerine dikey pozisyon alabilseydi sistem ülke sistemi olma yolunda ilerleyecekti ki bunu GFS paralel vs GFS'nin bazı çalıştırmalarında görmüştük.

    Sistemin sinoptiği artık hemen hemen kendini belli etmeye başladı. #osenebusene hashtag'i artık kaldırılabilir.

    Bu görüntünün ilerleyen saatinde atlantik'teki alçak basınç alanı adriyatiğe hareket edip soğukları üzerine çekecek.


    7aD2ka.jpg


    İskandinavya yükseği her zaman bölgemiz adına umut olmuştur iskandinavya bölgesinde basınç yüksek olduğu müddetçe takip etmeye değer görüyorum kalan günleri.

    öyle bir sistem ki bir gün kutup yükseği indiriyorken asor ortada yok.

    bir günde kutup yükseği itelerken asor'da derinlere girip aşağı yolluyor.

    İşin garip kısmı sinoptik dahi belli değil diyagramlar o kadar belirsiz ki sistem hakkında yorum dahi yapılmıyor.