Beiträge von Gréy

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Sürekli dey oluşuyor. Samsundan bu performansı kar yağıncada bekliyoruz :)

    Poyraz oldu mu Rize bile diz çöker tövbe ister :P Şaka maka 10-15 mm yağış aldı bugün Atakum-İlkadım-Canik kıyıları bir o kadar da dün aldık 2 günde 20-30 mm güzel rakam ama içeriye pek giremedi kütleler o yüzden yüksek kesimlerde 20-30 cm tahmin yapmıştım tutmayacak gibi

    Öncelikle Rusya topraklarını iyi analiz etmek gerekiyor aşağıdaki haritada yüksek basınç merkezlerini görüyoruz. Sibirya bölgesi bildiğiniz üzere Dünya'nın en karasal dolayısıyla en soğuk bölgesi. Kısmen bizim ülkemizi de etkileyen bu karasallığı model haritalarında bazen görürsünüz kar yağışlarından sonra Türkiye içinde birkaç günlüğüne termik yüksek basınç oluşur bu hem bizim karasallığımızdan kaynaklanır hem de Sibirya'nın ucunun değmesiyle desteklenir. Kuzeyimizdeki ülkeler daha soğuk olması gerekirken ve doğu şehirlerimizde -30'ların ölçülmesi tesadüf değildir. Ancak burada asıl dikkat çekmem gereken yer yüksek basınç alanlarının dağlar çevresinde gelişmesidir. Son derece düz ve soğuk olan bu coğrafyada Ural dağları gibi çok da yüksek olmayan sıra dağlar bile çevresine göre daha soğuk olup kendi termik basıncını oluşturabiliyor veya tepkimeye girebiliyor.


    Arkadaşlar atmosfer bir mekanizmaya benzer genellikle de ''S'' şeklinde ya da yılana benzer biçimde basınç alanları dizilir. Aşağıdaki haritayı da bugünkü güncellemeden aldım gördüğünüz üzere çiçek gibi :D

    Bu sene istisnai biçimdi polar vortexte değişik bir bölünme gerçekleşti ve çok nadir gördüğümüz Kanada'daki yüksek basınç bizim bir anlamda soğuk tarafta kalmamızı sağladı ancak alçak basınçlar bizi detaylarda boğdu istediğimizi alamadık. İstatistiklere baktığımızda Azor yüksek basıncının aktif olduğu yıllarda Batı Sibirya'yı pasif görüyoruz ya da Doğu Sibirya'nın güçlendiğine şahit oluyoruz. Güçlü Azor demek Sibirya'yı unut demek. Azor doğru konumlanırsa ve kuzeyde yeterince soğuk varsa polar atak gelebilir demek biz de şu an bunu kovalıyoruz. Ancak Azor eğer İskandinavya'ya kadar tırmanamaz veya İskandinavya'da geçici bir yüksek basınç oluşup soğukları bize itemezse işte bu sefer de Ural dediğimiz çöllerden beslenen sıcak kökenli yüksek basınç başımıza bela olur. Zaten Ural'a dikkat ettiyseniz Sibirya merkezlerine göre pek de dağlık sayılmayan aslında kendi başına bir iş görmeyen can sıkıcı kuraklaştırıcı gıcık bir oluşum. Onu diğerlerinden ayıran temel özelliği ise Batı Sibirya'nın güneyinde Dünya'nın en yüksek dağları ve soğuk bölgelerinden Himalaya sıra dağları varken Ural'ın güneyinde dünyanın dönüş hareketi nedeniyle denizden hiç nemalanmayan Afganistan-Pakistan çölleri var. Yazın da bize bu deniz karaya göre soğuk kaldığı için yağış üretmeyen ters Muson dediğimiz ya da halk arasındaki tabirle Basra alçak basıncı Arap çölleri üzerinden bize tebelleş olmaktadır.

    Qbo doğuya döndü, dönüyor

    Zonal rüzgarlar birkaç gün içerisinde belli belirsiz yavaşlayarak soğukları hapsetmekten vazgeçiyor yani güneye doğru iniş olacak.

    Iod dediğimiz Hint Dipolü de negatife yöneliyor. Her şey 10-15 Şubat arasında güçlü bir sistem almamız için uygun görünüyor. Sistemin süresinin uzaması için muhakkak İskandinavya'da yüksek basınç görmemiz lazım maalesef Sibirya derin uykuda olduğu için bizi blokaja sokabilecek tek hamle bu tabi Azor destekli olursa tadından yenmez.

    Polar atak yola çıktı geliyor endişeye mahal yok endişeye...

    Bu sene nasıl bir şanssızlık varsa üstünüzde sistemcikler bile hayal kırıklığı. Sorsan 850 hpa da -6 var günlerdir hava bulutlu soğuk falan diyoruz hava sıcaklığı 5 derece yağış desen o da yok yağsa yağmur yağacak.

    Dünkü Galatasaray gibi gelen sistemlerde kaç kere direkten döndük sayamadım sene başından beri. Şubatın ortasında ya herro ya merro diyeceğiz hayırlısı bakalım...