Beiträge von Gréy

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Kötünün de kötüsü olabilir mi derken oluyormuş gerçekten ay ortasında bari sistem alalım kışı güzel kapatalım dedim anca ortalamalara iniyoruz belki biraz altına inşallah bu bir döngüdür nasıl 2015-16-17 peş peşe iyi kışlarsa şimdi de peş peşe kötü kış yaşadık deriz başka bir çaremiz de yok zaten insanda ne moral bırakıyor ne motivasyon...

    2011 veya 2012 Kışına benzer bir gidiş var şu sıralar yanlış hatırlamıyorsam. Tam emin değilim hangi yıl olduğuna. 2011 kışıda olabilir veya 2012 de. tek fark o zaman La Nina vardı. Doğru dürüst yerde kar görecek sistem gelmemişti. Kış bitmeye az kalmışken yine Avrupa'ya akın eden örümcek ağlarından kurtulamamıştık ve açıkçası delirmiştik hep beraber. Şubat ayının sanırım ortasıydı artık kışı kapatalım dediğimiz bir zaman Son 5 günde Avrupaya ordu gibi hücum eden A.B alanlarını kovan Rusya hakimiyetli bir Y.B alanı belirdi. Dikkatinizi çekerim son 5 günde ortaya çıktı. Şubat ayına damga vurmuştu.

    Şu kışı 2012 ile karşılaştırmak 2012'nin yedi ceddine sövmek gibidir :)

    Geçen yıl bu akşam saatlerinde Erzincan'a birliğine teslim olmuştum ve aynı gece depremle uyanmıştık tabi telefon, internet vb olmadığı için normal bir depremmiş gibi gelmişti sabah olunca her şeyi öğrendik...

    Allah rahmet eylesin bir daha böyle felaketlerle ülkemizi sınamasın

    Bazı arkadaşlar çok nazlı sanki bir şey olsun da forumu bırakayım kafasında belki kendince haklı olan birkaç arkadaşımız vardı böyle karar aldılar ama artık bu tarz mesajlar bana samimi gelmiyor.

    Burada açıklama yapmak zorunda da değilsiniz ayrıca gitmek iseyene kapı gösterilir saygılarımla...

    Nao, cambazın ip üstünde yürüdüğü gibi nötr üzerinden yürüyor. Şu haliyle sistem almamamız ilginç gerçekten. Bu görüntü çok rastlanmaz.

    Sorun Atlantik'te değil aşırı pozitif ao bize bol bol yb gönderiyor sonrasında da negatife daha yakın modeller de bunu modelliyor şu aralar sistem inecekse de Avrupa'ya inecek diyorlar bak o değişebilir işte.

    kuzeyin_oglu ilginç bir şekilde Karadeniz ortalamaları Türkiye ortalamalarına çok yakın çıkıyor önceki birkaç yıla baktım sonuç değişmedi zaten Türkiye genel aralık ayı sıcaklık ortalaması ile Karadeniz Bölgesi aynı :) BU yıl da 0.1 derece Karadeniz daha sıcak kapatmış bu kadarcık sapma denk kabul edilir.


    Öte yandan aralık ayı sıcaklık ortalamasının normallerden +1.5 derece ve üzeri geçtiği yıllara baktığımda el nino ile derin bir ilişkileri olabileceğini düşündüm. El nino Atlantik'i kudurttuğu için İzlanda güçlenir biz sıcak tarafta kalırız erken dönemde İskandinavya karla kaplanıp soğuyana kadar biz aralık ayında sıcak tarafta kalırız diye düşündüm. Ancak ılık geçen yıllarda el nino, la ninaya üstünlük kurmuş olsa da bariz bir sonuç ortaya çıkmadı.


    2023-2024 ( Güçlü El Nino) Mart ayıyla birlikte el nino zayıflayarak önce nötr ardından la ninaya geçiş yapabilir o yüzden yıl görünümü orta düzey el nino



    2022-2023 (Zayıf La Nina)



    2010-2011 (Güçlü La Nina)



    1996-1997 (Nötr)


    1981-1982 (Nötr)


    2009-2010 (Orta El Nino)


    2014-2015 (Zayıf El Nino) Ancak yıl sonuna doğru orta güce erişip 2015-16 sezonunda çok güçlü el ninoya dönüşmüştür.


    2020-2021 (Orta La Nina)


    2017-2018 (Zayıf La Nina)


    1999-2000 ( Güçlü La Nina)


    2019-2020 (Nötr)


    Diğerlerine resim ekleme sınırı getirildi o yüzden ekleyeemdim ama mevzu anlaşılmıştı heralde. Güçlü la nina ya da güçlü el nino olması aralık ayının ılık geçmesiyle pek alakalı görünmüyor sorun dünyanın ısınması...

    kardeşim ben mesela genel düşünüyorum. 2018 de bırakın sahilleri; dağlarda, doğu da iç kesimlerde bile çoğu yerde kar adam akıllı yağmadı. Kayak merkezleri bile çok kötü geçirdi. Bu sezona bakarsak daha iyiyiz . Yok o sezon normallerden şu kadar sıcaktık yok bu sene daha sıcağız diye ben bunla ilgilenmiyorum. Her sene sıcak zaten. Bize lazım olan kar ve keyfi olarak değil barajlarımız için de gerekli.

    Hocam zaten 2018 Anadolu topraklarında kar örtülü gün sayısının en düşük olduğu yıl ancak şu son iki haftayı saymazsak bu yıl da dağlar, kayak merkezleri kar görmedi ki şubat ayının ilk yarısı da kayıp görünüyor ikinci yarı telafi etmezse 2018 ile başa baş gidecek

    2018 kadar kötü bir kış geçirmediğimizi düşünenler için tarihin en ılık aralık ayını geçirdiğimizi hatırlatmak isterim.

    Aylık Değerlendirme Anomali


    İstatiksel olarak baktığımızda da aralık ayı aşırı ılık geçen yıllarda kışlar da kötü geçiyor 2014-2015 sezonunu hariç tutabiliriz.


    Ortalama Sıcaklık

    Sabahtan beri yağış alıyoruz ama Samsun'un merkezi noktalarını ölçen bir tane bile istasyon yok en mantıklı görünen batıdaki Atakent istasyonu o da kuzey-kuzeydoğulu kütlelerde içeride kalıyor az yağış alıyor diğer iki istasyon içeride kalıyor onlarda yağış alamıyor Türkiye'de daha saçma bir dağılım göremezsiniz.

    Tam olarak doğru. Her zaman mucizedir bu enleme sistem alabilmek

    Katılmıyorum 4 yıldır sahillere dolu dolu bir kere bile kar yağmadıysa bunu enlemle açıklayamayız veri paylaşım sayfasında bir tespit paylaştım iklim değişikliğini kabul wtmek zorundayız.

    Mekke yemyeşil oluyor da biz kar alamıyorsak bir şeyler ters gidiyor demektir