Beiträge von İTÜ_Meteoroloji

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


    @İTU_Meteoroloji sen neyin derdindesin kardeş madem buyuk iddilar buyuk kanit ister ..seninkide bir iddaa hani kanitin..az bise bilen kendini bisey zannettemesin. Hep konusuyorsun ama bu insanlara sunacagin biseyde yok .oyuzden kendni fazla yorma kardes boşa kurek sallama semih beyle iddaya girmek gibi hata yapma bnce.hersey ortada bu forumun bu kadar dolu olmasi semihin yaptigi nokta atislari sayesindedir


    Az bilen kendini bişey zannetmesin öyle mi? Peki o zaman, foruma kayıt olmak gibi bir hata yaptım evet haklısınız ve kesinlikle "boşa kürek sallıyorum"


    Herkese iyi forumlar,
    Teşekkürler.


    Umarım sisteminiz tutar :)


    İTÜ_Meteoroloji lütfen sizde net tarih ve bölge olarak tahminlerinizi yapın. Semih bey net tahmini bildirdiğ ve sahiller 30cm'den az alsın tahmini bırakıyorum bile dedi. Burada sizinde net bir tahmin yapmanız gerektiğini düşünüyorum.


    Merhaba cnspnky,


    Bu gece ve yarın 12'den sonra net tahminimi marmara bölgesi için yapacağım. Evet tahminim Semih Bey'e göre biraz daha geç gelecek. Eğer DEK bekliyorsanız ve kar yağışı için tek dayanağınız DEK ise son ana kadar beklersiniz. Bazı arkadaşların dediği gibi -20'den -12'ye düşse bile (mutlak değer alın) DEK görülecektir fakat efsane bir yağış bekliyorsanız, -12'den bile aşağı inebilir ve tüm hevesiniz kaçar.(mutlak değer alın)


    Bu konuda görüşmek dileğiyle :)


    Merhaba İTÜ meteoroloji sen de sanırım Mgm'nin tahminlerine göre konuşuyorsun ben de öyle yapıyordum 30Aralık sisteminde çok fena yanıldım Mgm'nin aylık tahmininde 3 hafta önce hem bu haftayı hem de gelecek haftayı normallerin üzerinde gösteriyordu ve çok yanıldı.Yani Mgm ye uzun vade de pek güvenmemekte fayda var.


    Merhaba Şevket,


    Daha önceki mesajlarımda "MGM'nin son ana kadar net şeyler vermediğini" zaten belirtmiştim. Tahminlerimde MGM'yi kullanmıyorum. Bir çok farklı siteyi ve veritabanını kullanıyorum. Evimin çatısında ise amatör kullanıcılarında ulaşabildiği ölçüm aletleri var. Bursa'da ki Tübitak ölçüm merkezleri kapanana kadar ordaki verileride arkadaşım aracılığı ile gözden geçirebiliyordum fakat 2012 yılında ölçümün yetersizliği dolayısıyla oradaki aletler kaldırıldı.


    Teşekkürler yorumun için


    Sayın İTÜ ileriye dönük keskin tahminleri yapamayacağınız Semih bey' in tahmin haritası ve tekniği yönünden sizden bir adım önde olduğunu gösteriyor bunu yazınızdan çıkarıyorum. Belkide izlenilen yol haritası ve gelişmiş bir tekniği olabilir eğer varsada lisanslı olarak tutan tahminlere göre satışı yapılabilirmi :)) selamlar?


    Merhaba,


    İleriye dönük keskin tahminleri forumu takip eden çoğu kişi yapabilecektir. Aslında çok çok zor birşey de değildir. Önemli olan o tahmini tutturmaktır. Şuan bende tahminimi yazarım fakat tutmama ihtimali şu aşamada çok yüksek ve kişisel yorumdan öteye gidemem. Ben Semih Bey'i tam anlamıyla yalanlamadığımı, sadece biraz daha temkinli yaklaşılması gerektiğini söylüyorum şu aşamada. Benim beklediğim yağış ile Semih Bey'in beklediği yağış farklı olabilir, inatla bunların "tahmin" olduğunu anlamayan arkadaşlar var. Eğer sayısal verilere bakıp kesin bişey söyleyebilseydik adı "tahmin" olmazdı. Son olarak Karadeniz kıyısına 1-1,5 metre kar yağışı ciddi manada şaşkınlık verici bir iddaa. Carl Sagan'ın dediği gibi: "Büyük iddaalar, büyük kanıtlar ister"


    Teşekkürler,
    İyi forumlar.


    Sayın İTÜ sizin tahmininiz le karşılaştırma yapıldığında yanılma payınıda eklersek doğruluk bakimından eğer Semih bey haklı çıkarsa ??? Planınız nedir . Selamlar.


    Sayın Heckler Koch,


    Benim şu süreçte Semih bey gibi kesin bir olguda bulunduğum söylenemez; Heleki DEK yağışı konusunda. Yarın belki kesin olarak birşeylerden bahsedebiliriz. Semih Bey'in 1-1,5 metre kar yağışı beklentisini merakla takip etmekteyim. Semih bey gibi 3-4 gün önceden "30 cm kar yagmazsa tahmini bırakırım" demem mümkün değil. Şu noktada her mesajımda belirttiğim gibi temkinli yaklaşmakta ısrarcıyım. Şuan ki sistem bence yanıltıcı.


    Teşekkürler,
    İyi forumlar.


    Sayın İTÜ forumdaki ileriye dönük tahminler için yorumunuz nedir ? Sizce herkes bu şekilde tahminler yapabilirmi yoksa Semih hocanın tahminleri başarılımı bizler ? Selamlar. semih hocaya güveniyoruz sizin de düşüncelerinizi almak isteriz.


    Semih Bey'in tahminlerini ve kullanıcıların yorumlarını dikkatle takip ediyorum. Semih Bey'i ve ya herhangi birini yorumlamak bana düşmez ve yapmayı sevmediğim birşeydir. Fakat kendi fikrim olmakla birlikte uzun süreli tahminlerinin başarılı olduğunu ancak tahminlerini söylemekte aceleci olduğunu bu yüzden başarı yüzdesinin düştüğünü söyleyebilirim. Burdan başarısız olduğunu düşündüğüm sonucu çıkmasın lütfen, sadece daha iyi yüzdelere ulaşabileceğinden bahsediyorum. Herkesin bu şekilde tahmin yapması mümkün mü sorusunun cevabına gelince; "Risk almayı seven herkes bu tahminleri yapabilir" şeklinde cevap verebilirim. Fakat profesyonel biri daha temkinli yaklaştığı için sistemin son zamanlarına doğru net tahminlerini sunar. MGM'ye ve diğer hava durumu sitelerini "yeteri kadar iyi değil" şeklinde nitelendirmenizin sebebinin bu olduğunu düşünüyorum.


    Herkese iyi forumlar,
    Teşekkürler.

    Hoşgeldin, tahminlere saygılıyız ama sen bu tahminlerde yanılacaksın ;)


    Bu yorumları görünce arkadaşlarımla ufak bir münasebetimiz oldu ve onlarda aynı şeyi düşünüyorlar. Umarım biz yanılırız da Semih bey haklı çıkar. İstanbul'da maksimum 10-15 cm, Bursa'da ise 5 cm yağış bekliyorum en fazla. Bursa'da yağma ihtimali bile çok az.
    Şevket beyi tanımıyorum maalesef.


    Teşekkürler,
    İyi forumlar.


    Bence böyle söylemeye gerek yok. Sonuçta buradaki bütün yorumlar birer tahmin ve gerçekliği tamamen yansıtamaz. Bende Semih beyin bu soruya olan cevabını bekliyorum.


    Kar kalınlığı tahmini en zor tahminlerin başında gelir. Sıcaklığı ortalama değerlerde alırsak dediğiniz gibi olacaktır fakat son yıllarda 2-3 derece bir sıcaklık artışı var. Umarım 0'ın altını görür İstanbullu. Bursa için ümit yok :)

    Oyle bir kanit sunarki bir daha korkarsin buraya gelmeye:D


    Olay model sunmakta değil, 2-3 değere bakarak DEK'e karar verilmez. Daha öncede yazdığım gibi suyun dip sıcaklığı, suyun mineral oranı (direk tuz oranı diyebilirsiniz) bile DEK'i etkiler. Bahsettiğiniz 1-1,5 metre için "modeller var" diyemezsiniz, dersenizde başarısız bir tahmin yapmaktan öteye gidemezsiniz.


    İyi forumlar,
    Teşekkürler.


    Edit: Alışık olmadığım için yanlış arkadaşı alıntıladım. "Modelleri inceleyin" diyen arkadaşaydı bu mesajım. Özür diliyorum.


    Dek yağışlarınıda hesaba kat :D


    Türkiye'nin konumu gereği DEK yağışlarının etkisi bu kadar olmayacaktır. Deniz suyunun tuzluluğunu bile hesaba kattım ki böyle bir sonuç çıktı. Yarın 13:30 civarı kesin olarak birşey söyleyebiliriz. Ama şuan foruma yeni üye olmam sebebiyle dişli bir şekilde karşı çıkmayacağım ki insanların hevesini kırmayayım. Şuan sistem olarak baktığımız zaman yapılan en büyük hatayı belirli bir alanda hava değişimlerine dikkat edilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bir bütün olarak ele almaya çalışırsanız beklediğiniz sonucun çok "absürt" olduğu sonucuna ulaşacaksınız.

    Merhaba,


    Görüyorum ki herkes fazla ümitlenmiş fakat benim size tavsiyem pek fazla ümitlenmemeniz. Özellikle Bursa civarı kar yağışını nadir olarak bekliyorum. Tabi ki bahsedilen sistem gayet güzel görünüyor ancak 3-4 günlük bir süre zarfında bahsedilen herşey değişecektir. Benim görüşüme göre Marmara bölgesinde etkin bir kar yağışı olmayacak. Ankara ve Eskişehir'de yağış beklemekteyim.


    Foruma ilk mesajım bu arada.


    Teşekkürler,
    İyi forumlar.