Beiträge von Ahmet Can Alanç

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Arkadaşlar ECMWF 2 faktòrü hesaba katıyor.

    -Trakya'nın kuzey doğusundan eserek yüzeysel soğuma yaratacak Karayeli..

    -Maximum seviye ulaşan vertikal hava hareketlerinin yağış anında atmosferdeki soğumayı yer seviyesine çekmesi..

    Ne yazık ki GFS İstanbul'u denizden gördügünden bu tip sistemlerde devamlı yanılıyor. Hocalarımızda yaptıkları çalışmayla bunu ispatladı, 2m sıcakliginda en başarılı model Paralel GFS idi

    Yakın zamandan örnek: 12 Aralık ve 19 Aralık 2018

    Sistem sağsalim gelirse mümkünse olabildigince gezmeye bakın. Bu tip sistemleri şehrimiz 2 yılda 1 alıyor zaten.

    Sistem 3 günlük olursa Çamlıca,Riva sahili ve Fenertepe planımız var. :D

    Çamlıca'da eğerki uygun olursa sistem olurda Cuma gününe denk gelirse, Büyük Çamlıca Camii' de buluşup Cuma namazı kılalım mı? Sonrasında tepede şehrin doyumsuz manzarasına dalarız. Şimdilik 3 kişiyiz gelen olursa buluşuruz Çamlıca'da..

    Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz. Geçen sene bu kadar heyecanlı model takibi yaptıgımız anlar bile yoktu. Bir an önce kabus gibi, geçen kışın sona ermesi için gün sayıyorduk.

    Bu sene Allah'a şükürler olsun, Aralık ayında 3 kez karlı sisteme denk geldik. Üstelik 26 Aralıkta birçok noktada kısa süreli örtülerde oluşmuştu. Aradan uzun süre geçmemesine rağmen, farkettiyseniz yeni bir sistemin peşindeyiz. Şehrimiz adına rüya gibi kış yaşıyoruz, aslında farkında değiliz. Bizi o rüyadan Allah'ın izniyle tatmin edecek şekilde gelen 3/5 Ocak sistemimiz uyandıracak.

    bVJ5jj.png


    Marmara Denizi Üzerinden Türeyip Gelen DEK``ler...

    GFS sabah güncellemesinde genel olarak ender rastlanan bir duruma sebep oldu. Marmara denizi üzerinde türeyen Deniz etkisi kar sağanakları İstanbul'a ilerledi.. Skewte göre 3 Ocak akşam saatlerinde 500 hPa da -40 derecelik çekirdeğin denize çökmesiyle birlikte 4 Ocak ilk saatlerine kadar lodos yönlü esen rüzgarlar aracılgıyla deniz üzerinde oluşan yağış kütleleri şehire ilerliyordu. Ayrıca sistemin en çarpıcı noktası yer seviyesinden itibaren atmosfer boyunca havanın hızlıca soğuduğu göze çarpıyor. Ortaya çıkacak termodinamik kararsızlık GÖKGÜRÜLTÜLÜ ve şimşekli kar sağanaklarına neden olabilirdi. Geçmişte yaşadık yine yaşardık.Olması muhtemel durum mudur? Hiç rastlamadım ama Marmara denizi üzerinden DEK almayı yaşamak isterdim.

    Sistem İtalya'dan ziyade son ECMWF çıktılarına göre kıyaslama yapıldıgında gıdım gıdım doğulamış. Cold.EFso hocamız harika analiz paylaşmış. Görünce içim rahatladı,ECMWF ile GFS sistemi ilk gösterdiklerinin orta yolunu bulma derdine düşmüşler.

    İstanbulumuz özledigi soğuk ve karlı günlere kavuşacak inşAllah.

    Gfs ile Gem neresi benzer Allah aşkına?

    Ukmo+Gem+Jma+Icon şimdilik 4 lü ittifak halindeler, sistemi GFS ye göre batılı veriyorlar. Tabi buda şehrimiz için kar yağışı miktarını arttırıyor. Bakalım Ecmwf'nin de katılmasıyla ittifakı beşleyecekmiyiz?

    Farkettiyseniz öğle güncellemesine kıyasla biraz daha batılı ilerleyen akşam güncellemesi izledik. Batılamaya devam ederse, illaki Akdeniz dolaylarında alçak basınç patlayacak. İşte o zaman İstanbulumuzu son yılların en efsanevi sistemi bekleyebilir. 6/10 Ocak 2017 sistemiyle yarışabilecek potansiyel var üzerimizde unutmayın! :)

    grVMR2.png

    Dün sabah GFS güncellemesi 3 Ocak 13.00

    JZkbBB.png

    Bu sabah GFS güncellemesi 3 Ocak 13.00


    Şair burada şunu kastetmek istiyor. 1 gün içersinde görüldûgü üzere sistemde bariz batılama var. Öğle güncellemesine bakıpta ağıtlar yakmak yerine önümûzdeki güncellemelere umut ışığıyla bakalım. Görüyorsunuz, Azorun 1035 milibarlık merkezinde 150/200 Km lik gerçekleşen batılama ve İskandinavya'ya doğru kuzeye ilerlemesi sistemi ne hale getirmiş...

    1 hafta daha neler görecek bu gönül dostlar! 😀