Beiträge von Ahmet Can Alanç

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bizim buralarda hafif karla karışık yağmur var. Kar taneleri arabaların farlarından ve renk tonu koyu olan noktalarda net belli oluyor.

    Berkay34 dostum canlı yayınlara facebook sayfam üzerinden devam ediyorum. Reklama girdiginden burada paylaşamasamda profilimde linki birazdan paylaşacagım. İsmime tıklayıp profilden ulaşabilirsin.

    GFS Ters Köşe Oldu!
    GFS ile anlık radar gòrüntüsünü kıyasladıgımızda yanılgı içersinde oldugu apaçık ortada. İstanbul'un en batisini açık yeşil kütleler vuruyorken,GFS yağış dahi beklemiyordu. Karadeniz üzerinde hafif skalada verdigi yağışlar, tahmin edilenin aksine kuvvetli şeklinde görünüyor.
    ce61046a70a983311099e.jpg

    d82b789be.jpg


    Gözler radarda olsun son sözü Atmosfer söylecek! Allah yardımcımız olsun...

    Rica etsem Ukrayna Wrf linkini atabilimirsiniz?

    GFS skewte göre sistemde DEK mekanizmasının en aktif olacagı zaman dilimi yarın 03.00/09.00 arası görünüyor. Gece yarısı 700 hPa da -19 derecenin giriş yapmasıyla Karadeniz üzerinde gelişen DEKler güç kazanacak. Yoğun nem adveksiyonuyla, (taşınım) yıldız/kertel karayel bileşenli rüzgarında katkısıyla şehrin boğaz hattına ve Anadolu yakasına aralıklarla kuvvetli kar sağanakları bırakabilir. Soğumanın giriş yaptıgı sıralarda bulutların tepe yüksekliği 3 Km seyrediyor, neredeyse Cumulus boyutuna kadar ulaşıyor.

    Yarın öğle saatlerinde ise 700 hPa da gerçekleşen ısınmayla DEK ler ne yazık ki gûç kaybedecek.

    Sıcaklıgı sıfırı gördügü noktalarda yağış saf kara döner. Havada/yerde doymuş nem miktarı (%100) var. Bu yüzden bulundugunuz yerin sıcakligi neyse, yoğunlaşma sıcakligi yani dewpointi de odur.

    0 Derece ve altini gören noktalarda örtü oluşumuda başlar.

    Dostum İstanbul'da her ne kadar Ege kadar konuşulmasada, siklonun Marmara denizi üzerinden geçme ihtimalide varoldugundan şehire şiddetli yağış gelebilir. Akabinde saatdeki hızı 70 Km/s ulaşan fırtına olasılıgı var, son Ecmwf çıktarına göre.

    Önümüzdeki Pazartesi İstanbulluları hayli zorlayacak.

    Bu akşam ve gece Marmara-Trakya bölgesi gökgürültülü kuvvetli yağmurun etkisi altında olacak. Gündüz yükselen 20 derecrnin üzerine çıkan sıcaklıklar akşama doğru hızla düşüşle (7-9 derece) atmosferde termodinamik kararsızlıga sebep olacak. Atmosferde rüzgar fırtıns hızına ulaştıgından ve katmanlar boyunca rüzgar açısı benzer oldugundan Radar/Uydu takipçileri bu akşam Çanakkale'den İstanbul'a uzanan konvektif fırtına hattı görebilir. Gecenin karanlıgını şimşek/yıldırım aydınlatacak.
    Dolu riski dahi var.


    Sol Elim alçıda olmasaydı resimlerle analiz paylaşırdım sağlık olsun gelecrk sistemlere...

    Her kış öncesinde en önemli noktalardan biri şüphesiz Atlas okyanusunun sıcaklık anomilisi olacaktır. Bu yıl İzlanda`nın aktif olmasında en büyük etkenlerden biriside normallerin üzerinde seyreden ılıman okyanus sıcaklığı oldu.


    -Bizim özellikle en çok dikkat edecegimiz noktalardan biriside Britanya açıklarıdır. Bölgede okyanus suyunun normalin üzerinde seyretmesi, Ada ülkesine ard arda alçak basınç alanlarının türeyip yerleşmesine sebep oluyor.
    -Bununla birlikte ne yazıkki dinamik Azor yüksek basıncı ne olursa olsun Batı Avrupa`ya çıkış sağlayamıyor.
    -Geçtigimiz kış Ocak ayının son günlerinde Batı Grönland üzerinden Atlas okyanusuna Labrador [Soğuk su akıntısı] gerçekleşti. Soğuk su akıntısına karşılık ne yazıkki Ilıman okyanus üzerinde derinleşen alçak basınç alanları ne dinamik Azor YB nede termik İskandinavya YB şans tanıdı.

    GFS ve sınırlı alan modelleri Pazar gününü uçurmuş. Yav 2 gün önceki koşullar olsa, aksiyonu dibine kadar yaşayacaktık. Olacak şey değil, yazık bari haftasonu yaşayacagımız uzun süre güneşin altında kalındıgında terleten sıcak havanın sonunu boş geçirmeseydik. Halen umut var, her ne kadar bariz 12 saatlik ötelenme olsada gözler Pazar gününde! :D

    Pazar günü birçok şeye gebe... :D
    Hani geçmişte Cape (Konvektif Enerji) olmadan veyahut az oldugu zamanlarda orajlar yaşadıgımız olmuştu. Misal 7 Mayıs 2017 :D
    Yine benzeri oluşum gözlemlenebilir. Sebepleri:
    -Çünkü öncesinde 20 dereceye kadar ulaşan sıcaklık var, üstelik atmosferde 850 hPa sıcaklıgı 13 dereceye varıyor.
    -Hemen arkasında Balkanlardaki siklonun dönüş hareketiyle Soğuk cephe girişi yapacak aniden sıcaklıklar düşüyor. Ani düşüş termodinamik kararsızlıgı beraberinde getirir.
    Misal : 7 Mayıs 2015/2017
    -Açıga çıkan kararsızlıga atmosferde fırtına ve dikey hava harkeketleride eşlik ederse Gökgürültülü Fırtınalat kaçınılmaz olur. Atmosferde 0-6 Km Shear 50 Kts ulaşıyor, hatta geçiyor bile Pazar günü.
    Bu şu anlama geliyorki birden fazla aniden türeyen fırtına hücreleri türeyebilir.
    -Atmosferde enverziyon olmasaydı Cumartesi gecesi erkenden şova başlayabilirdik.
    -Konvektif fırtına hattı oluşabilir. Egeden itibaren yurda LODOSLAMA giriş yapar. :D
    -Bana kalırsa bu sistemde Dolu ihtimalide önplanda sebepleri apaçık ortada
    1.Aniden 6-8 Derece düşüp ortaya çıkan termodinamik kararsızlık
    2.Atmosferde katmanlar boyunca 80 Km/s hızla esen Lodos Fırtınası
    3.Kuvvetli Dikey Hava Akımı
    3.Donma seviyesinin 2 Km inmesi
    4.Atmosferde yüksek miktarda nem olmaması
    Aslında 4. Koşul biraz tartışılır,skewte bakılırsa cephe geçişi esnasında atmosferde 300 hPa (Yerden 9 Km kadar) %100 doymuş nem miktarı var. Doymuş nem dolu tanelerinin erimesine sebep olur. Fakat illakı nemin çokta yoğun olmayacagı zamana denk geliriz. Eğerki skewti incelerseniz havada inanılmaz değişim var.


    Bonus: Cumartesi günü görecegimiz Sirriüs bulutlarına selam olsun onlar cephenin habetcisidir. İnce tül gibi atmosferi kapatsalarda güneşi görmemize engel olamayacaklar. :D