Beiträge von Ahmet Can Alanç

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Nihat kadar dansöz çirkef insan görmedim. Geçen hafta takımı demolize edip oyun kaybetmesine neden olurken,bugün kendi oynadıgı bir oyunda kaybetmesine rağmen "Hadi sevindirmeyin gereksiz sayı vermeyin" gibisinden laflar ediyor
    Yav ulan insana demezler mi? Performansın kadar konuş! Kendisini oradaki sporcuların Koçu sanıyor herhalde.
    En yakın zamanda gider inşAllah konuşması bile itici...

    Zamanım kısıtlı oldugumdan diğer önemli ayrıntıları paylaşamadım. Tek bit Skewt üzerinden paylaşacagım detayları toplamaya çalıştım.
    Ek ilave olarak yarın 2 Cephenin arasında kalıyoruz. 2 farklı hava kütlesinin karşılaşması aniden konvektif enerjiyi (Havadaki kararsızlıgı) fırlatacak. Soğuk cephe giriş yapana kadar yarın il genelinde aniden gelişen fırtına hücreleri cirit atacak. Soğuk cephenin girişiyle düşen hava sıcaklıgıyla termodinamik kararsızlık aniden azalacak.
    Aksiyon bakımından ne varsa 08.00-13.00 aralıgında var. :D


    Sabah Gökgürültülerinin Sesiyle Uyanmaya Ne Dersiniz?


    Yukarı atmosferi en ayrıntısına kadar sizin anlayacagınız türden incelemeye çalıştım. Şimdi yazıya [tahmine] dökecek olursak;


    -Pazar sabah erken saatlerinde Trakya üzerinde gelişen fırtına hücrelerinin üst seviyedeki fırtına hızına ulaşan rüzgarlarla İstanbul`a doğru sürüklenecek. Üstelik İstanbul`da kara üzerinde dahi fırtına hücrelerinin gelişimini izleyecegiz.
    -Bulutların tepe yüksekligi 9 Kilometreyi bulurken, tepe sıcaklıgı -50 dereceyi buluyor. Yani buda dolu ihtimalini arttırıyor. Nem oranı atmosferde çok fazla oldugundan buz tanelerinin atmosferden yeryüzüne yol alırken erimelere yol açacaktır, fakat yer seviyesinde fırtına hızına ulaşan rüzgarlar sayesinde bugünkine benzer ufak çaplı dolu geçişleri görülebilir.
    -Yarınki konvektif enerji [atmosferdeki kararsızlık] bugünün neredeyse 3 katı diyebiliriz. Konvektif enerji bulundugumuz aya göre muhteşem görünüyor. Yarın yoğun şimşek/yıldırım aktivitesi görülebilir.
    -SREH değerlerine baktıgımızda fırtınanın dönüş rotasyonu yeterince kuvvetli 200`e kadar varıyor. Ufak CAPE değerleriyle su hortumuna sebep olabilir. Marmara denizinde su hortumu ihtimali var.
    - Dikey hız, tıpkı bugünki gibi kusursuz görünüyor. Bunda yarın sabah 10-11 civarında 15-16 derecelere ulaştıgımız yer seviyesi sıcaklığının katkısı büyük diyebilirim. Isınan hava hızlıca yükselecek.
    -Kütleler Lodos bileşenli [Saf Lodos değil] yönünde ilerleyecek. Tıpkı bugünki radar görüntüsünde gördügümüz kütlelerin ilerleyiş yönlerini yarında görebiliriz.
    -Gökgürültülü kuvvetli sağanak yağışla metrekareye 15-30 kg/m2 yağış düşmesi beklendiginden ani su baskınlarına sebep olacagından dikkatli olunmalıdır.



    Yarınının Risk Haritas

    Sağolun çok teşekkür ederim. Aslında sabahleyin güneşli hava varken bırakmıştım tam fırtına bulutları geldigi anda hava karardıgında ani geçişle muhteşem görüntü ortaya çıkacaktı ama ayarları yanlış yapmıştım olmadı.
    Sonra 2. bir şansımızın daha oldugunu düşünerekten yani aniden havanın açacagını uyduya bakarak varsayım yaparak pencere kenarına koyup sabitledim, ortaya güzel görüntü çıktı.

    Trakya'da muhteşem konvektif fırtına hattı (squal line) var.
    Şimşek/Yıldırım aktivitesi 1 Dakika 3 olarak ortalama aktivite gerçekleşiyor. Darısı bizim başımıza öğlen bizede uğrayacak.
    Yarında havadaki konvektif enerjinin bulundugumuz aya göre yeteri kadar yüksek olmasından dolayı gökgürültülü kuvvetli yağışlar görebiliriz.
    Yağışlara şimşek/yıldırım da eklenecektir.

    @Cold.EFso
    Hocam attıgınız resmi görünce beynim error yedi. Kar resmen arabaları,ağaçları yutmuş. Normal birşey olmadıgı %100 kesin, heleki Rusya gibi Tundra/Step ikliminin görüldügü yerde bu kadar muazzam yağış insanı hayret ettirdi.
    Yaşadıgımız dünya normal değil, attıgınız resimdeki kar kalınlıgının yarısını İstanbul`da Mart ayında görsem valla artık insan normal olarak karşılar. Anormal olayı normal yaşayacak kıvama geldik. Bunu bize yaşatan dünyada son yıllarda görülen extreme atmosferik olaylardır.
    Belkide attıgınız resimdeki karın aynısını İstanbul veyahut yurdumuzdan bir bölge elinden kaçırdı. Eğer o ``Sibirya Kırbacı`` olarak adlandırılan sistem bodoslama ülkemize dalsaydı, Akdeniz`de 3/4 defa ardı ardına tepki alçak basınç alanları türerdi. Kara boğulurduk ama kaçırdık. Bu demek değildirki önümüzdeki yıllar benzer oluşumlar olmayacak. Kutubun +35 derece normallerin üzerinde sıcaklık seyrederek rekor düzeye ulaştıgınıda hesaba katarsak benzer kutup salınımlarını ilerleyen yıllarda da görebilecegiz. Basınç dizilimlerinide lehimize çekersek, bu sefer efsaneyi TÜRKİYEMİZ yaşar. :D