Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • forum.havaforum.com/attachment/7461/
    20 Aralık civarındaki sistemde şu an istediğimiz gibi gitmiyor nedeni Avrasya genelinde bir türlü yok olmayan oradan oraya yuvarlana yuvarlana giden alçak basınç ve basınçlar. Bu basınçlar ayrıca çok derin olduğundan soğuklarıda kırıyor ve bizim gibi güney enlemlerde yaşayan coğrafyalara yeterince soğuk pompalanamıyor. Yine de ao-nao nun kafası karışmaya başladı ve belki söylediğim tarihlerde 850 hpa da -8,-10'luk sistem alabiliriz aralık ayı için -10 hiçte fena sayılmaz. Ancak aylardır devam eden kısır bir döngü var ve bu döngüye Hazar Denizi ile Orta Asya arasında oluşan yüksek basınçta eklenince ülkece kurak günler yaşıyoruz çünkü bizi de etkiliyor bu yüksek basınç. 20 Aralık tarihine sistem vermem hemde 1 ay önceden de aslında bu döngüden kaynaklanıyor. Modellerin senaryolarını inceledim, bize gelen ve gelmeyen sistemlerin sinoptiklerini ve tarihlerini inceledim ortaya bu tarihi attım ve tuttu da ama asla müneccimlik değildir. Eğer bu döngü bozulmadan, kırılmadan devam ederse sıradaki sistemin tarihini de veriyorum size 10-15 Ocak arasında olacak ve 20 Aralık sisteminden daha etkili olacak. Kuzey Yarım Küre soğuyor git gide soğuklarda kuvvetlenecek bu yüzen ao-nao endeksni tutturabilirsek güzel sistem alırız.


    20-22 aralık tarihlerinde ani straftosfer ısınmasından sonra döngü kırılabilir. Stratosfer ısınmaları ülkemiz adına genelde pek hayırlı olmuyor ancak şu an ortada hayırsız bir durum var bu kez işimize yarayabilir.(Hayırsız derken karseverler açısından demek istedim her şeyin en iyisini Allah bilir.) Dögü kırılırsa benim verdiğim tarihte sistem gelse bile ben bilmiştim demem tamamen şansa tahmin olur. Daha fazla söyleceklerimde var ama zamanım yok umarım gözünüzü yormamışımdır teşekkürlre...

  • gfs'nin 24 aralık tarihindeki sinoptigi. Balkanlardan italyaya kacan top ancak devamında sağ kulvardan kafkaslardan building cihly top oluşumu seziyorum .eger sağlam gelirse on nunara ull ye sebebiyet verir. d.karadeniz aralık son haftası efsane kar yağışları almış bir yerdir. Model sonu güzel haraketler bunlar

  • 2 yıldır Kafkasya'nın topları uğrar oldu buralara geçen hafta işaret fişeği yandı aralık değilde geçen yıl gibi ocak ayının sonlarında ull alsak yeter :)

  • 2 yıldır Kafkasya'nın topları uğrar oldu buralara geçen hafta işaret fişeği yandı aralık değilde geçen yıl gibi ocak ayının sonlarında ull alsak yeter :)

    o ull unutulmazdır hocam. Ne efsaneydi be bu senede öyle sistem alsak ama -20 lik. Çekirdeği olsun 8) :hfyeni (29): tamamdır
    (Hayaller Paris tabikide) :D :D

  • @Mia her güncellemede AO daha iyiye gidiyor aralık bitmeden güzel bir sistem alma ihtimalimiz nedir sana göre ?

    Evet endex güncellemeleri son 3-4 gündür hep iyiye gidiyor.Hatta beklenmedik biçimde AO güzel bir görünüm aldı ilerleyen tarihlerde tekrardan negatife eğilimini de göz ardı etmemek gerekir.
    Sistem alacağız gibi görünüyor ancak sahillerde kar örtüsü vs. tarzında bir sistem beklemiyorum çünkü soğuk çekirdekler şu an için Avrupa ve Asya kıtasın'da kutup bölgelerine konuşlanmış durumda bu bölgeler y.b hakimiyetine girmediği sürece tabiri caizse polar koridorlar bir türlü açılmadığı sürece yani kutup soğukları olduğu gibi alt enlemlere akamadığı sürece 24 Kasım - 7 Aralık sistemine yakın veya bir tık üzeri bir sistem şeklinde alabileceğimiz (çoğu şehir merkezine bu mevsimin ilk karı düşebileceği ) bir sistem bekliyorum.


    Özet olarak açık konuşmak gerekirse coğrafyamızın etkilendiği sistemlerin ör; merkezi genellikle ukrayna ile rusya kökenli olur ve bize -10 girmesi içinse bu çekrdekler -18-20 c arasında olmalı çünkü ülkemizin bulunduğu coğrafya nadiren çekirdek merkezine rast geldiğinden dikkat ettiğimiz en önemli hususlardan biri bu mesela +300 saat'te gfs sinoptikleri gayet iyi olsa da sıcaklık yetersiz kalıyor Rusya'da -10 varken bize ancak max. -7c gibi bir yansıması olabileceği görülmekte.
    Modellerin +192 saat'te güvenilirlik esaslarının oldukça düşük olduğunu +192 saati diyagramlar ile birlikte takip edilmesini daha faydalı görüyorum.

  • Bafrada gündüz rüzgar vardı ama soğuk bir hava yoktu. Akşam üzeri Yakakente geldim . Hava oldukça sakindi. Hatta gece tam bahar havası gibiydi. Az önce rüzgar başladı. Sanırım lodos. Lodos kaç gün eser böyle bilmiyorum ama havaların böyle gidecek olması hoş değil. Tabii hayırlısı her şeyin. Sonuçta her şey Allah'tan. Umarım, dengeyi yakalar, kara doyariz önümüzdeki günlerde.