Beiträge von hknnn

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    DoquKaradeniz28 hocam, sizin bilginize, tecrübenize donanımınıza kimse laf edemez. Siz bu işin ilmi kısmını dokuya dokuya kendinizi geliştiriyorsunuz zaten. Adamışsınız kendinizi bu bilime. Ben sonsuz takdir ediyorum. Burada tahmininiz başarısız olduğu zaman bile siz kendinizi geliştirmiş oluyorsunuz.

    Sadece katılmadığım tek nokta şu: Bizler için esas olan sizin konumunuz gibi ya da yüksek rakımlı yerlere değil de sahile kar yağması. O yüzden siz Nisan 18'e kadar kışı bitirmiyorsunuz ama bizim için şubat ortasından sonra her gecen gün şans azalıyor.

    Çarşambanın gelişi perşembeden bellidir diye bir laf var bilirsin.

    Kışın bana göre en şanslı dönemi Kanada'daki yüksek basıncın sonradan büyük bir bölünmeye yol açmasıydı. Ancak önce 13 Ocak sonra 21 Ocak sistemlerini alçak basınçlar yüzünden kaybettik. 21 Ocak'ı takiben devam eden blokajda da soğuklar kırıldığı için boş soğuk çektik.

    Hatta o dönem dedim ki bölünme oldu, soğuk tarafta kaldık ama gele gele kırıntı soğuklar geldi bundan sonra yer yarılsa gök gürlese bu şansı elde edemeyiz yani aslen kış kafada bitmişti.

    Yine de şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim bu kadar rezil bir şubatı ben de beklemiyordum. Kuzeyde soğukların toplanmasına birlikte eğer Atlantik çomak sokmasaydı şu an içinde bulunduğumuz sistemde amorti yakalarız örtü görürüz diye düşünüyordum. Yani kısaca 2018'den bir tık iyi bir kış olabilirdi ama günün sonunda daha kötüsü oldu sağlık olsun...

    Hocam, yanlış hatırlamıyorsam siz zaten bu kışın hemen hemen bu şekilde geçeceğini kış ön tahminlerinin yorumlandığı sıralarda bir mesajınızda belirtmiştiniz. Sayfalara geri dönüp o mesajizini bulmam çok zor ama bu şekilde bir değerlendirme yaptığınızı çok iyi hatırlıyorum. Kış adına kötü ama sizin adınıza gayet başarılı bir tahmin olduğunu düşünüyorum. Tebrikler.

    Yarından sonra gizli favorim Bafra'dır bu da burada dursun :)

    Çiy noktası değerleri fena görünmüyor Sinop ve Samsun özelinde sahillerde sürprizler görülebilir uzun süredir soğuk giden havalar yer sıcaklığını da olumlu etkiledi bizim açımızdan.

    Salı günü dönüyorum Bafra'ya. Kaçırır mıyım 😀

    kış bitti madem neden herkes montla kabanla botla geziyor gezselerya kısakollu larla yazlık ayakkabılarla demekki kış bitmemiş.beyler kimse kendini kandırmasın karadenizin kışı nisan ayının 20 sine kadar bitmez arada sıcak günler olur fakat yine sıcaklık düşer kışı sadece kar'ile badaştırmamak lazım kışın en önemli etkeni soğuk olmasıdır soğuk olmasa karda yağmaz kışta olmaz.oyüzden kimse duygusal davranıp kış bitti demesin olaya birde bilimsel olarak bakmak gerek dostlar.daha önümüzde 1,5 aylık zaman var kimse enseyi karartmasın çıkmayan candan ümit kesilmez 😊

    Hocam, lütfen yanlış anlamayın, ben bilimsel yönünden zerre anlamam, bilimsel dayanağım da yok, sadece bu zamana kadarki gözlemlerime dayanarak söylüyorum: Sahiller için Nisan 20'sine kadar sürmesi ifadesi bana pek sıcak gelmiyor. Hatta ben sahile mart ayında yağan kardan bile keyif almıyorum. Çünkü genelde bir taraftan yağarken bir taraftan eriyor, güneş açıyor vs. Belki çok kuvvetli bir soğuma olursa ancak keyif verebilir. Bizim buralarda az da olsa tütün üretimi devam etmektedir. Tütün için fideler şubat ortaları gibi ekilmeye başlanır. Yani bir bakıma şubat ikinci yarısı yavaştan da olsa bahar hazırlığıdır. Yani üreticiler artık ufaktan da olsa kışın çekilmeye başladığını göz önünde bulundururlar.

    Bence burada arkadaş da kış bitti derken sahile kar yağma olasılığının azaldığını ifade etmek istemiştir. Sürekli tarihlerin ertelenmesi ,sistemlerin sınırda kalması kar severleri psikolojik olarak etkiliyor. 😀

    İnşallah dediğiniz gibi çıkmadık candan umut kesilmez de bir şeyler görürüz. En azından şubat ayı içinde. Yükseklere yağması da ayrıca sevindirici bir gelişme kuraklık açısından olumlu yönde. Ama biz sahil kesmi için son senelerde tatmin edici bir kar olmadığından dolayı tüm mesela sahile kar yağması olarak algılanıyor. Saygılar....

    Yanlışınız var bugün gün boyu kızlan tarafta idim yerdeki kar ne cıvıktı ne de 10 cm nin altında idi kuru ve yaklaşık 15 cm kar vardı zaten gece boyunca sıcaklık - lerde idi gündüz de aynı şekilde yağış gece 2 ye doğru kara çevirmiş ben 10 gibi gittiğimde devam ediyordu hatta öğlen 3-4 gibi ayrıldığımda bile hafif bir şekilde kuru kar yağıyordu

    yaklaşık 600 rakıma ait bu görüntü 600 rakımda bile kar kalitesi mükemmeldi

    Bu fotoğrafta yaklaşık 350 rakıma ait olması lazım dönerken de çıkarkende 150-300 rakım arası sulu kar yağışı vardı


    benim bahsettiğim fotoğraflar da bunlar. Yollar da açık. Dokunulmamış yerlerde, ağaç dallarında vs. daha çok birikim olması normal ki Kızlan'dan bahsediyoruz. Yani bu mevsimde çok daha fazlası olması gereken bir yer. Anlatmak istediğim buydu.

    13'ü için bir gece sevindik, 15 cm falan cepte diye. Sonra boza boza çatılarda 0.5 cm'yi ancak gördük. İlk başlarda 22'si de iyiydi. Şimdi onda havada bile göremeyeceğiz galiba. Kıyılara tatmin edici bir sistem her geçen yıl daha da mı zorlaşıyor, nedir? Buraya üye olduğum ilk senelerde sistem var denirdi 10 gün önceden, 10 gün sonra da neyse o gelirdi. Şimdi sürekli olumsuz yönde bozulmalar, yetersiz soğuk ya da yeterli soğuk olup tatmin etmeyen ölçüde yağışlar vs.


    İnşallah kıyılar olarak tatmin edici bir örtü almadan kış bitmez. Herkese hayırlı geceler...