Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Her zaman için bilim ön planda tutulmalı. Ben sadece, bu hocaların bilimden kopuk ya da bilime aykırı konuştuklarını düşünmüyorum. Belirli bir dayanakları ve açıklamaları var.


    Anlatmak istediğim şey de aslında makale yazmamış olmalarının yetersizlik değil, tercih olması. Dolayısıyla bilimsel bilgilerini sadece makale üzerinden yargılamak yanlış. Tezi olmadığı için "ekrana çıkmasın, konuşmasın" demek yanlış geliyor. Celal Hoca'nın tezlerinin kaçı hala geçerliliğini koruyor bakmak lazım mesela.

  • bu nedir ama ya

    Demek ki bizimkiler o yüzden uzaya giden ilk kavim olmak istiyorlar. :hfyeni (18): Bu arada dipnot eklemek gerekir. Bu düşüncenin taliban'dan kalır yanı yok. Kurmuşlar arpalık, istedikleri gibi coşuyorlar. Bunlar neyi içiyorsa, vergisiz içiyordur.

  • Ne diyelim, inşallah Şener hoca haklı çıkar.Zamaninda 5-6 metrelik tsunami dalgası oluşturup, nüfusun 1/5'ini öldüren depremin olduğu yeri bu kadar hafife almak ne kadar mantıklı yaşayıp görücez.

  • Her zaman için bilim ön planda tutulmalı. Ben sadece, bu hocaların bilimden kopuk ya da bilime aykırı konuştuklarını düşünmüyorum. Belirli bir dayanakları ve açıklamaları var.


    Anlatmak istediğim şey de aslında makale yazmamış olmalarının yetersizlik değil, tercih olması. Dolayısıyla bilimsel bilgilerini sadece makale üzerinden yargılamak yanlış. Tezi olmadığı için "ekrana çıkmasın, konuşmasın" demek yanlış geliyor. Celal Hoca'nın tezlerinin kaçı hala geçerliliğini koruyor bakmak lazım mesela.

    Sorun burada başlıyor Şener ve Ahmet Ercan ikisinin düzgün bir dayanağı yok elle tutulur bir şeyleri yok bir tarafta yani bizlere gösterecekleri bir sebep-sonuç ilişki yok hala geçerliliğini yitirmiş 1-2 tane zamanında yayımlanmış veriden yola çıkıyorlar bunları niye ciddiye alalım şimdi? Marmara’da birbirine 1 km den daha yakın 22.000 km’den fazla sismik kesidi, özel bir yazılım ve süper bilgisayarlar kullanarak 1,5 yılda fayların tamamını 3D boyutlayan makaleleri bu kategoride dünyada 1. sıraya yerleşmiş bir ilke imza atmış hocalar var bir tarafta o kadar veriye rağmen hala içi boş açıklamalar yapan iki tane hoca hangisini dinleyeceğimiz belli.


  • Sorun burada başlıyor Şener ve Ahmet Ercan ikisinin düzgün bir dayanağı yok elle tutulur bir şeyleri yok bir tarafta yani bizlere gösterecekleri bir sebep-sonuç ilişki yok hala geçerliliğini yitirmiş 1-2 tane zamanında yayımlanmış veriden yola çıkıyorlar bunları niye ciddiye alalım şimdi? Marmara’da birbirine 1 km den daha yakın 22.000 km’den fazla sismik kesidi, özel bir yazılım ve süper bilgisayarlar kullanarak 1,5 yılda fayların tamamını 3D boyutlayan makaleleri bu kategoride dünyada 1. sıraya yerleşmiş bir ilke imza atmış hocalar var bir tarafta o kadar veriye rağmen hala içi boş açıklamalar yapan iki tane hoca hangisini dinleyeceğimiz belli.


    Başta tarihsel veriler Şener ile Ahmet Ercan'ı desteklemiyor bu ikisi bu tarihsel depremlere de bakmıyor zannedersem. İstanbul'da İzmit depreminden sonra en fazla genellikle 10-30 yıl içerisinde hep büyük bir deprem olmuş ve yine stres düzeyi aynı seviyede keşke olmasa ama öyle özellikle Doğu Marmara segmenti için.


    Resim

  • PergamoN hocam rahatsız etmek istemezdim ama çok merak ettiğim Adalar fayı var 1963 de 6.4'lük depremin bu fay da olduğunu söyleyen de var bazı noktalarda merkez üssünü Kartal ya da Çınarcık diyen var kayıtlar da bu depremin yıkıntı yapmadığı sadece 1 kişinin başına tuğla düşmesi sonucu öldüğü söyleniyor bu fay sizin nazarınızda ne derece deprem üretme potansiyeli var

    O deprem biraz tartışmalı verilen büyüklüğü yüzey dalgası Magnitüdü normal büyüklüğü biraz daha düşük olabilir,episantrı'da tartışmalı aletsel dönemde meydana gelen bir deprem olmasına rağmen en tartışmalı depremlerden biri istasyon sayısının azlığından kaynaklanıyor,muhtemelen çınarcık fayı kaynaklı ama episantr'ı adalar önüne koyan çalışmalarda yüksek sayıda, azınlıkda olsa adalar kuzeyinde İstanbul karasalına koyan bile var. Bu yüzden net bir yorum güç ama genel kabul gören çınarcık fayı kaynaklı olduğunu varsayarsak 33-35km civarında bir uzunluğu mevcut teorik olarak 6.8-7.0Mw arasında bir büyüklükden bahsedilebilir ama fayın nasıl davrandığı bilinmiyor parçalı kıralan bir faysa 16-17km uzunlukdan 2 parçalı deprem ürettiğini varsayarsak 6.4-6.5 civarında 2 depremde üretebilir.

  • bu nedir ama ya

    Aklima hemen gelen bir sahne var G.I.joe filmindeki sahne Londra ya atılmıştı sanırım teori uretenlere destek oluyor birazda. Mesela Romanya da 2 gün önce bir kadın Türkiye de haarp kullanıldı dedi ertesi gün deprem oldu bunu bile kullandılar teoriciler

  • SnowManN Rahmetli Aykut Barka ile yıllarca çalışmış MIT'den Robert Reilinger de olası depremin büyüklüğünün 6.8'i geçmeyeceğine dair açıklama yapmıştı.


    Tek parçalı kırılmaz, 6.8’i geçmeyecek
    Marmara’daki fay hareketliliğini gözlemleme çalışmalarını başlatan Dr. Reilinger, olası depremle ilgili konuştu. Reilinger, 7’nin altında deprem beklediklerini…
    www.google.com

  • SnowManN Rahmetli Aykut Barka ile yıllarca çalışmış MIT'den Robert Reilinger de olası depremin büyüklüğünün 6.8'i geçmeyeceğine dair açıklama yapmıştı.


    https://www.google.com/amp/s/w…-6-8-i-gecmeyecek-2449597

    Yine eski bir veri ve neye göre bunu dediğini yine göremiyoruz benim demek istediğim verilerle birlikte anlatsınlar bize bunu sadece yazılarla sözlerle değil ve kendisi Amerikalı olduğundan Ülkemizdeki kazım çalışmalarını vb. çalışmaları da görmeyerek bunu söylediğini düşünüyorum. Cenk Yaltırak böyle anlatıyor işte ve bence Marmara'yı şu anda en iyi çözmüş kişi Cenk Yaltırak ve sonrasında Celal Şengör çünkü Cenk Yaltırak Dünyada olan bir ilki yaptı 3D Marmara'nın fay haritasını çıkarttılar ve bunun üzerinden yayınladıkları makale dünyada 1. sıraya yerleşti.


    6.8 üstü deprem olmaz tezide çoktan çürüdü gitti Ayasofya kubbesini tek yıkabilecek büyüklük 7.5 557 - 989 ve 1509 da bu kubbe zarar görmüş olmuş mu olmuş Marmara da ki son 1500 yılda 7 üzeri deprem var 38 tane olmuş yani.


    https://www.researchgate.net/publication/365248700_Stress_change_generated_by_the_2019_Istanbul-Silivri_earthquakes_along_the_complex_structure_of_the_North_Anatolian_Fault_in_the_Marmara_Sea



    3D STRUCTURE AND DEFORMATION HISTORY OF THE SEA OF MARMARA | Cenk YALTIRAK  | 1 updates | Research Project

  • Sabah ki Bingöl depremi KD-GB yada KB-GD doğrultulu çok az normal bileşeni olan doğrultu atımlı faylanma çözümü vermiş episantr civarında haritalanmış bir fay mevcut değil güncel topografya ve çevre fayları göz önüne aldığımızda KB-GD uzanımlı bir fay olma ihtimali çok daha yüksek bu büyüklükte deprem üretebilecek 10'larca fay mevcut bu deprem bazında şuan için bir riskden bahsedilemez tetiklenen bir deprem olabileceği gibi Bingöl'ün kendi ürettiği bir depremde olabilir.

    Hemen hemen aynı episantr'da 25 haziran 2021'de 5.3'lük bir deprem daha mevcut sonra ki aylardada çevreside dahil çok sayıda +4M deprem üretti.

  • Yine eski bir veri ve neye göre bunu dediğini yine göremiyoruz benim demek istediğim verilerle birlikte anlatsınlar bize bunu sadece yazılarla sözlerle değil. Cenk Yaltırak böyle anlatıyor işte ve bence Marmara'yı şu anda en iyi çözmüş kişi Cenk Yaltırak ve sonrasında Celal Şengör çünkü Cenk Yaltırak Dünyada olan bir ilki yaptı 3D Marmara'nın fay haritasını çıkarttılar ve bunun üzerinden yayınladıkları makale dünyada 1. sıraya yerleşti.

    Kandilli müdürü Haluk Özener ve Japon jeofizikçilerin yaptığı jeodezi çalışmaları var Marmaradaki bir segmentin creep yaptığına dair.

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2018GL080984

    Yine bir tv programında Haluk Özener creep bulgularımız var derken Celal Şengör hemen konuyu değiştiriyor.

    (15. dakikadan itibaren)

  • Kandilli müdürü Haluk Özener ve Japon jeofizikçilerin yaptığı jeodezi çalışmaları var Marmaradaki bir segmentin creep yaptığına dair.

    https://agupubs.onlinelibrary.…full/10.1029/2018GL080984

    Yine bir tv programında Haluk Özener creep bulgularımız var derken Celal Şengör hemen konuyu değiştiriyor.

    (15. dakikadan itibaren)

    O kısım çok önemli değil bunun cevabını PergamoN hocam çok güzel vermişti geçenlerde Marmara da bir sürü segment bir sürü kısım var ona bakarsen Haluk Özener büyük bir depremi hala bekliyor ama fark ettiysen ondan bağımsız söylüyor bunu çünkü bu söylediği yer deprem beklenen bölgelerden başka bir alan sadece orada bir örnek veriyor Marmara da da böyle bir alanımız var diye.


  • O kısım çok önemli değil bunun cevabını PergamoN hocam çok güzel vermişti geçenlerde Marmara da bir sürü segment bir sürü kısım var ona bakarsen Haluk Özener büyük bir depremi hala bekliyor ama fark ettiysen ondan bağımsız söylüyor bunu çünkü bu söylediği yer deprem beklenen bölgelerden başka bir alan sadece orada bir örnek veriyor.


    Zaten büyük deprem bekleniyor fakat sadece birkaç kişiye bakıp "kesin doğrudur" demek yanlış bunu ifade ediyorum. Jeoloji matematik gibi değildir kesinlik içermez. Celal Şengör 2000 yılında yaptığı açıklamada 10 yıl içinde 7.5'in üstünde deprem olacak diyordu. Şimdi ise 30 yıl içinde büyük depremin olma riskini %70 olarak dillendiriyor.

  • Zaten büyük deprem bekleniyor fakat sadece birkaç kişiye bakıp "kesin doğrudur" demek yanlış bunu ifade ediyorum. Jeoloji matematik gibi değildir kesinlik içermez.

    İşte bende onu diyorum kesin doğrudur diye bir şey yokken ortada hiç bir verisi, bilimsel tezi olmayan kişileri dinlememek gerek.

  • İşte bende onu diyorum kesin doğrudur diye bir şey yokken ortada hiç bir verisi, bilimsel tezi olmayan kişileri dinlememek gerek.

    Uluslararası dergilerde yayınlanan çok sayıda makale batı ve orta Marmarada creep olayını açıklar. Doğuda, Adalar Fayının 10 km derinliğe kadar deprem üretmediĝini, kilitli olduğunu bildirir. Hiçbir verisi yok, bilimsel tezi yok demek doğru bir yaklaşım değildir.

  • Uluslararası dergilerde yayınlanan çok sayıda makale batı ve orta Marmarada creep olayını açıklar. Doğuda, Adalar Fayının 10 km derinliğe kadar deprem üretmediĝini, kilitli olduğunu bildirir. Hiçbir verisi yok, bilimsel tezi yok demek doğru bir yaklaşım değildir.

    Hangi makaleler onlar paylaşırsanız sevinirim. Elazığ depremi olmadan önce benzer makaleler vardı. ayrıca ben creep olayına demedim onu.

    Einmal editiert, zuletzt von SnowManN ()

  • Uluslararası dergilerde yayınlanan çok sayıda makale batı ve orta Marmarada creep olayını açıklar. Doğuda, Adalar Fayının 10 km derinliğe kadar deprem üretmediĝini, kilitli olduğunu bildirir. Hiçbir verisi yok, bilimsel tezi yok demek doğru bir yaklaşım değildir.

    Dümdüz tek fay çizgisinden sonra zaten bu makale hangi makale bilmiyorum ama geçerliliğini yitirdi Marmara da tek fay yok sorun burada başlıyor işte Marmara da birden fazla fay var. tek parça olsa zaten arka arkaya bu kadar 7 üstü depremler olmazdı.