Beiträge von Ahben Sonel

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Çok çok acı, kim bilir kim. Ailesi öğrenince daha bir acılı olacak vicdanen. Yetkilileri de kutluyorum erken müdahalelerinden dolayı. İnsan hayatı hiç olmadığı kadar ucuz ülkemizde. Çok şey yazarım, tutuyorum kendimi.

    100. Yılında, tehlikede olduğunu düşündüğüm, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ne kadar değerli bir armağan ve bağımsızlık sembolümüz olduğu olgusunu unutmadan, daha fazla sahip çıkıp, ele güne yedirmeyeceğimiz konusunda genç arkadaş ve kardeşlerime güvenim sonsuz.


    Yaşansın cumhuriyet!!

    Afetin etkisini değerlendirirken, şiddeti ve yıkımı siyasi değerlendirmek gerekir. Kimse "dağ, taş yıkıldı, kurtlar, domuzlar öldü" falan konuşmuyor.. Ayakta kalan binaların olduğu yerde, "kimse başedemezdi" lafları falan kaçış, gerçeği saptırma. Depremden kaçmak için yer baktım haritadan, sallanmayacak yer bulamadım. "Hükumeti savunmuyorum ama" diye lafa girmeler falan boş işler. En tepeden en alt siyasi ve bürokrata kadar, parti gözetmeksizin herkes sorumlu. Resmen soykırım yaşandı. Kusura bakmayın, siyaset de yaparım, eleştiririm de. Olaya istatistiki olarak bakıp, "kimse altından kalkamazdı" diye düşünüyorsanız da yazıklar olsun size de.

    Her zaman için bilim ön planda tutulmalı. Ben sadece, bu hocaların bilimden kopuk ya da bilime aykırı konuştuklarını düşünmüyorum. Belirli bir dayanakları ve açıklamaları var.


    Anlatmak istediğim şey de aslında makale yazmamış olmalarının yetersizlik değil, tercih olması. Dolayısıyla bilimsel bilgilerini sadece makale üzerinden yargılamak yanlış. Tezi olmadığı için "ekrana çıkmasın, konuşmasın" demek yanlış geliyor. Celal Hoca'nın tezlerinin kaçı hala geçerliliğini koruyor bakmak lazım mesela.

    Ben mühendislik okudum. Dört adet tez seviyesinde proje yaptım ve bölümün laboratuvar imkanlarını kullandırdığı nadir öğrencilerdendim. Hocam makaleye çevirelim dedi. Kabul etmedim. Şu an okuduğum bölüm ile alakalı iş yapmıyorum. Eğer hocanın teklifini kabul etmiş olsam, akademik kariyerim olmadığı için ismimin geçmediği ama benim hazırladığım bir makale olmuş olacaktı.


    Bunu anlattım çünkü, sadece makale bir insanın bilgi birikimini, tecrübesini ve araştırmalarını kanıtlar. Makale olmaması o araştırmanın yapılmamış olması anlamına da gelmez. Ben hakarete varacak şekilde bu hocaların linç edilmesini doğru bulmuyorum. Şener Hoca da deprem olmayacak demiyor. Sadece abartıldığı büyüklükte olmayacak diyor. Ahmet Hoca ise kırılma için yeterli enerji birikmedi diyor. Deprem olmayacak diyen yok yani.

    Tek bir sıyrığı bile olmayan ve vefat etmiş çok kişi duydum bugün. Donmuşlar sanırım. Her saat bir trajedi, her saat acı hikaye... Psikoloji ne kadar dayanır daha bilemiyorum....

    Vehbi Panik yaratmak amaçlı değil ama; yeni yapılan binaların da durumu ortada, en azından güneydoğu depreminde gördük. Kansız inşaatçılar, her şeyi kılıfına uydurup bina yerine tabut yapmışlar. Nasıl kontrol sağlanır, garanti alınır bilemem ama bina yaşına ve zemine de tek başına güvenmemek lazım. Üstelik bunları denetleyen bir mekanizma olmadığını da düşünürsek çok çaresisiz...



    Ben anlayamıyorum, neyi aklamaya çalışıyorsunuz. İçinden geçtiğimiz süreç acizlik. Kendiniz kanıyorsunuz, milleti kandırmaya çalışmayın. Bariz şekilde kurumlarımız, afet yönetimimiz, kriz yönetimimiz sınıfta kalmış hatta küme düşmüştür. Gözleri ateş saçan yetkililer, resmen milletle dalga geçiyor.


    Bak bu yazıyı çerçeveletip duvara asmak lazım. karasah eline sağlık. Durum bu kadar net özetlenebilirdi...

    İmza.

    Resmi kurumların ve konuyla doğrudan ilgili bilim insanlarının beyanları dışındaki yazılanları lütfen burada paylaşmayın. Panik ortamı yaratılıyor, insanların zaten psikolojisi dağılmış. Yapmayın, lütfen yapmayın.