16 Şubat Polar 20 Şubat Sibirya

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Son verilere göre ani stratosfer ısınmasına karşılık kutbi girdabın direnerek tarantula üstadın söylediğinin aksine parçalanmayacağı fakat zayıflayacağı twit aleminde konuşulmaktadır. Parçalanma ihtimali az da olsa vardı ben de merakla takip ediyordum fakat o ihtimal artık ortadan kalktı. Bu direnişin Avrupa üzerinde gerçekleşiyor olması ise bizim adımıza şanssızlık denilebilir. Girdap kıvrak bir hareketle sanki bir pilates topu gibi esneyip parçalanmaktan kurtuluyor. Bununla ilgili animasyonları Cohen gibi uzmanların sayfalarından ararsanız bulursunuz. Amerika'da ise orta ve doğu eyaletler ile Kanada başta olmak üzere aşırı soğuk ve kar haberlerini önümüzdeki hafta duyabiliriz. Yine de kutup girdabının zayıflaması ve tropikal dalgaların güneyden yaratacağı baskı ile yılbaşı sistemine benzer bir basınç diziliminin şubat 2. yarısı içinde oluşması yüksek bir olasılıktır. MJO 5 bizim için önemlidir. Forumda verilen çeşitli tarihler var bunlar için şimdilik erken olmakla birlikte dikkatle takip edilmesinde fayda vardır. Antenlerinizi açık tutunuz.


    Hay siz çok yaşayın. Ben de yazacaktım aynısını şimdi, siz yazmışsınız.:)


    Artık parçalanma ihtimali yok. En kötü yanı da Avrupa üzerinde tam da bizim kaderimizin belirlendiği bölgede direnmesi. En çok bu sıkıyor beni.

    Einmal editiert, zuletzt von Great Khan ()


  • Az önce bahsettiğiniz o veriyi ve daha birçok veriyi Cohen'in twitter hesabından okudum. Haberim var ondan. Paylaştığı veriler ile modeller tam bir zıtlık içinde olması gerekeni göstermiyor modeller imkansızı gösteriyorlar bunun sebebi verilerin yanlış girilmesi midir yoksa başka bir sebebi var mıdır onu çözemedim. Bu kadar tezatlık olmaz. Ancak bu akşam modelini gördükten sonra modeller ile uzun vadeli verilerin ilk kez örtüştüğünü gördüm bu da ilerisi için iyiye işaret modellerin hatalı olduğunu gösteren ilk somut belgedir bu akşam modeli özellikle de diyagram



    Tarantilamatik hoşgeldin :)

    Einmal editiert, zuletzt von Osmanlı ()

  • Öncelikle şunu söylemeliyim uzun vadede modellere bakmayiniz ecmwf izlandayi kırıyor yanı güçsüz gfs ise 955 950 İzlanda ortaya suruyor önce bi kendi aralarında anlaşsınlar sonra yavaş yavaş veri paylaşacağım


  • Polar değil ama Afrika atakları var bu tarihte.):


    :) olabilir hepimiz ters köşe olduk ; insan yanılabilir sonuçta veriler ve modeller üzerinden yorum yaparak tahmin yapılıyor şaşıran insansa şaşırtan veriler ve modeller... konu açıldığında bahsettiğin afrika ataklarıyla ilgili yorum yapılsa böyle böyle olucak kışın ortasında bu sıcaklıklar gelcek denilse tüm forum taşa tutardı nerden çıkarıyosun diye çünkü hiçbir model ve veri böyle birşeyi göstermiyordu ... Allah kerim diyelim :)

  • Şu haritadan nasıl olumlu bir sonuç çıkarıyorsunuz hakikaten insan hayret ediyor. Oklara yani rüzgar yönlerine baksanıza. 10-16 Şubat tarihleri arasında lodosa ve ılık havaya boğmuşlar bizi ve modellerde de bu görüntü net olarak görünüyor. Mavi rengin anlamı basıncın düşük dolayısıyla kalınlık değerinin de düşük olacağını ve yüksek basınç etkisinde kurak günler yerine yağışların görülebileceğini gösteriyor. Avrupa genelinde ciddi bir soğuk yok. Oralarda da kar olasılığı daha çok karasal ve yüksek kesimler için geçerli. Kıyılara hep yağmur var ve Avrupa'nın kışkolikleri de isyanlarda bu kıştan bize hayır yok en iyisi kar görmek için Alplere gidelim diyorlar.