Ufukta Görünen Sistemlerdeki Son Durum -2014/15-

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Noktayı koydun hani zaten aralığa ılık giriyoruz al sana kar işte:):D



    @"Enes Güleç(17)" Daha bu sabah dedem dedi bu lodos bu ayda hiç iyi bir durum değil dedi


    Kesin sonuç yani model takip etmeyi bırak :D
    olsun modelde önemli
    Bu arada @kaangr2 ne açıdan iyi durum değil dedi yani kar fırtınası flnmı


  • ya çok sıcak geçiçek dedi yada yakın bir zamanda kar görmeye hazır ol dedi


    Yılların tecrübesi deden iyi bir tahmin yapmış hemde kendi hislerine tecrübelerine dayanarak.
    Yakın bir tarihde dediyse 10 aralıkdır eğer ılıksada aralık ayı ılık geçecek demişti üstatlar ondandır

  • Bence 8 Aralık sistemi konuşulmaya başlanmalı cunku 1-2 gune 192h ye girecek su anda sadece tarrışma yapılmalı. Bu arada ılıkçılar gitti Akşam guncellemesinden sonra :D Ilıkçılara selamlar :D :D


  • @"Estimator Legend" Biz üstün teknoloji ile tahmin yaparken o sadece tecrübe ile yapıyor ve genelde tutuyor şaşırıyorum doğrusu


    Deden yanındaysa bir daha sorsana içimizde kuşku kalmasın
    Büyüklerimiz her şeyden daha tecrübelidir yaş ilerledikçe tecrübe artar

  • Kurak bir sezonun ardından yağışlı bir periyod vardır 2008de baraj seviyeleri şuanki baraj seviyelerinin altında idi 2009 yılı tavan yaptı diyerek konu uzamasın diyorum
    MGM uzunvadede kar ikonu koymaysa şaşırmayın derim ECMWF fazla iyi gitmiyor


  • Rize olarak 100 yıllık suyumuz var evellallah, sizde korkmayın taşacak barajlar.


    Bana göre 10-11 Aralık gibi iç kesimlere kar yapacak bir sistem gelebilir, kıyılarda kar için 24-25 Aralığı bekleyeceğiz.

  • Yılların hayat tecrübesi, günümüzün meteoroloji teknolojileri yanında sönüktür. Ne zaman ki modeller veya türlü atmosfer verileri üzerinde bir tecrübeniz oluşur, o zaman çoğu şeyden bir adım önde olursunuz.
    Günümüz dedeleri, nineleri, yaşlıları vs. meteorolojinin ne anlama geldiğinden bir haberken, model ve index takibi tecrübelerinin olması imkansız. Yani maalesef tecrübeleri oldukça yetersiz. Eğer tecrübelere bakarak tahmin yapmak isterseniz dedeye nineye de gerej yok, açın maarifli tahmine bakın. Geçmişten gelen tecrübelerle oluşturulmuş fırtına-soğuk-sıcak gibi unsurlar içeren tahminlere sahiptir maarifli takvim. Bunlar arasıra tutar, arasıra tutmaz. Yanlış anlaşılmasın, bu eski yöntemleri küçümsemek değil amacım, sadece günümüzün meteoroloji teknolojisinin yanında devede kulak kaldıklarını anlatmaya çalışıyorum.
    Yani yaşlılarınızın size ne dediği önemli değil. Her lodos ardı kar da değil. Eğer öyle olsaydı 2013 kışında kara gömülürdük. Sadece 3 yıllık model tecrübemle bile lodos ardı lodos ile gelen yağmurlu sistemler hatırlıyorum, çoğu da 2013'ten.


    Diyeceğim o ki meteoroloji her ne kadar altın çağını yaşıyor olmasa da, geçmişe göre çok ilerde. Eskilerden kalma hurafeler artık ne rağbet görecek ne de dikkate alınacak durumda. Onların dönemi çoktan kapandı. Yine de "Fala inanma ama falsız da kalma" tarzını benimseyip, eskilerin tahminlerini veya beklentilerini dinleyebilirsiniz tabii, kimse size birşey demez.


    Son olarak, modelleri takip etmeye devam ederek, sistemlerin karakteristik özelliklerini kavramaya çalışarak, kendi tecrübenizi oluşturmanızı öneriyorum. Meteorolojide geçerli olan tek tecrübe de odur zaten. Böylece ne eskilerin tahminlerini ciddiye alırsınız, ne de modellerin 240. saatinde gördüğünüz bir sinoptiğe üzülür veya sevinirsiniz. Bu tahmin kabiliyetinize katkı sağlayacağı gibi, şüphesiz psikolojinizi de koruma altına alır :)


  • Üstat mesela karadenizli balıkçılar fırtına yağmur filan bu konuda tecrübeliymiş birkaç kere habere bile çıkmıştı