Ufukta Görünen Sistemlerdeki Son Durum -2014/15-

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Aralık ayı için işler iyi gitmiyor.Oldukça ılık bir Aralığa hazır olalım özellikle Kuzey ve Doğu bölgeler.Bazı yerler 23-24 dereceyi bulabilir.


    Beklediğiniz sistem -8 ve -12'lerle gözüküyor, 4-5 gün sonra 0 izotermine razı olacağız.


    25 Aralığa kadar kar "ZOR"


  • Aralık ayı için işler iyi gitmiyor.Oldukça ılık bir Aralığa hazır olalım özellikle Kuzey ve Doğu bölgeler.Bazı yerler 23-24 dereceyi bulabilir.


    Beklediğiniz sistem -8 ve -12'lerle gözüküyor, 4-5 gün sonra 0 izotermine razı olacağız.


    25 Aralığa kadar kar "ZOR"


    Haklısın Semih, bu sistem geldi geldi. Geldiği zaman bile kıyılarda kar yapacak güçte olacağını zannetmiyorum çünkü biz bunu çok yaşadık. Sistem 300 h da -16 larla gözüküyor ama günü geliyor bi bakıyorsun 0 çizgisi sınırı bile geçemiyor. Ha ama her zaman böyle olacak diye bir kaide de yok bekleyip göreceğiz.

  • @"SibiryaKurdu" İsmet, Aralık ayı 2013 kışını anımsatacak ılık ve bol yağışlı.


    Batı ve Orta Avrupa ise özellikle Fransa,Almanya,İsviçre,Avusturya ve Polonya güzel kar yağışları alacak.Haberlerde hep duyacağız.


    Ama tüm kış böyle olmayacak.25 Aralık gibi AO nötr'e çıkacak ve ilk sistemimiz hayırlısıyla inecek, devamında ise sık sık bol karlı sistemler gelecek.Batı Avrupa bizi izleyecek.


    10-15 gün sonra kışı bitirenler ortaya çıkacak tabi ama Aralığın ılık geçmesi her zaman kârdır.


    Ben son 10 yılda 3 kez Aralık'ta kar gördüm (2006,2010 ve 2013 Aralığı) ve o Aralıkların akabinindeki kışlar hep ılıktı, bu kış böyle olmayacak.


    Batı Avrupa'daki -8'lere imrenmeyin biz bu kış inşallah -16'yı indireceğiz, Sibiryayı Kırım'a getireceğiz.


    Son gülen iyi güler

  • Uzun yıllar ortalamalarındaki kışlarda aralıkta mutlaka sistem almışızdır, arşivden araştırabilirsiniz, aralık ayının çok soğuk yada ılık olması kışın geri kalanı hakkında belirleyici olmaz, aralık bir kış ayıdır bizim coğrafyada soğuk bir aydır, ılık olması bişeylerin yolunda gitmediğini ifade eder, 2012 örneği veriliyor bulunduğum konumda 2012 aralıkta kky ve karda aldık, sistem alacağız ama nekadar etkili olacağını kestirmek zor, karasal bölgeler kar alır, aralık ayı konuşulduğu gibi ılık olmayacak, heran değişen modeller gibi bizimde takla atmamız doğru değil, eskisi gibi 3gunluk bir günlük tahminler olsaydı kışı daha keyifli yaşardınız, bol karlı kışlar..

  • "Aralık ayı maalesef konuşulan kadar soğuk olmayacak" demek bence daha doğru. Çoğu üyemiz zaten aralık soğuk geçecek diye düşünüyor. Ben ise buna karşı çıkıyorum. Aralık maalesef normaller ve üstünde sıcaklıklarla kapanacak.
    Ekim-Kasım ayları nasıl önümüzdeki kış için fikir sahibi olmamızı sağlıyorsa, aralık da pek tabii ki ocak ve şubat aylarının genel gidişatı ile ilgili bize bir fikir sunar. Birçok gözlem sonrası ekim-kasım ayının, akabinde gelen kışın anormalisiyle doğru, aralık ayının ise ters bir orantı içinde olduğunu söylemek son derece masum bir şeydir. Tamamen istatistikseldir. Yanılma payı var mıdır? Elbette vardır, olmaması düşünülemez. (kendi gözlemlerime göre kasım-ekim aylarının verdiği fikirler, aralık ayına nazaran daha sağlam oluyor. aralık ayının hata payı daha yüksek. arşivlerden inceleyebilirsiniz.)
    Tabii siz bu orantıyı "Kar yağdı-Kar yağmadı" şeklinde kuracak olursanız, hataya düşmeniz şaşılacak şey değildir. Bağlantıyı sıcaklık anormalilerine göre kuracaksınız. 2011 aralığının sıcaklık anormalisi bence gayet net;



    Kaldı ki aralıkta kar olmayacak diye bir kelime çıkmadı ağzımdan. Hatta 12-15 aralık arasında İç bölgelere kar yapabilecek bir sistem beklentim bile var. "Aralık normallerin üzerinde sıcaklıklarla tamamlanacak" demek, kar yağmayacak demek değildir.


    Nasıl haziran-temmuz gibi aylar normalden soğuk olabiliyorsa, aralık-ocak gibi aylar da normalden sıcak olabilir. Eğer ki aralık ayının normallerden sıcak geçmesini, işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi olarak kabul ediyorsanız, aralığın normaller altında kapanmasını da işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi olarak görmelisiniz. İşler yolundaysa, anormalimiz ortalamalara kusursuzca uymalı ve 0 olarak gerçekleşmelidir çünkü. (biraz karışık bir cümle oldu, yine de anlamakta sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum)


    Yukarıda paylaşılan 7 aralık tahmininin gerçekleşmesi ise zor değil, imkansızdır. 7 aralık 192h içinde bulunan bir tarih, modellerde ve diyagramlarda 0 izotermi bile yok. İstanbul'da gündüz sıcaklıklarının -4'e inmesi için 850hpa'da -15'ler gerekir bu mevsimde. Mümkün mü, siz karar verin

  • @"Siberianist" Aralıktaki yağış durumu nedir peki?

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein