Marmara ve Batı Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar şehrimiz ne olur diye soracağınıza hocamızın 1 , 2 sayfa önce yorumu var kısa bir şekilde.Ayrıca yarın da ayrıntılı bir şekilde tahminini yapacak.

  • kardeş 67 niçikn zonguldaklisin galiba eregli ne olur

    kardes ereglılıyım ama sakaryada yasıyorum calısıyorum burada..ya ben uzman degılım kı ne desem sana yanlıs olur burası model sayfası oldugu ıcın az bucuk hıslerıme dayanarak bır seyler soyluyorum burada tahmın yapan hocalarımız var onlar varken bana dusmez sana tam bılımsel kesın bır acıklama yapamam ama ınsallah yagar guzel Ereglıme ozledım orayı

  • Az çok bazı şeyler rayına oturdu artık.Sıcaklık ve yağış durumunu soran hemşerilerim adına ECMWF bazlı kısa bir ön değerlendirme de bulunayım.

    Cuma sabah saatlerinden itibaren yörenin iç kesimlerine (Manyas'tan kuzeyi ve Körfez harici noktalar) salı gününe aralıklarla kar vermiş.Sadece cumartesi bir kaç saatliğine karla karışık olabilir dercesine bir kaç ufak renk değişikliğine gitmiş.Körfez hattı için kar olursa pazar gecesi ile pazartesi sabahı arasında olabilir demiş , Manyas'tan kuzeyi tabirim de yani Marmara Adası-Erdek-Bandırma civarı içinde en geç cumartesi sabahından itibaren yağışlar kar şeklinde olur diyor.

    Cuma 17:00'a ait anlık ECMWF hava durumu öngörüsü ; Maviler kar, turuncular karla karışık yağmur , yeşiller yağmur.Yağışın şiddeti hafif tondan koyu tona doğru artıyor.

    d7763f6.png

    Donma seviyesi 0-100 metreye yöre genelinde tam anlamıyla cumartesi günü kıvama geliyor yani cuma ki karın şekli sulusepken olsa bile cumartesi ve ondan sonra ki günlerde daha kaliteli ve saf kar görebiliriz.

    Cumartesi 18:00 için ECMWF donma seviyesi.Aşşağıda ki skaladan mor renk 0 ila 100 arasına tekabul ediyor.

    0d73c58557c3.png

    2 metre sıcaklıklarına baktığımda cuma sabah ile öğlen arasında iç kesimlerde çoğu yer 0 ila 1 derece ile kar değerlerinde, bir tek Körfez hattı ile Kuzey sahillerde 3-4 derece gibi değerler var.Cumartesi sabahı alçağın etkisiyle merkez ve bir kaç iç noktada değerler 2-3 derece hattına yükselmiş gözüksede bu fazla sürmüyor , öğlene kalmadan sıcaklıklar yine kar değerlerine iniyor.Pazar günüyse Körfez harici çoğu noktada değerler kar için uygun hatta gecesi ve pazartesi günü bölge genelinde kar değerleri var.

    Cuma 12:00 civarı için ECMWF 2 metre yer sıcaklığı ;

    2ff1d9ded5ffc94c6f06cd.png

    Yağışların miktarına gelince yörede en yoğun kar pazarı - pazartesiye bağlayan gece ve pazartesi sabahına karşı duruyor.

    Değerlendirme dediğim gibi bu akşam ki çıktının yorumudur ,lakin cuma-cumartesi içinde olsa bir kaç gün ki şartlar kolay kolay değişmez artık , gerisinde değişim hala olası.Unutmadan sadece bu parametrelerle yağışın cinsini,şiddetini,sıcaklığı belirleyemeyiz işin içinde rüzgarından tuttun dewpoint'ine , kalınlık değerlerine kadar faktör var.Benim yaptığım sadece modele göre kolay gözlü ufak bir öngörü ve fikir oluşmasıdır.