Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bana göre bu sene Samsun'uda geçerek en kötü yağış konusunda Trabzon olmuştur. Verilerde bunu gösteriyor. Sağmız solumuz yıkılırken biz seyrediyoruz.

  • Tahminkolik fazla genelleme yapıyorsun. Madem öyle sana bir soru. Hem Bafra hem Çarşamba karayel etkisine bu kadar açıkken nasıl oluyorda Çarşamba Ovası Bafra Ovası'ndan neredeyse 2 kat daha fazla yağış alabiliyor. Sadece son 3 sistemde Terme Bafra'dan 250 kg daha fazla yağış aldı bunu karayele nasıl bağlıyorsun?

    Bir soru daha benim söylediğim etken fazla etkili değilse aradaki 250 kg fark nasıl oluştu ve senin dediğin karayel ile dağlar konusu 1. etken ise Bafra neden bu kadar geri kalıyor bu yıl değil her yıl böyle bu yıl daha fazla fark oluştu.

    Ayrıca Samsun'da dağlar denize dik mi? Bu da nereden çıktı Samsun'da dağlar denize paraleldir ama diğer yerlerde olduğu gibi kuzeybatıya ya da kuzeye değil kuzeydoğuya dönüktür.

    Trabzon Samsun'a benzer bunu biliyoruz zaten.

  • bu yagis alani samsunun batisinda da olabilirdi . Gecen yazdan beri ayni trend devam ediyor sadece doguya calisiyor. Benim demek istedigim samsun merkezin iki ova arasinda cukurda kaldigi. Ben simdikinden bahsetmiyorum ama karayel ruzgarinin 2026 kışına benzer olarak bafra alacam carsamba terme ye harika bir kar biraktigini ve merkeze kirinti biraktigini gorduk. Demek istedigim ise böyle denli sistemlerin merkeze bir faydasi olamayacagini samsunun bati yada dogu ilcelerine faydali olacagini soyluyorum. Neredeyse 1 senedir sinop samsun arasina bakarsan kuraklik haritasinda rekor kuraklik bu arada. Senin bahsettigin burdan yola cikilir. Ben karayelin samsun merkez icin yagis acisindan hic bir sey ifade etmedigini soyluyorum. Sen ise sadece ruzgarin etkin olmadigini soyluyorsun . O dediklerini zaten biliyoruz.

  • trabzon merkez de de yaşadim gördüm. Yoroz burnu özellikle karayel ile gelen yagisli sistemin merkeze sokulmasini genellikle engelliyor. Vakfikebir carsibasi besikduzu civarlari yagistan nasibini aliyor. Ve sistem direk trabzon merkeze pek etki yapmadan denizin ustunden direk dogu ilcelere ve rizeye dogru yol aliyor. Ama yildiz veya poyraz tam tersini yapiyor ilac oluyor bu merkezlere.

  • Tahminkolik karayelin etkisi kışın daha çok hissediliyor yazın şu ana kadar karayel esmedi bile bak bugünde poyraz esiyor mesela çünkü hep doğumuzda kalıyor basınç bu ısrar neden tek sorguladığım o. Trabzonluyum biliyorum oranın coğrafyasını.


    Yalnız aşağı yukarı 10 gündür havalar öyle sıcak gidiyor ki geçen seneyi solda sıfırda bırakır 2010'a benzedi iyice 31 derece %60 nem her yer yapış yapış rüzgar sımsıcak 2010 bunun az daha kötü olanıydı işte yaz öncesi tahminlerimde belirtmiştim 2010'a benzeyebilir diye benzedi gerçekten hem nemli hem sıcak.

  • Samsun merkez için ekstrem olayların yaşanması biraz zor coğrafi konusundan ötürü he yakalarsa da tam yakalıyor mesela 31 Şubat-1 Ocak sistemi koşullar tam olarak Samsun içindi 2007 yılında Ağustos ayında inanılmaz bir yağış almıştı Samsun Ordu sahil yolu tamamen kapanmıştı merkezde ki çoğu caddelerin asfaltı kalkmıştı var mı o zamanı hatırlayan ?

  • Samsun'dan Artvin'e kadar kıyı şeridindeki illerin bu sabah aldığı yağışlarda en fazla miktarı Terme almış.Geçen hafta da toplamda 150 mm yağış almıştı.Artık bu saatten sonra gelecek olan yağışlar toprak doygunluğunun doruğuna ulaştığı için afete sebep olabilir.Rize de bugün olan sel ise bunun bir göstergesi.Yağış olarak daha az almasına rağmen miktarı daha kısa sürede ve hızlı aldığı için coğrafik şartlarda eklenince ne yazık ki bu görüntüler ortaya çıktı.Bölge için kritik saatler olabilir.

  • arkadaş radara bakiyorum bi gram kütle yok. Hani samsun radarinida gectim. Trabzon radarinda da fazla bosey yok. Kutleler anjaraya kadar indi poyraz sayesinde. Hadi bakalim geceye kadar takip edecegiz..

  • Samsun merkez için ekstrem olayların yaşanması biraz zor coğrafi konusundan ötürü he yakalarsa da tam yakalıyor mesela 31 Şubat-1 Ocak sistemi koşullar tam olarak Samsun içindi 2007 yılında Ağustos ayında inanılmaz bir yağış almıştı Samsun Ordu sahil yolu tamamen kapanmıştı merkezde ki çoğu caddelerin asfaltı kalkmıştı var mı o zamanı hatırlayan ?

    Sel felaketi olmustu.d

  • Haritaya bak şaka gibi atmosferin Samsun'a yağmur yağdırmama ısrarı bitmiyor ne günah işledik bu kadar?


    2007'de ki sel unutulmaz 1 saatte 86 kg yağmur birçok şehirde kuvvetli yağmur gördüm ama öylesini hiçbir yer de görmedim inanılmazdı dün gibi aklımda.