Ocak Ayı Görünümü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Gayet tatminkar bir ay olacak gibi gözüküyor.


    İlk sistem net olmasada ilk haftasi gelecek. Muhtemelen 5 Ocak civarı. Önumuzdeki hafta Ocak ayiyla ilgili beklentimi paylasacagim.


    Şunuda belirteyim Yılbaşı henuz net degil. Yani tam olarak cozemedim. Kucuk bir ihtimalde olsa bir salinim olabilir. Olsada olmasada bu başlık altindan bilgi vericem.


    Bol yagisli ve soguk bir ay dileklerimle.

  • Oncellikle bize sistem inen yerlerde ortalama sicakligin dusuk olmasi gerekir. Bu yuzde 100 olmasi gereken birsey degildir ama olmasi sogugun kalitesini artirir.


    Asagidaki resimde soguk hava depolarini goruyorsunuz. Modelin son gununu aldim uzun suredir genelde soguklar bu cevrelerde toplandigi icin secilen gunun bir onemi yok. 1 ve 2 nolu yerdeki soguklar 3 nolu yere sirayet etmedi henuz. Bize kaliteli sogugun indigi yer 3 nolu yer. Altta yuvarlak icin aldigim yerde Turkiye. 2 nolu yer Sibirya'nin kuzey ve dogusu. Daha yeni biraz biraz Orta Sibirya'ya yaklasmaya basladi soguklar ama henuz yetersiz.


    20171217_114323.png


    Asagidaki resimde de 1-16 Aralık arasi sicaklik anomalisi var. Siyahla yuvarlak icine aldigim yer 3 numarali yer. Anomali yuksek. Anomalinin dusmesi lazim.
    forum.havaforum.com/attachment/8519/


    Sonuc olarak ; buralar sogumadanda efsane sistem yada sistemler almisiz alirizda ama negatif anomaliye gore daha zor. Gecen sene o bolgeler yeterince soguktu. Zamanla sogumasini bekleyecegiz. Anlamayanlar vardir diye en basit sekliyle anlattim.


    5 Ocak civari gelebilir dedigim sistem icin beklentim hala var. Gucunu simdiden bilemeyiz. Sadece sistem gelebilecegini soyleyebilirim.

  • Gfs'nin 2 3 Ocak gibi yada ocak basi diyeyim (tam tarihine bakmadim)verdigi sistemin bana gore gelme ihtimali yuzde 1'dir. Gelsede eksi 10 lar vs. gelme ihtimali yuzde 0.1 dir. Suan da yasayacagimiz sistem gibi gelme ihtimali olursa opup basima koyardim. Okadar uzagim yani. Yinede benimkiside bir tahmin. Belkide tutmaz.


    Konuyu acarken 5 Ocak civari demistim. 5 inden once iyi bir sistem gelme ihtimali bana gore yok. Olsa tükkan sizin. 5 inden sonra gelip gelmeyecegide net degil. eger gelmezse Ocak ortalarina olann kismi bekleyecegiz. Şunuda soyleyeyim 5 inden sonraki olusumlar bekledigim sekilde olursa Istanbul'da dahi ortu yapacak sistem gelme ihtimali var. Hatta dunku veriler cok iyiydi efsane potansiyeli vardi. Maalesef bugun okadar iyi degil. Yarin nolur bakicaz.


    Gectigimiz kislar uzun vadede goruntuler temizdi. Simdi ise genelde degisimi zor olan yukari seviye verilerinde dahi az-orta arasi degisimler oluyor. O yuzden cok uzun vadeye kacmadan, uzun sure net sinyaller almadan konu acmayi dusunmuyorum. Yavas yavas sindire sindire gidecegiz bu sene. Burda cogu kez soyledik kıs gec gelecek diye. Bircok arkadasimiz gorseller paylasti.


    En kotu hic birsey olmasa dahi ''Milli sistem tarihlerimiz'' olan 20-28 Ocak ve 15 Subat civarinda iyi kotu birseyler aliriz yine.


    Bir sonraki aciklamam haftaici olacak.

  • Normalde acıklamayı haftaici yapicaktim ama sezonun ilk karini gorme heyecaniyla bugunde birseyler yazayim dedim :)


    5 Ocaktan oncesi icin beklentim hala aynı. Gelmesi muhtemel sistemler şuan yasadigimiz sistemden oteye gidemeyecek maalesef. Yine karasal ve ic kesimler faydalanacak. Onlar icinde seviniyoruz tabi. Kiyilar kuzeyde yeterli soguma olmadigi icin sicakliklar kar degerlerine inemeyecek maalesef.


    Bir ust yorumda ne olacaksa 5 Ocaktan sonra olacak demistik. Sistem gelip gelmeyecegide net degil diye eklemistik. Bugun itibaren sistem gelme ihtimali artti. En azindan kiyilar icinde kar degerlerinde sicakliklar gorebilecegimiz sistem gorebiliriz. Muhtemelen haftaiçi modellerinde gfs nin 300 kusurlu saatlerinde sistemi gorebileceksiniz. Bu sistem 5 ocaktan once olmayacak 10 Ocaktan sonrayada kalmayacak. 7-8 Ocakta olabilir. Beklentim dahilinde devam ederse veriler haftaici tam tarihinide soyleyecegim. Sure cok uzun. Bende dahil herkeste karsizlik sendromu var. Umarim sistem gelirde bu hasret sona erer..

  • forum.havaforum.com/attachment/11204/forum.havaforum.com/attachment/11205/


    6 ocak yani 144.saatten sonraki goruntuye inanmayin demis. inanma derken izlanda da ki a.b okadar derin olmayabilir yada daha batili olabilir, iskandinav yb daha genis alan kaplayabilir vs vs. bazen 15 gun sonrasi icin kesin konusabiliriz ama bazende 168. saati bile cozemeyebiliriz. O yuzden diyagrammis eps imis suymus buymus bu sistemde inanmayin. her yone evrilebilecek sinoptik var suanda. hani ayin 10 undan sonra 850 de +15 te eksi 15 te gorurseniz sasirmayin. yarin aksam biraz daha detay vericem.