Kış Başlangıcı, Isınma ve Enerji Tasarrufu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kış dönemimizin ilk ayına girdik ve ilk sert sistemimize heyecanla yaklaşıyoruz nasipse. Cümleten hayırlı olsun.
    Aralık ayının 5’i ile 8’i belki de 9’u arası yaşanacak olan dönem şu anda soğuk görünüyor , Aralık ikinci haftası da normallerinde geçse bile zaten bundan sonra ısınmak için daha çok enerji tüketimi gerekiyor çünkü gece sıcaklıkları bu gümlerden daha düşük oluyor .
    Ayrıca 10 günden uzun vadeler için garanti konuşmak ve 10 Aralık’tan sonra kesinlikle sistem almayacağız demek mantıklı olmayacaktır, hele de böylesi değişken bir yılın değişken şartlarında.
    Bundan dolayı doğalgaz ve başka türlü ısınma yöntemleriyle ilgili enerji tasarrufu yapmak artık kaçınılmazdır, hele de ekonominin çok önemli olduğu günümüzde
    Ayrıca israfa karşı da enerji tasarrufu şarttır
    Bu başlıkta bu konuda görüş ve önerileri istişare edeceğiz ama çok uçuk ve teknik olarak mümkün olmayacak şeylerle de vakit kaybedilmemeli tabiki
    Bazı doğalgaz tasarruf metodları kısaca şöyle ;


    Büyük Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz.
    -Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır.
    -Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının %15’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız.
    Geniş ve büyük balkon cam olan salonlarda yaklaşan büyük soğuklarda birkaç günlüğüne manzarayı kapatma pahasına çift taraflı bant yardımıyla şeffaf bir kaplama ile en az 2-3 derece ısı katkısı olacak geçici bir çözüm yapabilirsiniz
    -Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.
    -Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlanır.
    -Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız.
    -Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız.
    -Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının %10’u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız.
    -Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.
    -Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.
    -Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.
    -Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.
    -Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.
    -Zor ısınan salon veya odalarımız varsa daha sert soğuklarda , eğer varsa bir kaç günlüğüne daha sıcak ve daha küçük olan adalara taşınmak iyi olabilecektir
    -Odalarda termometre ile sıcaklık kontrolü enerji tasarrufu için daha belirleyici olabilecektir.


    Enerji tasarrufu ve etkin ısınma yöntemleri ile ilgili görüş ve önerileri olanlar burada paylaşabilirler, ayrıca dışarda günlük hayatta en verimli giyim şekilleri ile ilgili de fikirler paylaşılabilir.

  • Teşekkürler hocam , bu konu üzerinde evlerimizde özellikle çocuklu evlerde biraz daha yoğunlaşırsak faydalı olacaktır
    Daha çok Doğalgaz tükettikçe Rusları zengin ediyoruz zira

  • Soğuklar geldi , biraz kar gördük , buna da şükür ama gerçekten de üşüdük bu 2 gün , belki de ilk sistem olduğundandır.
    Yukarıda paylaştığım ısı yalıtımı destek programını aynen uygulasam da baya ÜŞÜYORUM :) ne yapayım
    Oda sıcaklığım daha önce düşük yanan kombide bile 24 iken şimdi iyi seviyede yakmama ve yalıtıma rağmen 21,5
    Evde Battaniye ile dolaşmak maddesini eklemeyi unutmuşum yukarıdaki maddelerde :D

  • ... Odanızın camını bir miktar açık bırakıp uzun süre havalandırmak yerine, belli zaman aralıklarla camları komple açıp kısa surede havalandırmayı sağlamak daha verimli ve tasarrufa yönelik bir harekettir...
    Birde ayağınıza yün yada kalın çorap ve çift atlet üst üste giymek, etkili soguktan korunmanın başka bir çözüm yoludur.

  • Teşekkürler @Seyyah hocam , aslında onları uyguluyorum ama başka katılımcılar bilgilenmiş oldu ,
    Enerji tasarrufu önemli , doğalgaz , elektrik , akaryakıt ve en önemlisi su tasarrufu da çok önemli
    Önemli olan kombiyi 60 derecelere falan yükseltmeden 40-45 derecede çalıştırıp evi verimli ısıtabilmek

  • Enerji ihtiyacının çoğunu biz gibi ithal eden ülkelerde enerji tasarrufu ön plana alınmalı, özellikle devlet tarafından her türlü bilgiledirme yapılmalı.. Siz ve diğer üyelere bu konuda bilgi verdiğiniz için teşekkür ediyorum.. :4722

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Samet

    Hat das Thema geschlossen.