Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Eps çıktısı ana çıktı ile uyumlu. Soğuklar sokulamadan kuzeyde asılı kalıp Kafkaslar’dan gidiyor. Bakalım değişime uğrayacak mı?

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • @FurkanBaki61 Bu geceki güncellemelere ve sonraki güncellemelere göre değişecek ancak şuan kasımın son 7-10 günü itibaren bölgemize yaracak bir eğilimde seyrediyor.(AO & NAO) .
    Kesin olan bir şey var ki ;şükür aşırı negatif AO 'nun etkisinden kurtuluyoruz ve bu sıkıcı havalara elvada diyoruz. :)

  • Anılarınızı artık nadir takip ettiğim havadelisi ile tazelemek istiyorum :)


    Orta ve Doğu Karadeniz Godzilla’sı Kapıda



    https://havadelisi.com/2017/01…adeniz-godzillasi-kapida/


    Ali Esin gibi girelim: Orta ve Doğu Karadeniz’e pazartesi günü öğle saatlerinden itibaren Kafkasya ve Kırım üzerinden inecek yeni ve çok kuvvetli bir üst seviye soğuğu ve buna eşlik edecek yoğun kar yağışları, haftanın olayı olmaya namzettir (adaydır).

    Bu soğuk 500 hPa seviyesinde -40, 850 hPa seviyesinde -13 derece civarında sıcaklıklarla gelecek (850 hPa soğukları Karadeniz üzerinde önceleri -15 derece, hatta daha düşük).


    Kökeni dolayısıyla bu sistemin yer seviyesi de çok soğuk, modellerde Karadeniz’in doğu kısmı için dahi deniz üzerinde zamam zaman sıfır derece civarında ve altında sıcaklık tahminleri var. Buraların Karadeniz sularının genelde en ılık olduğu yerler olduğunu biliyoruz, fakat bu sene vaziyet bir başka.

    Sistem gayet ‘nadir’ olduğundan en çok nereleri etkileyeceğini kestirmek de kolay değil. Soğuğun kuvvetinden ötürü deniz üzerinde oluşması muhtemel [ve modellerin şu an belki görmekte zorlandığı] tepki alçak basınç alan(lar)ı rüzgar yönlerini rahatlıkla değiştirebileceğinden yerel farkların nereler lehine oluşacağını da tam bilemiyoruz… Yani, mesela tam kuzeyli gözükerek kar yüklü bulutların Samsun Merkez’i vuracağını ima eden rüzgarlar bir anda batıya kıvrılarak genelde olduğu üzere Bafra, Çarşamba gibi ‘olağan şüpheliler’i de kara gömebilir (mesela, 2016 Yılbaşı sisteminin Samsun analizi burada).

    Bununla birlikte üst seviyedeki soğuk çekirdek neredeyse tam olarak Samsun’dan geçip doğuya kıvrılıyor, dolayısıyla Samsun’un özellikle batı (Bafra ve Alaçam) ve hatta merkez (Atakum ve İlkadım) ilçeleri benim bu sistemdeki favorilerim, her ne kadar Atakum hayal kırıklığına uğratma potansiyeline her zaman sahip olsa da…

    WRF modeli de bunu ima eden çıktılar sunmuş, mesela salı gecesi için olan aşağıdaki haritada Samsun civarına (ilginçtir, mesela tam da Atakum’a) 3 saatte 20-30 cm kar verdiği yerler var:

    Elbette ki tüm sistemlerin favorisi Çarşamba, ayrıca Doğu Karadeniz’in ağır topları Giresun, Rize ve ayrıca Trabzon’un konumu en uygun (yıldız ve karayele açık ilçeleri) ilçeleri yine şovunu yapacaktır.

    Samsun için biraz daha ayrıntılı konuşacak olursak… Pazartesi günü ULL henüz tam olarak güneye inmeden ve alt seviye rüzgarlarını batıya doğru kıvırmaya başlamadan önce oluşacak kütleler, alt seviyedeki poyrazla sürüklenecek gibi duruyor. Bu kütleler önceleri (pazartesi öğleden sonraya kadar) epey sığ (800 hPa’ya kadar) olacak olsa da, poyrazla gelecekleri için özellikle Atakum ve Atakum’un üst kotlarında seyir zevki yüksek kar yağışlarına yol açabilir.

    Pazartesi akşamı rüzgarlar yavaş yavaş batıya doğru kıvrılmaya başlayacak, fakat bu hemen olmayacak. Saat 21’deki durumu aşağıda görüyorsunuz: Bulut tavanı 700 hPa’ya kadar çıkmış ve aşağı seviyelerde halen (yıldıza meyilli) poyraz var. Atakum’da ve merkezde güzel kar bekleyebiliriz.


    İlerleyen saatlerde 500 hPa soğuması yaklaştıkça bulut tavanı yükselecek ve yağış şiddeti artacak. Fakat düşey rüzgar profili de değişeceğinden kütlelerin vurduğu yerler de değişmeye başlayacak. Aşağıda salı sabaha karşı saat 3’teki durumu görüyorsunuz. Kırmızı ve mavi çizgilerin çakışık olduğu seviye 600 hPa’ya kadar çıkıyor (yağış süper), fakat aşağılarda biraz kuruma olan (kırmızı ve mavinin azcık uzaklaştığı) seviyeler var. Bunun sebebi de rüzgarın batı bileşeninin tüm seviyelerde artmış olması. 800 hPa’ya kadar karayel, 700 hPa’da neredeyse lodos var. Bu saatlerde Bafra ve Çarşamba şov yapmaya başlayacaktır.

    Salı sabah 6’da rüzgarların batılı bileşenlerinin iyice arttığını ve çizgilerin birbirinden uzaklaştığını görüyoruz. Bu saatlerde merkez ve Atakum’da hiç yağış olmayabilir.

    Salı günü öğle saatlerinden itibaren bu sefer üst seviye rüzgarlarındaki kuzeyli bileşenlerin artmasıyla yağış Atakum’a ve merkeze tekrar ulaşacak gibi duruyor ama alt seviyede batılı bileşenler çok fazla… Yine de, aralıklı da olsa yoğun ve çok yoğun kar yapacak kütlelerin Atakum’da ve merkezde çarşamba sabahına kadar etkili olmasını bekleyebiliriz.

  • Herkesten video,fotoğraf bekliyorum :) Yavaştan konuyu havaya sokalım ^^


    Bunlarda benim geçtiğimiz kış yüklediğim tüm videolar


    ULL Anlatılmaz yaşanır.






    Sarı kütle DEK :)



    Fön ve 20+ derecelerden sonra lapa lapa kar, Tüm gece kar devam etti ve 20 cm olmuştu bahçemiz



    Sıcak cephe ile lapa lapa kar almıştık yer seviyesi soğuktu Bafra'da baya :) 850hpa'da -2 varken lapa lapa kar aldığımız ender zamanlardan galiba.



  • Arkadaşlar illa bir şeyler anlamanıza gerek yok. Bakın bana. Tam anlamasam da modelleri takip edip bildiğim kadar yazıyorum. Kasım 20’den sonra polar ataklı bir sistem beklentim vardı. Büyük ihtimalle gerçekleşecek. Aralık beklentimi de yazacağım.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • @hknnn anlamadığınız, merak ettiğiniz vs. konu varsa forumdaki arkadaşlarımızın seve seve cevaplayacağını düşünüyorum.
    Forum kuralları dahilinde, dilediğiniz tüm soruları çekinmeden sorabilir ve danışabilirsiniz. İyi forumlar. :)

  • valla inş diyoruz dostumde eyvallah da bu sene ne bileyim tedirginlik var ortalıkta denizler soguyamıyor havalar bahar tadında gidiyor toprak daha soguyamadı bu sonbaharda sistem alamadık dogru düzgün kışta nasıl alıcaz çok merak ediyorum 3-4 gün kalmış sistemin gelmesine yine bi güzel dolayıp yollamış afrikayı resmen sinir bozucu tüm keyfimi aldı götürdü bu akşamki güncellemeler..