Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ben sadece eylul ayi wasp degerlerine gore kurak dedim.eger yanlis algi olusturduysam bolge sakinlerinden ozur dilerim...

    Siz değil ancak bazı arkadaşlarımız özellikle bu konuda uzun süreli bir algı operasyonu peşindeler ancak bunu başaramayacaklarını açık bir şekilde tekrar dile getireyim artık sebebi nedendir bilinmez herhalde kendilerine konu üzerinden böyle prim yapmaya karar verdiler.


    Sizin attığınız kaynağın yanlışlığına gelirsek bu tür konularda yurtdışı kaynaklara da güven belli bir düzeyde olmalı zira o kurum bunu ancak bizim yerli kaynaklarımızdan yararlanarak yapabilecektir.


    Bu durumda baktığımızda Türkiye'nin Eylül normallerine göre, kurak bölge sıralaması geçmiş uzun yıllar ortalamasına göre;


    1- % 96.1 azalışla Güneydoğu Anadolu Bölgesi
    2- % 74.0 azalışla Akdeniz Bölgesi
    3- % 69.3 azalışla Ege Bölgesi
    4- % 67.3 azalışla Doğu Anadolu Bölgesi
    5- % 61.7 azalışla İç Anadolu Bölgesi
    6- % 38.3 azalışla Karadeniz Bölgesi
    7- % 25.0 azalışla Marmara Bölgesi olmuştur.


    Verilerle açıkça görüleceği gibi evet Karadeniz'in ortalamaya bakıldığında yağış kaybı diğer bölgelere göre yüksektir, ancak bu ortalama oranlandığında en kurak bölgedir dememiz yanlıştır.


    Bünün dışında Karadeniz'in Eylül yağış normalleri 49.9 mm olup bu sene 30.8 mm yağış düşmüştür evet bir düşüş söz konusudur ancak geçen sene yine Eylül ayında 92.9 mm yağış düşmüştür bir döneme bakıp kurak diyenlere yada bu algıyı oluşturmaya çalışanlara (4 Şubat sizi kastetmiyorum) tek birşey söyleyeceğim bu algıyı oluşturabilmeniz için en az 1 sene boyunca tüm aylarda yağışların %30'larda değil %50-60'lık kayıplarla kapanması gerekir.


    Hayırlı geceler.

  • s.a gençler ben yeni geldim yeni üye oldum Trabzon beşirlide yaşıyorum


    bu kış dan çok ümitliyim şuan 8 derece hhava vede kasımın da 1 i


    bol bol fotoğraf atacağım buraya :) dağlar bir karlansın ;)

  • @4 Şubat attığın veri doğruluk payı olsa da yanlış yeri de çok.
    @UmuTCaN baştan söylim algı oluşturmaya çalışmıyorum şu mesajımda...


    Umut can bize MGM ile sunduğun eylül verileri ve geçen seneki eylül verileri Batı Karadeniz'i de kapsıyor. Ortalamalara oraı da katıyor hepimiz biliyoruz ki Marmara ve Batı Karadeniz zaten iyi yağış alıyor ancak biz Orta ve Doğu Karadeniz'iz bizim ortalamalarımızın ayrı hesaplanması gerekir normallere göre %30 kayıp değil daha fazla kayıp var. Yabancı kaynaklara inanmıyorsan da 3 sayfa geriye gidip MG'nin 3 aylık değerlendirmesini attım bizim bölgemizin sınırlarını bilmiyorsan sayfanın en altında bulunan etiketlere bakabilirsin.
    forum.havaforum.com/attachment/2958/


    Anlaşamadığımız nokta sizin sadece Samsun'da kuraklık yaşandığını benim ise bölge genelinde kuraklık yşandığını söylemem. Benim elimde veriler var sadece Samsun değil bölge geneli kurak gidiyor. @4 Şubat dün değil ondan önce ki günde yanılmıyorsam ecmwf kuraklık verisini atmıştı orada da Orta ve Doğu Karadeniz kurak geçirmiş görünüyor. Ama tüm bunlara rağmen karamsarlıkla suçlanan işi takıntı haline getiren ben oluyorum öyle mi? Kuraklık sadece Samsun'da var diyenler asıl en büyük karamsardır takıntılık yapmaktadır onca veriye rağmen.


    Bu konuda daha fazla konuşup kimsenin kalbini kırmak istemiyorum Doğu Karadeniz yağışlarını toparlamaya başladı biz de 2018'de yeni sayfa açarız inşallah kalın sağlıcakla...

  • Bizde günlerdir Orta ve Doğu Karadeniz'in kalan günleri en az "hasarla" atlatacağını sana anlatmaya çalışıyoruz @Gray Cities, bundan sonra bizde sen şişenin boş tarafını değilde dolu tarafını gördüğün zaman boyunca bu konu hakkında zaten konuşmak istemiyoruz. Umarım artık her zaman dolu tarafı görürsün, önemli olan bir zararın boyutunu görmekten ziyade bu boyutun daha büyük boyutlardan ne denli küçük olduğunu görmektir.


    İkincisi biz Samsun üzerinde ısrarla durmadık bu konuyu farkındaysan sen şuan gündeme taşıyorsun.


    Üçüncüsü ben ülkemin her karış toprağının sınırlarını iyi bilirim. O sınırları etiketlerden öğrenmeyecek kadar bu ülkeye sevdalıyız biz.

  • @4 Şubat bizimde amacımız bu benim attığım sayısal veriler tamamen MGM kaynaklı ve farkındaysanız tüm bölgeleri attım ancak sürekli bu bölgenin bu konuda ön plana çıkarılmasından hem biz yönetim olarak hemde üyeler genel olarak memnun değiller bir gerçek bir kere söylenir bunu on kere söylersen ben bir artniyet ararım hele ki ikazımıza rağmen. Bu konuda atılacak veri ve görüşlerin bundan sonra kimin attığına bakılmaksızın silineceğini herkesin bilmesini isterim.


    Saygılar.

  • @4 Şubat bizimde amacımız bu benim attığım sayısal veriler tamamen MGM kaynaklı ve farkındaysanız tüm bölgeleri attım ancak sürekli bu bölgenin bu konuda ön plana çıkarılmasından hem biz yönetim olarak hemde üyeler genel olarak memnun değiller bir gerçek bir kere söylenir bunu on kere söylersen ben bir artniyet ararım hele ki ikazımıza rağmen. Bu konuda atılacak veri ve görüşlerin bundan sonra kimin attığına bakılmaksızın silineceğini herkesin bilmesini isterim.


    Saygılar.


    Bir gece ansızın gelebiliriz