Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Osmanlı döneminde en şiddetli kışlardan biri talihsiz hükümdar Genç Osman zamanında meydana geldi. 24 Ocak 1621'den 8 Şubat 1621'e kadar hiç durmadan yoğun bir biçimde kar yağdı. Kışın şiddetinden İstanbul Boğazın'da deniz buz tuttu, sadece ortasında bir nehir büyüklüğünde bir yer akmaya devam etti. 9 Şubat'ta ise İstanbullular gözlerine inanamadılar. İstanbul Boğazı tamamen dondu ve şehir halkı Eminönü'nden Üsküdar'a yürüyerek gidip, gelebildiler. Haliç de donduğu için Eminönü'nden Galata'ya aynı şekilde geçilebilmiş

  • Biliyorum çok uzun bir tarih ama ocak sonu-şubat başı gibi güzel bir şeyler daha gözüküyor. ocağın ikinci yarısınde birazcık sıcak konuma geçme ihtimalimiz de bulunmakla beraber soğukta kalma ihtimali şu anda daha yüksek. Burada bu kadar hocalarımız varken benimkisi sadece bir temenniden öteye gidemez elbette (üstelik bu kadar uzun bir tarih varken). Önümüzdeki sistemin tadını çıkartalım, devamında da bizi güzel şeyler bekliyor kışı kapatmıyoruz bununla merak etmeyin :)))

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • UKMO,GEM gibi modeller ne yazık ki ancak trakya'nın ucuna dokunduruyor

    fakat her ne kadar bu modeller 4-5 sistemi kaçsada 6-7 ocak'da bir sistem görülebilir.


    Sonuç olarak bu akşam ECMWF güncellemesi kritik bir öneme sahip

  • Bu sistemi güzel alacağız, ayrıntılar değişmeye çok açık olmakla birlikte ana fikir üç aşağı beş yukarı belli oldu. Bu sistemi inşAllah güzel atlattıktan sonra ara sistemlerde olur elbette ama ocağın son günlerinde çok güzel bir şey geliyor. ayın 20'sinden sonra güçlü salınımlar başlayacak. Kutuplara ülkemize taşınacak tabiri caizse. Ilıkçıları bırakın bizi bile bezdirecek derece de kar yağışları olacak. Aman dikkat :) Şimdiden yerimi alayım, yakındır Havaforumdan ayrılmayan varlık hocamızda konusunu açar diye düşünüyorum ama hocam şimdiden bir kaç yorumunuzu alsak hiçte fena olmaz.

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Mini Buzul Çağı Başlıyor:

    Ocak 2019'dan itibaren, Güneş'teki minimum aktivitenin sonuçları ilk önce Rusya, Kafkaslar, Azerbaycan, Türkiye, Doğu Avrupa hattında görülecektir.

    Ocak 2019 içinde herhangi bir gün İstanbul, -8'i, Şubat'ta -12'yi ve Mart'ta -12'yi görecektir. Kar kalınlığı bu üç ay içinde 1 metreyi bulabilir.

  • Baştan beri batıda ısrar eden GEM güzelleşmiş yukarıda belirttiğim GFS 13.seneryosundaki 2.indirmeye benzer bir soğuk hava dalgası ön görmüşki bu bizi kara gömer.


    Diğer batıda ısrarcı eden UKMO halen batı desede 1 ocak güncellemesiyle hizaya gelecektir.


    Bu seferde GFS 2.dalgayı karadenize ve 1.dalgada soğukları kısmış.

    GFS olumlu yönde değişmesini bekliyorum.


    Artık WRF'ye ufaktan bakma zamanı çünkü WRF'nin çözünürlüğü diğer modellerden oldukca yüksek misal 120 saat güncellemesi 2 saat bulabiliyor.


    AB oluşumu içinde poseidon ve skiron gibi ege denizi odaklı modellere bakılabilir.

  • Aşağıda 5 farklı modelin 850 hpa sıcaklık çıktısını paylaştım.

    En doğulu WRF istanbul avrupa yakasına kadar -10'ları sokmuş

    Bu iyi bir haber olabilir

    WRF 120 saat güncellendiği için daha ötesi şuanlık yok.


    Diğer 4 model WRF'ye uyarak biraz doğulama ihtimali %65


    4 Ocak 2019 saat 04.00: