Kasım ve Aralık Nasıl Geçecek?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


  • Beklediğimiz lodos fırtınası geldi ama doğru düzgün bir faydası olmadı. Konverjans alanının içinde bile değiliz. Sınırlarımıza birkaç 100 km mesafede çok güzel olaylar yaşanırken biz kuru lodos rüzgarları alıyoruz. Su sıcaklıklarındaki negatif anomaliyi dinlemeyen İtalya yine alçak basınç oluşturup soğukları kendisine çekmeyi başardı. Daha 25 Ekimde gelecek dediğim sistemi az kala yine kaptırdık İtalya'ya. Gelmeyecek de değil, birkaç gün gecikmeyle gelecek. Ama birkaç gün önceki heyecan kimsede kalmadı. :S



    Böyle olacaktıysa ne diye umutlandırdı ki bizi bu modeller? Şu hale bakın. Ekim sonundan beri Pozitif Arktik Salınım etkili. Genel olarak böyle olacağını, bu durumun Aralık'ta da devam edeceğini tahmin ediyordum. Söylemiştim de. Ama en azından bu sistemi alabiliriz diye umuyordum. Olmadı, yine "gecikti".



    Neyse, şikayetçiliğin anlamı yok. Bundan sonraki gidişat önemli. Anlatayım; ilk olarak İtalya'daki alçak basıncın dışında kalıp bol bol kuru lodos alacağız, batı iller için bile kuru olan bu rüzgarlar Doğu Karadeniz'i fırında kalmış çatır çatır ekmek gibi kurutacak.


    Sonrasında İtalya-Yunanistan arasında yeni bir alçak basınç türeyecek ve bu sefer batı iller önümüzdeki hafta Çarşamba-Perşembe-Cuma günleri iyi yağışlar alacak. Jetler bize inip dinamik konveksiyon sağlayacak, Ege'ye orajlar gelecek falan filan. Her zamanki sonbahar yağışları işte anlatacak birşey yok. Güney Ege, Marmara diye tek tek anlatacak değilim ya, klişe oldu artık.


    Devamı ise güzel. Ay sonu o sistem gelecek. En azından İstanbul bi -5 alır. Karayel olursa kar da yapar. Zaten bu sistem için soğuğun inmesini sağlayacak tek rüzgar karayel olduğundan soğuk gelebilirse karayel de olacak demektir. :)