Marmara Bölgesi Mevsimsel Tahminler ve Raporlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Marmara Bölgesi Genel Tahmin ve Raporlar konumuzdan Marmara Bölgesi'nin haftalık tahminlerine ulaşabilirsiniz.


    Ulaşmak için TIK.



    MARMARA BÖLGESİ MEVSİMSEL TAHMİNLER VE RAPORLAR


    Sonbahara giriş yapan bölgemiz için mevsimsel tahmin hazırlayan şirketlerin tahminlerini değerlendireceğiz. Ayrıca bu değerlendirmelerden şahsımın edindiği ortak fikri konunun sonunda paylaşacağım. Artık Eylül ayının sonuna geldiğimiz için Ekim ve Kasım aylarını değerlendiriyoruz sadece. Kasım ayı sonunda Aralık-Ocak-Şubat değerlendirmemizi yayımlayacağız. Ayriyetten ayrı bir konu açılmasının nedeni bu konunun mevsimsel, diğer konunun ise haftalık tahminlere yer vermesidir. Bilginize.


    NAOO


    NAOO EKİM




    NAOO Ekim ayında sıcaklıkların mevsim normalleri (19-15c) civarlarında seyretmesini bekliyor. Normal olmayan bir yüksek veya düşük sıcaklık beklentileri yok. NAOO Ekim ayında Trakya, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Çanakkale ile Balıkesir'de yağışında mevsim normallerinde olmasını beklerken, Bursa, Yalova ve Bilecik'te mevsim normallerinin biraz üzerinde yağış bekliyor.


    NAOO KASIM




    NAOO Kasım ayında Trakya, Kocaeli, Sakarya ve Güney Marmara'da mevsim normallerinin altında sıcaklık bekliyor. Ayrıca NAOO Çanakkale, Trakya ve İstanbul'da mevsim normallerinde yağış beklerken diğer illerde mevsim normallerinin üzerinde yağış bekliyor.


    SEEVCCC


    SEEVCCC EKİM




    Bir diğer tahmin şirketi olan SEEVCC'nin beklentilerinden bahsedelim. SEEVCCC İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa'nın kuzeyinde 100-200mm yağış beklentisi var. Trakya'nın büyük bir bölümü için 25-50mm'lik yağış öngören SEEVCCC, Güney Marmara'nın büyük bir bölümünde ise 50-100mm yağış bekliyor Ekim ayında. SEEVCCC bölge genelinde mevsim normallerinde sıcaklık bekliyor.


    SEEVCCC KASIM




    SEEVCCC bölgenin genelinde 50-100mm'lik yağış öngörürken, İstanbul Anadolu Yakası (kuzeyi) Sakarya, Kocaeli ve Bursa'nın kuzeyinde 100-200mm'lik yağış öngörmüş. Ayrıca Trakya'da 25-50mm'lik beklentisini sürdürmüş. SEEVCCC İstanbul'un Avrupa Yakası'nın batısında mevsim normallerinin biraz üzerinde sıcaklık öngörmüş.


    İLMETEO


    (ECMWF yorumlama)


    İLMETEO EKİM-KASIM




    İLMETEO bölge genelinde mevsim normalleri üzerinde sıcaklık bekliyor. Özellikle Trakya, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da bu sıcakların daha etkili olmasını öngörmüş. Yağış ise bölge genelinde mevsim normallerinde.


    JAMSTEC




    JAMSTEC'in beklentisi pek iç açıcı değil. Yağış mevsim normalleri altında, sıcaklık ise mevsim normalleri üstünde bir Ekim-Kasım öngörmüşler.


    Değerlendirmemiz bu kadar. Bizim bu değerlendirmeleri ve şimdiki durumu göz önüne alarak yaptığımız değerlendirme şu şekilde :




    Bölgemizde beklentimiz yağışın Trakya ve Çanakkle hariç mevsim normalleri ve üzerinde iken, sıcaklığın bölge genelinde mevsim normallerinde, Trakya'da ise biraz altında bir Ekim-Kasım bekliyoruz. Hem diğer şirketlerin, hemde kendi Aralık-Ocak-Şubat beklentimizi muhtemelen Kasım ayı sonunda yayınlayacağız. Kasım ayı sonunda yayınlayacağımız beklenti ve tahmin içerikli yazıda Ekim-Kasım değerlendirmesi de yapacağız. İyi akşamlar, iyi forumlar.




    -Marmara Bölge Sorumlusu M.KURT-